Saç ektirmek günah mı, Saç ektirmek caiz mi, Bunla ilgili hadis kaynağı nedir? | Sağlık
DOLAR

32,4613$% -0.09

EURO

34,7807% -0.65

STERLİN

40,7112£% -0.47

GRAM ALTIN

2.441,18%0,22

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,00

a

Saç ektirmek günah mı, Saç ektirmek caiz mi, Bunla ilgili hadis kaynağı nedir? Bir çok ehli tarikatçı youtube ve sosyal medyada özellikle saç ektirmenin caiz olmadığını, uygun olmadığını ve Hz Muhammed s.a.v bunla ilgili hadisi olduğunu ve Allah’ın lanet ettiğini belirtmektedir.

Saç Ektirmek Haram mı?

Öncelikle saç ektirme ile ilgili olarak radikal islamcı tarikatçıların dayanağı şudur! Saç ektirmek haram mı, Saç ektirmek caiz mi, Bunla ilgili hadis kaynağı nedir?

Sahih hadis kitaplarının hepsi, Hz. Peygamber’in dökülen saçın yerine saç eklemeyi ve ekletmeyi yasakladığını rivayet ederler. Nitekim Buhârî ve Müslim’in rivayetine göre, ensardan bir câriye evlendikten sonra hastalanmış ve saçı dökülmüştü. Ailesi ona takma saç bağlamak istediler ve bunu Resûlullah’tan sordular. Hz. Peygamber bunun üzerine, “Allah, saç ekleyene ve eklettirene lânet etsin” buyurarak bunu yasakladı (Buhârî, “Libâs”, 83; Müslim, “Libâs”, 117). Aynı şekilde, ensardan bir kadın oğlunun evlenmek üzere olduğunu, saçının da bir hastalık sebebiyle döküldüğünü, düğün öncesi başına saç ekletmek istediğini açıklayarak durumu Hz. Peygamber’e arzetti. O da, “Allah (başına) saç ekleyene ve eklettirene lânet etsin” buyurdu (Müslim, “Libâs”, 115).

Bu hadis ve rivayeti örnek göstererek saç ektirmek ile yorumlamışlardır. Fakat Bu tamamen farklı bir konudur.

Saç ektirmenin haram olduğunu belirten kaynak Fatih Sultan Mehmet zamanında yazılan kitaplarda yer almaktadır. Bunun neticesinde saç ektirme ile ilgili bir doğru kaynak yoktur.

Saç Ektirmek Caiz mi?

Bunla ilgili hadis yoktur. Kişinin hastalığı veya psikolojik olarak saç ettirmesi uygundur. Diğer hadislerin bunla ilgili hiç bir dayanağı yok.

Öncelikle Hz Muhammed zamanında saç ektirmek tıbben mümkün ‘de değildir. Bu neden ile Hz Peygamberin böyle bir söz söylemesi ‘de mümkün değildir.

Nisa 119. ayet

 “Onları saptıracağım, onları (boş) kuruntularla oyalayacağım, onlara emredeceğim hayvanların kulaklarını kesecekler, onlara emredeceğim Allah’ın yarattığı (fıtratı) değiştirecekler.” Kim de Allah’ı bırakıp şeytanı dost edinirse, hiç şüphesiz apaçık bir hüsrana uğramış olur. (4/Nisâ, 119)

Bu ayette bahsedilen saç değildir.!

Bu sebep ile saç ektirmek uygundur. Kişi kendisini nasıl mutlu hissediyorsa ilim ve bilimden yararlanmalıdır. 

Saç ektirmek haram değildir.

Tarikat mensuplarının din adı altında uydurduğu delillerin hiç birisinde saç ektirme unsuru yoktur. Radikal İslamcılar bunu ret etse de İslam dini ile asla örtüşmez bu sözleri. Onların insanlar zapt etmesinden dolayı bu sözleri söylediği düşülmekte ve Hz Muhammed s.a.v iftira atmaktadır. Ehli tarikat dinine sahip olanlar.

 

Baykushaber.com / Sağlık haberleri / Saç

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ella 30 mg Film Kaplı Tablet Fiyatı arttı!

HIZLI YORUM YAP