Çekya Rusya'ya Dava Açıyor! | DÜNYA
DOLAR

32,4176$% 0.15

EURO

34,8749% -0.01

STERLİN

40,8510£% 0.27

GRAM ALTIN

2.399,80%0,18

ÇEYREK ALTIN

3.947,00%0,12

a

Çekya Rusya’ya Dava Açıyor!

2014 yılında Vrbetice kentinde yaşanan mühimmat deposu patlamasının ardından Çekya hükûmeti; olayın faili olarak Rusya’nın GRU ajanlarını sorumlu tutmuştu. Bu süreçte yaşanan zararın tam 40 milyon euro olduğunu belirten Çek yetkililer; Rusya’dan bu miktarın tazmin edilmesi gerektiğini söyledi.

Çekya Maliye Bakanı Alena Schillerova tarafından yapılan açıklamada, uluslararası tazminat yöntemiyle bu işin çözülmesi gerektiğini açıkladı. Bu olayın ceza davalarına aktarılması durumunda sürecin uzayacağını belirten Schillerova; uluslararası tazminatın verilmesi sayesinde, patlama bölgesinin etrafında yaşanan zararların da karşılanabilme ihtimalinin oluştuğunu belirtti. Rusya’dan istenecek 40 milyon euro rakamının net miktar olmadığını belirten Schillerova; uluslararası heyetlerin incelemesi sonucunda net rakamın ortaya çıkabileceğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Çekya Dışişleri Bakanı Jakub Kulhanek de; Rusya’dan tazminat ve resmi makamlardan özür beklediklerini söylemişti.

Moskova: Provokatif ve Düşmanca İddialar

2014 yılında yaşanan Vrbetice patlamasının soruşturma sürecinde ortaya çıkan detaylar; Rus ajanlarının olayda parmağının olduğunu kanıtlar nitelikteydi. Bu nedenle Çekya tarafından başlatan diplomatik savaş; iki ülkenin arasını açmış durumda. Ukrayna, Bulgaristan ve ABD’yle de diplomatik sıkıntılar yaşayan Rusya yönetimi; Çekya ile yaşanan ajan krizinde de, diğer ülkelerle olan iletişimde takındığı agresif tutumu devam ettiriyor. Çekya Dışişleri Bakanı Jakub Kulhanek’in AB‘ye birlik çağrısı yapmasının ardından, Rus yetkililerden resmi açıklama gecikmedi.

Rusya’da bulunan 20 Çekyalı diplomatı sınır dışı etme kararı aldıklarını açıklayan Moskova yönetimi; patlamada GRU’nun ilgisi olduğuna dair olan iddiaları reddetti. Dışişleri Bakanı Sözcüsü Maria Zaharova; Çekya hükûmetinin provokatif ve düşmanca iddialar sarf ettiğini, ikli ilişkilere zarar vermek adına bu girişimlerin yapıldığını açıkladı. Zaharova’nın açıklamalarının ardından Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov da, Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına destek veren sözler sarf etti.

Çekya Başbakanı Andrej Babis; olayın bir Bulgar silah tüccarının mallarına yönelik yapılan operasyonda gerçekleştiği ve bu nedenle bu kazanın yaşandığı bilgisine ulaştıklarını açıkladı. Buna rağmen zararı kendilerinin gördüğünü belirten Babis; GRU’nun bu eylemlerini asla kabul edilemeyeceğini belirtti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Diktatör Netanyahu dini kullanarak hareket ediyor, beni indirmek için üzerime baskı yapıyorlar dedi!

HIZLI YORUM YAP