Köpeklerde Kalp Hastalığı | Sağlık
DOLAR

32,4446$% -0.13

EURO

34,7287% -0.71

STERLİN

40,5321£% -0.66

GRAM ALTIN

2.442,13%0,26

ÇEYREK ALTIN

4.056,00%-0,10

a

Köpeklerde Kalp Hastalığı

Köpeklerde Kalp Hastalığı: Birçok kişinin aklında köpeklerin kalp hastalığına yakalanıp yakalanmayacağı sorusu bulunuyor. Köpekler de günün birinde kalp hastalığı geçirebilirler. Hatta, kalp hastalığı geçiren köpeklerin sayısı her geçen gün artıyor. Yapılan araştırmalar köpeklerin yüzde 10’luk kısmının ömrünün bir döneminde kalp hastalığı geçirdiğini ifade ediyor. Fakat, köpek sahipleri durumun ciddiyetinin farkında değil! Köpeklerin çok sayıda hastalık ile yüzleşmesi söz konusu! Kalp büyümesi ve kapak hastalığı en dikkat çeken rahatsızlıklar!

Köpeklerde Hangi Kalp Hastalıkları Meydana Gelir?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de çok sayıda kalp hastalığı mevcuttur. Yağlı yiyeceklerle beslenme, sigara ve alkol kullanımı; insanlardaki kalp hastalığını tetikleyen faktörler arasında bulunur. Ancak, köpeklerde bu etmenler söz konusu değildir. Köpeklerin kalp hastalığı geçirmesini sağlayan farklı hususlar söz konusudur. Kalp kapak hastalığı; birçok köpeğin muzdarip olduğu bir rahatsızlıktır. Bilhassa beş yaşından küçük olan köpeklerin bu hastalık ile karşı karşıya olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra, kedilerde olduğu gibi köpeklerde de kalp kurdu hastalığına rastlanır. Son olarak, Dilate Kardiyomiyopati; yaygın olmasa da birçok köpeğin karşılaştığı bir kalp hastalığıdır. Bu hastalık; özellikle yaşlı köpeklerde ortaya çıkar.

Köpeklerde Kalp Hastalıkları Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

Köpekler; çok sayıda kalp hastalığının riskiyle hayatlarına devam ederler. Bunun yanı sıra, her bir kalp hastalığının farklı belirtileri mevcuttur. Hastalığın ciddiyetine göre bu belirtiler de kendisini gösterir. Özellikle erken yaşlarda ciddi bir kalp hastalığı belirtisi yoktur. Fakat, bir süre sonra hastalığın da etkisiyle yorgunluk ortaya çıkabilir. Köpeğin yürüme ve egzersiz yapmada zorlanmasına rastlanır. Ayrıca, iştahsızlık, kilo kaybı ve nefes almada zorluk gibi belirtiler de kendisini gösterir. Köpek sahipleri; evcil hayvanlarında bu tür belirtiler gördükleri takdirde vakit kaybetmeden veterinere başvurmalıdırlar. Bu belirtiler; aynı zamanda mide veya böbrek hastalığını da işaret edebilir. Bu yüzden, veterinerin köpeği ciddi bir sağlık taramasından geçirmesi şarttır.

Köpeklerde kalp hastalıkları aşağıdaki sabit belirtiler ile kendisini gösterir.

  • Öksürük
  • Hem hızlı hem de kesik nefes alma
  • İştahsızlık ve buna bağlı olarak kilo kaybı yaşama
  • Yürümede ve egzersiz yapmada zorlanma
  • Huzursuzluk ve sinirlilik (buna bağlı olarak depresyon)
  • Karında meydana gelen şişkinlik
  • Toplumdan soyutlanma isteği

Köpeklerde kalp hastalığını önlemek adına yapılacak şeylerin sayısı azdır. Köpeğin yaşına, cinsiyetine ve türüne uygun mamalar ile beslenmesi şarttır. Ancak, yine de genetik veya çevresel faktörlerden dolayı kalp hastalığına yakalanma riski mevcuttur.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Köpeklerde Gençlik Hastalığı

HIZLI YORUM YAP