İleri savunma hakaretli algoritma çalışması | TEKNOLOJİ
DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

a

İleri savunma hakaretli algoritma çalışması

Ülkemize de savunma algoritma teknolojilerine yatırım gün geçtikçe artıyor. Savaş teknolojileri ve savunma sanayin de füze ve hareketli sistemlerde ileri savunma algoritmaların da büyük yatırımları ile MOR GRUP Songül Bayram liderliğinde alanın da başarısını sürdürüyor. Peki nedir bu Savunma teknolojilerinde algoritmanın önemi hep beraber bakalım

 

 

Savunma Sistem Teknolojileri (SST) Sektör Başkanlığı, Servo ve Stabilizasyon Teknolojileri Tasarım Müdürlüğü personeli Furkan Güç ve Zafer Yumrukçal, Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile yürütülen Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) hareket kontrol çalışmaları kapsamında yenilikçi bir sürtünme giderme algoritması geliştirildi. Yapılan çalışmalar, mekatronik ve kontrol alanlarında en prestijli yayınlardan olan “Mechatronics” dergisinin Kasım 2020 sayısında yer alacak.

 

 

Sıkı referans takibi ve bozucu etki giderme gereklerine sahip olan hareket platformları, sürüş hattındaki sürtünme ve boşluk etkileri gibi doğrusal olmayan dinamik etkenlerden yüksek oranda etkilenir. Yapılan çalışmada sürtünme etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla Yüksek Mertebeli Sinüzoidal Girdi Tanımlayıcı Fonksiyonları (Higher Order Sinusoidal Input Describing Functions) kullanılarak doğrusal olmayan sistem tanılama yöntemi kullanıldı.

 

Bu sayede en uygun ileri besleme kompanzasyonu tasarımı örnek bir hareket platformu için tanımlandı. En uygun ileri besleme yöntemi kullanıldığında hareket platformlarının en kritik sorunlarından biri olan, sürtünme kaynaklı tutma-bırakma hareketi (stick-slip motion) önemli ölçüde giderilmiş oldu.

 

 

Kaynak: ASELSAN a Bülten 29.sayı

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

NASA’nın sitesi çöktü : Sebebi Van Gölü

HIZLI YORUM YAP