Tarım ve Orman Bakanlığı, laktoz ve glüten içeren ürünler için harekete geçti artık uyarı yazılacak! | Sağlık
DOLAR

32,5194$% 0.09

EURO

34,8929% -0.25

STERLİN

40,7236£% -0.2

GRAM ALTIN

2.451,34%0,64

ÇEYREK ALTIN

4.067,00%-0,22

a
  • Baykuş Haber
  • Sağlık
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, laktoz ve glüten içeren ürünler için harekete geçti artık uyarı yazılacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı, laktoz ve glüten içeren ürünler için harekete geçti artık uyarı yazılacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı, laktoz ve glüten içeren ürünler için harekete geçti artık uyarı yazılacak! maskarpon, quark, laktoz gibi gıdalar için tüketicinin uyarılması sağlanacak kullanıcıların bir çok üründe bunu bilmemesi üzerine harekete geçen bakanlık yeni bir adım attı. Artık herkes içeriğini daha net görebilecek.

Süt bileşeni veya süt ürünü yazacak eğer aldığınız üründe süt bileşeni yazıyorsa içeriğinde farklı bileşenler olduğunu göreceksiniz.

Bakanlık artık üreticiye yol gösterecek ve farklı algıların yapılmasını engelleyecek Artık ev yapımı tadında  ilave şeker yok gibi ifadeler yer almayacak! Artık doğal bileşenlerden oluşan ürün yazılacak.

Gıdalarda, 100 gram ya da 100 mililitre, son üründe en fazla 10 miligram laktoz bulunan ürünler için “Laktoz içermez” beyanı bulunabilecek.

Glüten içeren tahılların, bileşenin adına atıfta bulunarak bileşen listesinde vurgulanması gerekecek. Buna göre “kamut (buğday), kamut (glüten), kamut (glüten), buğday unu (glüten)” gibi ifadeler kullanılacak.

 20 ppm olan ürünlerde ise Glüten içermez ifadesi yer alabilecek.

Ürüne ilişkin “yoğurt, maskarpon (süt ürünü), laktoz (süt), laktoz (sütten), laktoz (süt bileşeni)” gibi bilgilendirmeler bulunacak.

AMBALAJLARI ÜRÜNLERE DİKAKT!

Bir çok üründe artık toplam net miktarın verilmesi gerekecek, bakanlık bunla ilgili işletmelere bilgi verecek, üreticiler konu hakkında daha fazla bilgiyi bakanlık bünyesi içerisinde alması gerekmektedir. Kek, şeker gibi ürünler ‘de ambalaj yapışmasının engellenmesi gerektiği açıklandı.

Vitamin, mineral ve lif bulunan ürünlerde, “C vitaminli”, “Lifli”, “Çinkolu” ifadeleri belirtilebilecek.

Konuyla ilgili işletme sahiplerinin bakanlıkla iletişime geçmesi gerekmektedir.  Kullanıcılar ise bu karar olumlu olarak bakıyor, ürün içeriğinin net olması ve içeriğinde olan aldatıcı ifadelerin çıkması tüketiciyi oldukça mutlu etti.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ak Partili Mevlüt Çavuşoğlu: Turistin görebileceği herkesi aşılayacağız

HIZLI YORUM YAP