Son Dakika: Fed, faiz kararını açıkladı (15 Haziran 2022) Dolar fırlayacak! | EKONOMİ
DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

a
  • Baykuş Haber
  • EKONOMİ
  • Son Dakika: Fed, faiz kararını açıkladı (15 Haziran 2022) Dolar fırlayacak!

Son Dakika: Fed, faiz kararını açıkladı (15 Haziran 2022) Dolar fırlayacak!

Son Dakika: Fed, faiz kararını açıkladı (15 Haziran 2022) Dolar fırlayacak! ABD yıllar sonra en yüksek seviyede faiz artışı yaptı, 28 yıllık faizlerde bir ilk yaşandı.

Fed, faiz kararını açıkladı, Ne kadar artış oldu?

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırdı. Bu kararla Fed faizleri yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti.

TÜRK LİRASI DEĞER KAYBEDECEK!

ABD faiz artırımı sonrasında ise Türk lirası dolar karşısında büyük bir değer kaybedeceği, sosyal medyada konuşuluyor, Korna virüs ‘ün etkileri devam ederken, ilk defa faiz artışı dünya bankalarına yansıyacak.

Öte yandan enflasyon tahmini yükselirken büyüme beklentisi düştü.

Karar 10’a karşı 1 oyla alındı. Fed’in şahin isimlerinden biri olan Kansas City Başkanı Esther George 50 baz puanlık faiz artışından yana oy kullandı.

Karar metninde Fed, yüzde 2’lik enflasyon hedefine dönme konusunda güçlü bir taahhüde sahip olduğuna vurgu yaptı.

Fed Başkanı Powell, faiz artırımını enflasyonla mücadele için önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Fed, mart ayında 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına gitmiş ve politika faizini 25 baz puan artırmıştı. Mayıs ayında ise 2000 yılından beri ilk defa 50 baz puan faiz artışı gerçekleştirmişti.

“TOPARLANMIŞ GÖRÜNÜYOR…”

Fed açıklamasında, “Genel ekonomik aktivite, ilk çeyrekteki düşüşün ardından toparlanmış görünüyor. İstihdam kazanımları son aylarda güçlüydü ve işsizlik oranı düşük kaldı. Enflasyon, pandemi, daha yüksek enerji fiyatları ve daha geniş fiyat baskılarıyla ilgili arz ve talep dengesizliklerini yansıtarak yüksek kalmaya devam ediyor” denildi.

İVMELENEN ENFLASYON FED’İN ÜZERİNDEKİ BASKIYI ARTIRMIŞTI

ABD’de koronavirüs salgınının ardından hızlı ekonomik toparlanmayla gelen yüksek enflasyon baskısıyla 2021’in son çeyreğinde Fed’in para politikası tonu değişmeye başlamıştı.

Geçen yıl kasım toplantısıyla varlık alımlarının hızını düşürmeye başlayan Fed, mart ayında varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlamıştı. Banka, mart ayı toplantısında 25 baz puan artışla 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı alırken, mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en hızlı faiz artışını gerçekleştirmişti.

Fed, salgın sonrası politika normalleşmesinde bir başka adım olan bilanço küçülmesine ise haziran itibarıyla başlamıştı.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Çin’de Omicron varyantının tetiklediği Covid-19 salgınının kontrol altına alınmasına yönelik politikaların tedarik zincirinde sıkıntıları artırmasının etkisiyle yükseliş eğilimini sürdüren enflasyon, Fed’in üzerindeki baskıyı daha da artırmıştı.

ABD’de enflasyon mayısta yıllık yüzde 8,6 ile Aralık 1981’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

CHP Belediyesi; İstanbul’un köylerindeki üreticilere verdiği destek arttı, Ucuz Ekmek için seferber oldular

HIZLI YORUM YAP