Terörist Taliban cinayetlerinin raporları Afganların korkularını körüklüyor! | DÜNYA
DOLAR

32,2816$% 0.03

EURO

34,7201% -0.07

STERLİN

40,3230£% -0.13

GRAM ALTIN

2.402,24%0,09

ÇEYREK ALTIN

3.949,00%0,12

a
  • Baykuş Haber
  • DÜNYA
  • Terörist Taliban cinayetlerinin raporları Afganların korkularını körüklüyor!

Terörist Taliban cinayetlerinin raporları Afganların korkularını körüklüyor!

KABİL, Afganistan (AP) – Cuma günü, Taliban’ın işgal ettiği bölgelerde hedeflenen cinayet raporları, imamları bir mesaj göndermeye çağırsalar bile, Afganistan’ı en son iktidarda olduklarında uyguladıkları baskıcı yönetime geri döndüreceklerine dair korkuları körükledi. Cuma namazında birlik olmak.

Yeni fiili yöneticilerin bu tür suistimaller yapacaklarından korkan ve ülkelerinin geleceği için umutsuzluğa düşen binlerce kişi, Taliban’ın Afganistan’daki çarpıcı saldırısının ardından Kabil’in havaalanına ve sınır kapılarına koştu . Dramatik bir görüntüde, havaalanı güvenliği sağlayan bir ABD Deniz Kuvvetleri, bir bariyerin üzerindeki jiletli telle uzandı ve bir bebeği bir insan kalabalığından kolundan kopardı ve duvardan yukarı çekti.

Diğerleri, devralmayı protesto etmek için sokaklara döküldü – Taliban savaşçılarının şiddetle bastırdığı meydan okuma eylemleri .

Taliban, 1990’ların sonlarında Afganistan’ı en son yönettiklerinden bu yana daha ılımlı hale geldiklerini ve ABD liderliğindeki bir işgalin onları iktidardan düşürmesinden bu yana 20 yıl içinde güvenliği yeniden sağlama ve onlarla savaşanları affetme sözü verdiğini söylüyor. Cuma namazından önce liderler, imamları birlik çağrısında bulunmak için vaazları kullanmaya ve insanları ülkeyi terk etmemeye çağırdılar.

Ancak birçok Afgan, Taliban’ın özellikle kadınlar için son yirmi yılda elde edilen kazanımları sileceğinden korkarak şüpheci . Uluslararası Af Örgütü’nün Cuma günü yayınladığı bir rapor, Taliban’ın değiştirdiği iddialarının altını oyan daha fazla kanıt sağladı.

İnsan hakları grubu, araştırmacılarının Gazne ilindeki görgü tanıklarıyla konuştuklarını ve Taliban’ın 4 Temmuz ile 6 Temmuz arasında Mundarakht köyünde dokuz etnik Hazara erkeği nasıl öldürdüğünü anlattıklarını söyledi. . Hazaralar, daha önce Taliban tarafından zulme uğrayan ve son yıllarda eğitim ve sosyal statüde büyük kazanımlar elde eden Şii Müslümanlardır.

Uluslararası Af Örgütü, Taliban’ın ele geçirdikleri birçok alanda cep telefonu hizmetlerini kesmesi nedeniyle daha fazla cinayetin rapor edilmemiş olabileceği konusunda uyardı.

Ayrı bir gelişmede, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Çarşamba günü Taliban savaşçılarının Alman Deutsche Welle için çalışan bir Afgan gazetecinin bir aile üyesini öldürdüğü haberi üzerine endişelerini dile getirdiler. Yayın kuruluşu, savaşçıların Almanya’ya taşınmış olan muhabirleri için ev ev arama yaptıklarını söyledi.

Bu arada, Birleşmiş Milletler’e bilgi sağlayan Norveç merkezli bir özel istihbarat grubu, Taliban’ın Afganları, önceki Afgan yönetimi veya ABD liderliğindeki güçlerle kilit rollerde çalıştığına inandıkları bir kara listeye aldığına dair kanıtlar elde ettiğini söyledi.

Bir e-postada, RHIPTO Norveç Küresel Analiz Merkezi’nin genel müdürü, örgütün Afganlara gönderilen birkaç tehdit mektubundan haberdar olduğunu söyledi.

Gruptan Associated Press tarafından elde edilen bir rapor, mektuplardan birini içeriyordu, ancak AP, grubun iddialarını bağımsız olarak doğrulayamadı.

Taliban’ın önceki yönetimi altında, kadınlar büyük ölçüde evlerine kapatıldı, televizyon ve müzik yasaklandı ve düzenli olarak halka açık infazlar yapıldı. Ancak hareketin liderleri bu sefer daha fazla ılımlılık sözü verdiler .

Suistimal raporlarının, Taliban liderlerinin bir şey söyleyip başka bir şey yaptığını mı yoksa güçleri üzerinde tam kontrole sahip olmadıklarını mı gösterdiği açık değil.

Devralmalarının ölçeği ve hızı, liderliğin savaşçılarını kontrol etme becerisine meydan okuyor gibi görünüyor. Örneğin Kabil’de, savaşçıların belli başlı haber kuruluşlarına güvenlik sözü verdiğine dair raporlar var, ama aynı zamanda iş sahiplerini korkutan örnekleri de var.

Belirsizliğin ortasında binlerce kişi, kaotik bir tahliyenin devam ettiği Kabil’in havaalanına gitmek için Taliban savaşçılarının oluşturduğu kontrol noktalarından cesaret alarak ülkeden kaçmaya çalıştı.

Eskiden ABD güçlerine tercümanlık yaptığını söyleyen Muhammed Naim, dört gündür havalimanında kalabalığın arasında kaçmaya çalışıyor. İlk gün çocuklarını halk tarafından ezilmekten kurtarmak için bir arabanın çatısına koyduklarını söyledi. Yoldan çıkamayan diğer çocukların öldürüldüğünü gördü.

Başkalarını havaalanına gelmemeleri konusunda uyardı.

“Şu anda çok, çok çılgın bir durum” dedi.

Sosyal medyada paylaşılan ve yaygın olarak paylaşılan bir video, havaalanında bir ABD Deniz Kuvvetleri’nin bir bebeği kalabalığın arasından çekmesiyle yaşanan kaosun bir kısmını gösterdi. Deniz Piyadeleri’nden bir sözcü, Binbaşı Jim Stenger, Deniz Kuvvetlerinin 24. Deniz Seferi Biriminin bir üyesi olduğunu doğruladı ve bebeğe “tıp uzmanları tarafından bakıldığını” söyledi. Stenger, bebeğin daha sonra babasına kavuştuğunu ve havaalanında güvende olduklarını söyledi.

Olayın ne zaman gerçekleştiği netlik kazanmadı.

ABD , binlerce Amerikalı ve onların Afgan müttefiklerinin kaçmaya ihtiyaç duyabileceği Afganistan’dan kaçmaya çalıştığı tahliyelerin hızını artırmak için mücadele ediyor . Amerikan askeri uçaklarının, tahliye edilecek yer olmaması nedeniyle saatlerce ara verdikten sonra Cuma günü havaalanından tahliye uçuşlarına devam etmesi bekleniyordu.

Avrupa ülkeleri de kendi vatandaşlarını ve onlarla çalışmış olanları dışarı çıkarmak için çalışıyor.

Ancak İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles Cuma günü yaptığı açıklamada, askeri nakliye uçaklarının kargaşada Kabil’i kısmen boş bıraktığını söyledi.

İspanyol kamu radyosu RNE’ye konuşan Robles, “Durumu kontrol eden kimse yok” dedi.

Tesise ulaşmak da büyük bir zorluktur. Yetkililer, Almanya’nın şehrin başka yerlerinden az sayıda insanı havaalanına getirmeye yardımcı olmak için Kabil’e iki helikopter gönderdiğini söyledi.

Afganistan’da kalanlar için endişeler, gıdanın nasıl temin edileceği kadar temeldir. BM gıda ajansı Cuma günü yaptığı açıklamada, Taliban ile bir eyalet başkentine yardım dağıtmak için erişim müzakeresi yapabildiğini, ancak tedarik ettiği diğer üç eyalet başkentine gıda teslimatını sürdüremeyeceğini söyledi.

Dünya Gıda Programı, 39 milyonluk ülkede 14 milyon insanın şiddetli açlıkla karşı karşıya olduğunu söyledi. Üç yıl içinde çatışmalarla birlikte ikinci bir kuraklık, Pazar günü Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinden önce bile Afganistan’ı etkilemişti.

Taliban hükümetinin neye benzeyeceği konusunda endişeler artarken, grup liderleri önceki Afgan yönetimlerinden bazı yetkililerle görüşüyor.

Bu görüşmelere aşina olan bir Afgan yetkili, şu anda 31 Ağustos’ta yapılması planlanan son ABD birliklerinin ayrılmasından önce onlardan hiçbir şey çıkmayacağını belirtti.

___

Akhgar İstanbul’dan, Santana New Orleans’tan bildirdi. Associated Press yazarları Danimarka, Kopenhag’dan Jan M. Olsen, Berlin’den Frank Jordans, Lizbon’dan Barry Hatton, İslamabad’dan Kathy Gannon, Bangkok’tan David Rising ve Avustralya, Canberra’dan Rod McGurk bu rapora katkıda bulundular.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye Taliban terör örgütünü tanımalı mı?

HIZLI YORUM YAP