Metehan Selçukoğlu Fed kararı faiz açıklaması | EKONOMİ
DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

a

Metehan Selçukoğlu Fed kararı faiz açıklaması

Uzmanlar, ABD Merkez Bankası’nın ilk faiz indirimi için en erken mayıs veya haziran ayını işaret ederken, bankanın daha fazla veriye ihtiyaç duyabileceği belirtiliyor. Baykuş Haber sahibi olarak görev yapan Metehan Selçukoğlu, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) yarın beklemede kalacağını, verilere bağlılığını ve dikkatli ilerleme niyetini tekrarlayacağını ifade ediyor.

Metehan Selçukoğlu’nun yaptığı değerlendirmede FOMC’nin yarın beklemede kalacağını, verilere bağlılığını ve dikkatli ilerleme niyetini tekrarlayacağını belirterek, odak noktasının Powell’ın basın toplantısında piyasanın erken faiz indirimi beklentilerine karşı ne kadar direneceği olacağını ifade ediyor. Selçukoğlu, ilk faiz indiriminin haziran ayında gerçekleşebileceğini ifade ediyor ve haziran ayından sonra Fed’in her çeyrekte 25 baz puanlık bir indirime devam edebileceğini aktarıyor.

2023’ün son çeyreğindeki yüzde 3,3’lük güçlü büyüme rakamının, 2022’nin ilk yarısındaki teknik durgunluğun ardından ekonomik aktivitenin dirençli olduğunu ve Fed’in faiz artırımı döngüsünden sadece ılımlı bir şekilde etkilendiğini vurgulayan Selçukoğlu, kişisel tüketim harcamalarının 2023’ün ikinci yarısında sağlam bir performans sergilediğini belirtiyor.

Selçukoğlu, reel politika faizlerinin uzun süredir pozitif ve kısıtlayıcı olmadığını, bu nedenle 2024 yılı boyunca ekonomik büyümede hala bir yavaşlama ve büyük ihtimalle sığ bir resesyonun gerçekleşebileceğini ifade ediyor. Ancak, 2023’ün dördüncü çeyreğindeki ekonomik ivme ve işsizlik verilerindeki aşağı yönlü revizyonun, resesyon tahminini 2024 yılının birinci ve ikinci çeyreğine göre biraz daha ileri bir tarihe kaydırmalarını gerektirebileceğini belirtiyor ve bu durumun aynı zamanda FOMC’nin erken faiz indirimini tercih etme olasılığını azalttığını ekliyor.

FWD Bonds Başekonomisti Chris Rupkey, aralık ayındaki Fed toplantısında faiz indirimlerinin tartışılmadığını, ancak ocak toplantısında kesinlikle sıcak bir konu olacağını ifade ediyor. Çekirdek kişisel tüketim harcamalarındaki artış hızının yüzde 2,9’a gerilediğini belirten Rupkey, çekirdek kişisel tüketim harcamalarının önümüzdeki aylarda hedefe daha da yaklaşacak olmasıyla Fed’e bu yılın mayıs veya haziran aylarında ilk kez faiz indirimi şansı verebileceğini söylüyor.

Rupkey, politika yapıcıların faizleri indirmeden önce muhtemelen daha fazla veriye ihtiyaç duyabileceğini vurguluyor. Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding ise Fed’in ocak ayı toplantısında beklemede kalacağı öngörüsünde bulunuyor. İlk faiz indiriminin en geç mayıs ayında olabileceğini dile getiren Schmieding, çekirdek kişisel tüketim harcamalarının daha fazla düşmesi durumunda ilk faiz indiriminin mart ayında gerçekleşebileceğini belirtiyor.

ING uluslararası başekonomisti James Knightley, güçlü büyüme ve istihdam piyasasının sıkılık göz önüne alındığında mart ayının faiz indirimi için çok erken olabileceğini kaydediyor. Bu nedenle, Fed yetkililerinin yakın zamanda bir faiz indirimi ihtimalini küçümseyen son yorumlarının sürpriz olmadığını belirten Knightley, Fed’in mayıs ayına kadar bekleyebileceğini aktarıyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Milli Savunma Bakanlığı’ndan 2024 yılı bedelli askerlik ücretine ilişkin açıklama

HIZLI YORUM YAP