Dünya Rusya'nın Ukrayna'yı İşgalini seyrederken! Rus Medyası Ukranya'yı bakın nasıl anlatıyor…. | GÜNDEM
DOLAR

32,4841$% 0.26

EURO

34,8866% 0.68

STERLİN

40,8365£% 0.55

GRAM ALTIN

2.420,31%1,70

ÇEYREK ALTIN

3.958,00%1,43

a
  • Baykuş Haber
  • GÜNDEM
  • Dünya Rusya’nın Ukrayna’yı İşgalini seyrederken! Rus Medyası Ukranya’yı bakın nasıl anlatıyor….

Dünya Rusya’nın Ukrayna’yı İşgalini seyrederken! Rus Medyası Ukranya’yı bakın nasıl anlatıyor….

Rusya’nın Ukrayna’yı İşgal Etmesi Üzerine Moskova ve St. Petersburg’da Protestolar PatladıRus istihbaratının sınırlarını çizdiği sözde özgür haber politikası yürüttüğünü söyleyen Rus medyası yine kendinden bekleneni yaptı. Televizyon kanallarından Rus haber ajansı TASS’a kadar en önde gelen medya kuruluşlarının çoğu federal hükümete aittir ve siyaset kurumunu eleştiren gazeteciler sadece sansürle değil, aynı zamanda yaşamları da tehlikeye giriyor. Türkiye’yi de yapılan muhalefetin 10/1’ni Rus medyasını yapma imkanı yok.

 

Bu gerçek, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana sadece daha açık şekilde görülmeye başlandı. Bu hafta Rus haber kaynaklarının manşetlerinde yapılan bir anket, saldıran ulusun içinde neler olduğundan çok, Başkan Vladimir Putin’in hükümetinin vatandaşlarının neye inanmasını istediğini ortaya çıkarmış oldu .

Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısı Hakkında Şimdiye Kadar Bildiklerimiz

Perşembe günü, medyayı kontrol etmek ve sansürlemekten sorumlu federal kuruluş olan Roskomnadzor , Rus medyasını “yalnızca resmi Rus kaynaklarından aldıkları bilgi ve verileri kullanmakla yükümlü olduklarını” bildiren bir bildiri yayınladı. Açıklamada ayrıca, adı açıklanmayan medya kuruluşlarının “doğrulanmamış ve güvenilmez bilgiler” yaydığı konusunda uyarıda bulunuldu.

Novaya Gazeta gibi bazı muhalif yayınlar anlatıya karşı çıkma girişiminde bulunurken, ana akım Rus haber kaynakları büyük ölçüde aynı çizgiye düştü – sonuçların kabaca 15 yıllık hükümet yanlısı propagandaya maruz kalan anlayışlı Rus okuyucuları kandırması pek olası olmasa bile. Ortaya çıkan hikayeler, gerçekte yayınladıkları kadar atladıkları için de çarpıcıdır; Rus medyası genel olarak Ukrayna’ya yönelik saldırının ölçeğini en aza indiriyor – federal yetkililerin kullandığı ifadeyle, Batı medyasının çoğunun kullandığı terimleri “savaş” veya “istila” yerine “askeri operasyon” olarak tanımlıyor. – Putin ve diğer hükümet yetkililerinin açıklamalarını eleştirmeden yeniden basarken.

Savaştayız.’ Nobel Barış Ödülü Sahibi Dmitry Muratov, Rusya’da Özgür Basın Mücadelesi Üzerine

Bazı durumlarda, Rus haberleri Ukrayna’da sahada olup bitenleri çarpıttı. Örneğin, Perşembe günü RIA News’de yayınlanan bir makale , Rusya Savunma Bakanlığı’nın Rus uçaklarının, helikopterlerinin ve zırhlı araçlarının kaybolduğuna ilişkin açıklamaların uluslararası raporların aksine “tamamen yalan” olduğu iddialarını tekrarladı . Makalede ayrıca, Ukrayna askeri personelinin “toplu olarak” mevzilerini terk ettiği ve “Ukrayna sınır muhafızlarının herhangi bir direniş göstermediği” iddia edildi. Bu arada Ukraynalı yetkililer, gardiyanların geri çekilmeyi reddettiği hikayelerini vurguladılar .

ABD’li ismi açıklanmayan bir yetkili, ” Ukrayna silahlı kuvvetleri hakkındaki aşağılayıcı yorumların Rusya’nın “onları caydırmak ve dezenformasyon yoluyla teslim olmaya teşvik etmek” stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi. Yetkili, “Bilgilerimiz, Rusya’nın Ukrayna birliklerinin geniş çapta teslim olduğuna dair yanlış raporlar yayınlayarak bir dezenformasyon kampanyası oluşturduğunu gösteriyor. Bilgilerimiz ayrıca Rusya’nın teslim olmazlarsa Ukraynalı askerlerin aile üyelerini öldürmekle tehdit etmeyi planladığını da gösteriyor.” dedi.

Rus haber makaleleri, genellikle hükümetin iddialarını onlarla çelişebilecek bilgiler sunmadan tekrarlayarak, Ukraynalı sivillerin karşılaştığı potansiyel tehlikeyi en aza indirdi. Örneğin , işgalle ilgili birçok haber, Rus Savunma Ordusu’nun, yalnızca askeri hedeflere saldıracağını ve Ukraynalı sivillerin risk altında olmadığı iddiasını tekrarladı. Ukraynalıların tahliyesi hakkında bir TASS makalesikomşu Moldova’ya şu notla son veriyor: “Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın belirttiği gibi, Rus ordusu şehirleri vurmuyor, sadece askeri altyapıyı etkisiz hale getiriyor, dolayısıyla sivil nüfusu tehdit eden hiçbir şey yok.” Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Birleşmiş Milletler’e göre 2014 ve 2021 yılları arasında Doğu Ukrayna’daki tartışmalı bölgelerde yaklaşık 3.400 sivilin öldürüldüğü ve bu hafta çok sayıda sivilin öldürüldüğü göz önüne alındığında, bu iddia tarihsel bir perspektiften şüphelidir. . Kanıt sunmadan Rus haber ajansı Interfax’tan bir makalePutin’in Ukrayna güçlerinin sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı ve neo-Nazilerin yerleşim bölgelerine ağır silahlar yerleştirdiği yönündeki iddiasını da yineledi.

Aynı saygı, savaşın gerekçesi konusuna da uzanır. Hem haberler hem de fikir odaklı makaleler, Ukrayna hükümetinin bir “ diktatörlük ” olduğunu ve Rus hükümetinin Ukrayna’ya saldırmaktan başka seçeneği kalmadığını iddia etti . (Zelensky, demokratik savunuculuk örgütü Freedom House’un “rekabetçi ve güvenilir” olarak tanımladığı bir süreçte demokratik olarak seçildi .) Medya ayrıca Rusların Ukrayna için sorumluluk duygusuna da hitap etti ,Putin’in -tarihsel kanıtların aksine- kendine ait ayrı bir kimliği olmadığını iddia ettiği ve mevcut kriz ile Rusların “Büyük Vatanseverlik Savaşı” olarak adlandırdığı ve ulusal büyüklük ve fedakarlık anı olarak hatırlanan İkinci Dünya Savaşı arasında bağlantılar kurduğu . Sinsi bir şekilde, birçok haber Rus hükümetinin , Rus basın sekreteri Dmitry Peskov’un sözleriyle, çatışmanın amacının bir kısmının Ukrayna’nın “Nazilikten arındırılması” olduğu iddiasını tekrarladı. Ukrayna hükümetinin Nazi ideolojisini desteklediğine dair hiçbir kanıt yok ve Başkan Zelenskiy’in Yahudi olması ve Holokost’ta aile üyelerini kaybetmesi nedeniyle iddia özellikle dikkat çekici.

Açık Kaynak İstihbarat Nasıl Dünyanın Ukrayna İstilasına Açılan Penceresi Oldu?

Rus medyasının haberlerinin, çatışmanın gerekli olduğunu düşünmeyen birçok Rus’u ikna edip etmeyeceği belli değil.  Rus bir süredir ülkelerinin Ukrayna’yı işgal etme olasılığının abartıldığına ve hükümetin saldırısına verdikleri desteğin şimdiye kadar susturulduğuna inanıyordu. Muhalefet yayını Novaya Gazeta’nın bildirdiğine göre , ülke çapında düzenlenen savaş karşıtı protestolarda savaşı protesto eden yüzlerce Rus gözaltına alındı .

Bununla birlikte, siyasi gidişatı Putin rejiminin aleyhine çevirmeyi ümit eden herhangi bir Rus’un karşılaştığı zorluklar arasında şu önemli engel var: özgür bir basının olmaması.

 

 

Kaynak : BaykusHaber.com

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Rusya’nın işgali altında olan Ukrayna halkına yardım edebilmek için ne yapabiliriz ?

HIZLI YORUM YAP