Son Vakit Haber Viyana Temsilcisi Yüksel’den Dünya Ekonomi Gelişimi Yorumu | EKONOMİ
DOLAR

32,2854$% 0.02

EURO

34,7328% -0.02

STERLİN

40,4097£% 0.01

GRAM ALTIN

2.400,79%0,04

ÇEYREK ALTIN

3.946,00%0,02

a

Son Vakit Haber Viyana Temsilcisi Yüksel’den Dünya Ekonomi Gelişimi Yorumu

Ayça Haberleşme ve Yayıncılığa bağlı Son Vakit Haber’in baş yazarı Araştırmacı yazar Murat Yüksel’in kaleme aldığı yazısında şu sözlere yer verdi ;

Yatırımcılar ABD ve İsviçre’deki faiz artışlarının ardından geri çekildi – Dax yüzde 2,8 düştü
Önde gelen Alman Ekonomi endeksi Perşembe günü açıkça kırmızıdaydı. İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı bugün de gündemde.
Faiz oranlarındaki artışlar Alman borsası üzerinde sürekli baskı oluşturuyor.

ABD ve İsviçre’deki faiz artırımlarının ardından yatırımcılar Alman borsasından çekiliyor: Dax Perşembe öğleden sonra kayıplarını artırıyor ve yüzde 2,8 daha aşağıda 13,103 puanla listeleniyor. Ekonmideki sıkıntıları şöyle açıklıyor: “Büyüme beklentilerindeki bozulma göz önüne alındığında, dünyada yüksek düzeyde ekonomik belirsizlik devam ediyor.”
Murat Yüksel ‘’Bazı ağır kayıplarla geçen altı işlem gününün ardından, önde gelen Alman endeksi Çarşamba günü yüzde 1.4 artışla 13.485 puana yükseldi. Avrupa Merkez Bankası (ECB), olağanüstü toplantısının ardından olası euro krizlerine çare olduğunu açıkladı. Görüşmede henüz detay verilmedi, ancak “ilgili kurumlara” çalışma emri verildi.
Çarşamba akşamı, ABD’deki para gözlemcileri 1994’ten bu yana en büyük faiz artırımına karar verdiler: Federal Rezerv, kilit faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 1,5 ile yüzde 1,75 arasında bir aralığa çıkardı. Son Vakit Köse yazari Murat Yüksel’e göre, merkez bankasının kararı enflasyonla mücadelenin en önemli öncelik olduğuna dair hiçbir şüphe bırakmıyor.
Enflasyon oranı ABD’de Mayıs ayında yüzde 8,6’ya yükseldi – Avrupada 9,5 Oraninda. Aralık 1981’den bu yana en yüksek seviye. Fed, yüzde ikilik uzun vadeli enflasyon oranıyla fiyat istikrarını görüyor. Yüksel’e göre T.C merkez bankası yaptığı açıklamayla kendisini bu hedefe adadı. “Enflasyonla mücadele, şu anda ekonomiyi canlandırmak ve piyasaları desteklemekten açıkça öncelik alıyor.”
ABD para otoritelerinden sonra, İsviçre’deki meslektaşları yedi yıldan fazla bir süre sonra şaşırtıcı bir şekilde faiz oranlarını yükseltti. İsviçre Ulusal Bankası (SNB) Perşembe günü, merkez bankasındaki vadesiz mevduat kilit faiz oranı ve faizinin Cuma gününden itibaren eksi yüzde 0,25 olacağını duyurdu. Ayrıca daha fazla artış sözü verdi.
Son Vakit Murat Yüksrl’e göre, İsviçre kararı şu anda faiz oranları için tek bir yön olduğunu gösteriyor. “Bu, hemen hemen tüm büyük merkez bankalarının aynı yöne doğru çekildiğini gösteriyor.”

İngiltere Merkez Bankası odakta

Yatırımcılar da dikkatlerini bu Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantısına çeviriyorlar. Murat Yüksel, merkez bankasının kilit faiz oranını çeyrek puan dan fazla artıracağını tahmin ediyor.
“Bu, gerekenden çok daha az.” Çünkü sterlin devalüasyonu, ithal malları daha pahalı hale getirdiği için son birkaç ayda yapılan faiz artışlarının enflasyonu azaltıcı etkisini sıfırladı.

Dünya Devlet tahvillerinin satışına basladi
Hisselere ek olarak, devlet tahvilleri de artik Dünyada satılıyor, bunun karşılığında getiriler önemli ölçüde artıyor: on yıllık federal tahvillerin faiz oranı on üç baz puan artarak yüzde 1,79’a çıkarak 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İtalyan kağıt yüzde dörtten fazla dokuz baz puan daha yüksek getiri sağlıyor.
Murat Yüksel Wall Street’teki yatırımcılar, ülkelerinin faiz artırımını çoktan fiyatlamıştı. ABD borsaları Çarşamba günü daha sıkı bir şekilde kapandı, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi geçici olarak yaklaşık yüzde üç arttı.
Murat Yüksel*e göre neden Türkiye Dünya da artik daha cok önemsenmelidir!
Murat Yüksel; Türkiye’ye farklı gözlerle bakılmalıdır: Almanya’daki iç siyasi sorunların nedeni olarak, aynı zamanda Avrupa sınırlarında güçlü bir devlet olarak.
Murat Yüksel;
Ihtiyac durumunda Ekonomi’de kendisine yetecek ayaklarinin üstünde durabilecek bir Türkiye var, Dünya da hic bir Ülke maaslara zam yapmazken Iktidar Asgari Ücrete zam yapdi, tüm Ülkeler faiz orantisini sürekli yükseltirken Türkiye sabit kalmasini bildi, simdi artik Türkiye’de yabanci ve yerli yatirimcilarin her gecen gün artigini görmekteyiz.

Son Vakit Pd.Mag Murat Yüksel

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Motorin 30 lirayı geçiyor!

HIZLI YORUM YAP