Türkiye, Karadeniz Kıyısında En Popüler 11 Gezi Yeri | GÜNDEM
DOLAR

32,4755$% -0.08

EURO

34,8105% -0.57

STERLİN

40,6122£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,24%0,22

ÇEYREK ALTIN

4.049,00%0,05

a

Türkiye, Karadeniz Kıyısında En Popüler 11 Gezi Yeri

Yemyeşil manzaralar için Karadeniz Sahili, Türkiye’de ziyaret edilecek en iyi yerlerden biridir. Bu bölge, bir yanda denizle çevrili dar kıyı şeridini benekleyen köy kümeleri, diğer yanda sık ormanlık inişli çıkışlı dağlarla ülkenin geri kalanından ayrı bir dünyadır.

Sahil boyunca ilerleyen dolambaçlı yol, ülkenin en doğal yollarından biridir ve bu bölgeden geçen yolu en popüler şeylerden biri haline getirir.

Bölgenin yıldız turistik cazibe merkezi Sümela Manastırı’dır, ancak Karadeniz sahilleri, antik surların kalıntılarıyla övünen güzel liman mezraları ve doğudaki yemyeşil çay yetiştiren tepeler ve alpin otlakları, tüm bir haftalık güzergah için fazlasıyla yeterli.

Karadeniz Kıyısındaki en iyi turistik yerler listemizle seyahatinizi planlamanıza yardımcı olun.

Karadeniz Sahili’nin en ünlü turistik cazibe merkezi, onu çevreleyen dik uçurum yüzünden filizlenmiş gibi görünen Sümela Manastırı’dır (resmi adı: Meryem Ana Manastırı).

Trabzon’un yaklaşık 70 kilometre güneyinde bulunan Sümela, Atinalı keşişler Barnabas ve Sophronios’un buraya gelip küçük bir kilise kurdukları 4. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahip.

Sümela, keşişlerin Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi kapsamında Lozan Antlaşması’na göre zorla götürüldüğü 1923 yılına kadar aktif bir manastırdı.

Ana şapelde inanılmaz derecede canlı (ne yazık ki tahrif edilmiş) freskler var ve kompleksin geri kalanını oluşturan oda ve şapellerin çardakları, önceki yüzyıllarda dini yaşamın sadeliği hakkında size iyi bir fikir veriyor.

Muhtemelen burada bir ziyaretin en önemli özelliği, girişe kadar olan dolambaçlı yoldan tüm manastırın kaya yüzüne tutunmuş manzarasıdır.

Sümela Manastırı

2. Karadeniz Sahillerinde Yüzün ve Rahatlayın

Karadeniz’e özellikle yaz tatili için pek çok yabancı turist girmez, ancak yerli halk onu gördüklerinde iyi bir şey bilir.

Karadeniz sahilleri, Antalya ve Bodrum gibi sahil beldelerinin sıcak noktalarıyla karşılaştırılamazken, sahil boyunca bir yolculuğa çıkmak için rahat noktalara dönüşüyorlar.

Batıdan doğuya doğru ilerleyen İğneada, Bulgaristan sınırının sadece 15 kilometre güneyinde, Türkiye’nin Karadeniz Kıyısı’nın batı ucunda, uykulu bir köydür.

Ordu'da altın kumlu bir plaj

Ordu’da altın kumlu bir plaj

Yaz aylarında, çevredeki kıyı şeridini benekleyen ince beyaz kumlu plajlar, özellikle şehrin sıcağından kolay bir hafta sonu kaçamağı arayan İstanbul ve Edirneliler olmak üzere yerel turistler için büyük bir çekim merkezidir .

Kıyıköy'de boş plaj

İstanbul’a daha yakın olan Kıyıköy, yaz hafta sonları şehirlilerin sahilde güneşlenmek için akın akın geldiği bir balıkçı köyüdür.

Buradaki kum şeridi, sadece dinlenmek isteyenler için şezlonglar ve şemsiyeler ve deniz kenarında eğlenmek için kiralık deniz bisikletleri ile aile dostu pek çok çekiciliğe sahiptir. Yüzme aralarında çaylarını yudumlayan genç Türkler ile ağzına kadar dolu kıyı kafeleri ile yerel tarzda turizmin bir dilimini tatmak için harika bir yer.

 

Bölgenin iki büyük şehri olan Samsun ve Trabzon’un tam ortasında yer alan sakin Ordu, şehrin doğu ve batısındaki kumları ile sahilin doğu yarısında Karadeniz sahillerinin en gözde noktalarından biridir.

Ordu’nun kendisi, Kotyora’nın İyon yerleşim yerini işgal ediyor ve büyük bir geçmişe dair tüm ipuçları çoktan ortadan kalkmış olsa da, Ordu, dar sokakları sıralayan ahşap çerçeveli evlerle dolu eski bir Osmanlı-Yunan mahallesi ve ilginç bir antik kent ile bol miktarda karakterini koruyor. , eski moda sahil.

Çaka Plajı, Ordu bölgesinin en iyi kumsallarından biridir ve Temmuz ve Ağustos aylarında tatil sezonunun en yüksek olduğu zamanlarda bile nadiren kalabalık olmasına rağmen yazın piknik yapmak ve güneşlenmek için çok sayıda yerel aileyi cezbetmektedir.

3. Trabzon’daki Diğer Ayasofya’yı Görün

Hareketli Trabzon, kıyı boyunca uzanan Doğu Pontus Dağları’nın yükselen zirveleri ile çevrili büyük bir liman kentidir.

Trabzon ayasofya

Trabzon ayasofya

Belki de MÖ 8. yüzyılda Yunan yerleşimciler tarafından kurulmuş ve kısa süre sonra İran ile Akdeniz arasındaki kervan ticaret yolunun bir parçası olarak gelişmiştir.

Başlıca turistik cazibe merkezi, İstanbul’daki Ayasofya’nın daha küçük adaşı olan Trabzon Ayasofya’dır . Trabzon’un versiyonu muhtemelen İmparator Alexius Comnenus tarafından 1204’te Konstantinopolis’ten (modern İstanbul) Trabzon’a geldikten hemen sonra yaptırılmıştır.

Osmanlı döneminde camiye çevrilen kilise, 1960’larda müzeye dönüştürülmüş ve daha sonra yeniden camiye dönüştürülmüştür.

Orijinal kilise haç planı, neflerle çevrili bir nef ve fresklerle bir transept ile korunmuştur.

Güney kapısının kaidesi boyunca, Adem’in hikayesini açık bir Doğu etkisi gösteren bir üslupla betimleyen bir friz vardır. Duvar resimleri ciddi şekilde tahrif edilmiş olmasına rağmen, yine de güzeller.

Adres: Zübeyde Hanım Caddesi, Trabzon

4. Uzungöl’ün Alp Manzarasına Günlük Gezi

Uzungöl trabzon

Uzungöl trabzon

Trabzon’dan günübirlik gezilerin en popüler yerlerinden biri olan Uzungöl’ün dağ manzarası, sanki Orta Avrupa’dan fırlamış gibi görünüyor.

Sarp, ormanlık dağ yamaçları arasında yer alan bu dağ gölü ve kıyı köyü, Karadeniz bölgesinin en ünlü manzaralarından biridir.

Manzarayı içinize çekmek ve ardından yaz hafta sonları akşam yemekleriyle dolup taşan göl kıyısındaki restoran ve kafelerden birinde dinlenmek dışında burada yapılacak pek bir şey yok.

Gölün en güzel manzaraları köyün yükseklerinden alınır. Trabzon’dan Uzungöl’e giden turların çoğu, güzergaha bu seyir noktalarındaki durakları ekler.

Uzungöl, Trabzon’un 96 kilometre güneydoğusundadır.

5. Amasra Tarihi Liman Kıyısında Gezin

Amasra'nın havadan görünümü

Amasra’nın havadan görünümü

Açık ara Karadeniz’in en güzel liman kenti olan Amasra’nın eski kenti, denize dökülen dar sokaklar boyunca birbirine yakın, rengarenk evlerle dolu. Sokak sahnesi potansiyeli bol olan bu, bir fotoğrafçının hayalidir.

Küçük limanın yanındaki Bizans kalesi başlıca turistik cazibe merkezi iken, Amasra’nın Dereoğlu Sokak’taki küçük müzesinde bazı iyi tasarlanmış sergiler var.

Yine de çoğu ziyaretçi için her şey yüzmek, güneşlenmek ve eski şehir atmosferini içinize çekmekle ilgilidir.

Çevredeki koyları keşfetmenizi sağlayan günlük güneş ve deniz gezilerinde küçük limandan tekneler kalkmaktadır.

6. Sinop’un Osmanlı Mimarisine hayran kalın

Sinop

Sinop

Büyüleyici ve kozmopolit Sinop, hem Karadeniz’in en kuzey noktası hem de en iyi korunan limandır.

Kapadokya’dan ve Fırat topraklarından gelen başlıca kervan yollarının kuzey ucunda, yoğun bir ticari şehir olduğu zaman, antik çağdaki önemi ile karşılaştırıldığında, şimdi çok az önemli bir yer .

Bazı güzel Osmanlı evleri ile şehrin sokakları bir zevktir, tarih tutkunları ise limanın aşağısında panoramik deniz manzaralı eski şehir surlarına tırmanmanın keyfini çıkaracaktır .

Sakarya Caddesi’ndeki eski hapishane binası da keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici bir tarihi yapı.

Sinop ili daha fazla tarihi cazibe merkezi sunmaktadır. Özellikle kervansaray mimarisine ilgi duyuyorsanız, Karadeniz kıyısı yolculuğunda Durağan’da mola vermek için sahil yolunun iç kısımlarına yönelmeye değer.

Sinop’un 112 kilometre güneyinde yer alan bu küçük, oldukça mütevazı kasaba, 1266 yılında Pervane Süleyman tarafından yaptırılan bir Selçuklu kervansaray olan Durak Han’a ev sahipliği yapıyor.

Müstahkem kompleksin her köşesinde yarım daire kuleler bulunurken, dış duvarlar ek dikdörtgen kulelerle takviye edilmiştir. İçeride, üç nefli bir kış salonuna giden tonozlu odalarla çevrili geniş bir yaz avlusu vardır.

7. Rize’den Türkiye’nin Çay Yetiştirme Bölgesi’ne gidin

Rize, Türkiye’nin çay yetiştiren bölgesinin başkentidir ve her sıcak demleme hayranı burada durmalı. Kasabanın kendisi, yemyeşil yeşil çay tarlaları ile çevrili, tamamen modern bir olaydır.

rize

rize

Tepelerin muhteşem manzarasını hayranlıkla seyrederken çayınızı yudumlayabileceğiniz, şehrin yukarısındaki Çay Bahçesi’ne bir gezi yapın. Bahçe, çok çeşitli çay bitkilerine ev sahipliği yapmanın yanı sıra, subtropikal flora koleksiyonuna sahiptir.

Orta çağda Cenevizlilerin inşa ettiği Rize Kalesi’nde (Rize Kalesi) daha güzel panoramik manzaralar sunulmaktadır ve burada rahatlatıcı bir çay bahçesi daha vardır.

Türkiye’nin çay yetiştiren köyleri ilçenin kuzeybatısında Çeçeva-Haremtepe bölgesindedir. Yemyeşil, zümrüt yeşili manzaraları içinize çekmek için buradaki tepelik arazide bir gezintiye çıkın.

8. Karaca Mağarası’nda Yeraltını Keşfedin

Karaca Mağarası

Karaca Mağarası

Bu mağara ağı, Türkiye’nin en iyilerinden ve en erişilebilirlerinden biridir. Trabzon’dan 97 kilometre içeride, küçük Torul kasabası yakınlarında yer alan buradaki mağara sistemi 107 metre uzunluğa sahip ve tuhaf ve ürkütücü şekillerde oluşmuş devasa dikitler ve sarkıtlarla dolu.

Bakımlı yürüyüş yolları ve mükemmel aydınlatma, ziyaretçilerin mağaranın oluşumlarını yakından görmelerini sağlar.

Mağara, yerel olarak sağlık verici özellikleriyle de bilinir, yerliler mağaradaki oksijen seviyelerinin hem astım hastaları hem de diğer solunum problemlerinden muzdarip olanlar için faydalı olduğunu iddia eder.

Yazın ortasında bile bir kazak getirin. Mağaranın derinliklerine indikçe hava soğuyor.

9. İnebolu’nun Eski Kent Bölgesi’ni gezin

Kayalık bir İnebolu plajı

Kayalık bir İnebolu plajı

Tarihi karakterini büyük ölçüde koruyan İnebolu, Karadeniz yolculuğunun gözde geceleme duraklarından biridir.

Batı Karadeniz bölgesinde, Amasra ile Sinop arasında yaklaşık yarı yolda bulunan bu liman kasabası, yıkık bir kaleye, zengin geleneksel Osmanlı ahşap evlerine (birçoğu harap olmuş) ve arduvaz taşlı, Pontus tarzı çok sayıda güzel şehir evine ev sahipliği yapmaktadır. -kapalı çatılar.

Antik çağda, kasaba Abonoteichus olarak biliniyordu, ancak Roma döneminde Ionopolis (dolayısıyla modern adı) olarak yeniden adlandırıldı.

Burada yapılacak en önemli şey merkezi eski şehir bölgesinin şeritlerinde dolaşmak, ancak çevredeki sahil şeridi de yüzmek isteyenler için küçük kumsallar sunuyor.

10. Giresun’da Fındık ve Kiraz diyarı

10. Giresun'da Fındık ve Kiraz diyarı

10. Giresun’da Fındık ve Kiraz diyarı

Kiraz hayranıysanız, bu meyve için Giresun’a teşekkür etmelisiniz. Romalı general Lucullus ilk kirazını burada tattı (kasabanın adı Yunanca kiraz kelimesinden geliyor) ve meyveyi Roma’ya geri götürdü.

Giresun, MÖ 7. yy’da Milet tarafından kurulan antik Kerasous bölgesini kaplar.

Bu oldukça uzun tarihe rağmen, görülecek çok şey yok, ancak şehrin yukarısındaki Bizans döneminden kalma bir kalenin kalıntıları, çevredeki kırsal alanın muhteşem manzarasını sunuyor ve merkezdeki Atatürk Caddesi’ndeki Giresun Müzesi, eğer varsa, mükemmel bir arkeolojik buluntu koleksiyonuna sahiptir. geçiyorsun.

11. Samsun’da Karadeniz Şehir Hayatının Tadını Çıkarın

Samsun'da Karadeniz Şehir Hayatının Tadını Çıkarın

Samsun’da Karadeniz Şehir Hayatının Tadını Çıkarın

Karadeniz’deki en büyük şehir, hareketli bir endüstri ile ilgilidir. Samsun’u çevreleyen kıyı ovasında tütün, tahıl ve pamuk üretiliyor ve bunlar daha sonra şehrin işlek limanından ihraç ediliyor.

Uzun tarihine rağmen (MÖ 7. yüzyılda Yunanlılar tarafından kurulan antik Amisos bölgesi üç kilometre kuzeybatıda yer alır), modern şehrin ziyaretçilere sunabileceği çok büyük miktarları yoktur, ancak müzeler için burada durmaya değer.

Samsun Arkeoloji Müzesi, antik Amisos’tan buluntular sergiliyor ve Gazi Müzesi (Atatürk’ün kaldığı otelde yer alıyor), Samsun’un 1919’daki Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç ​​noktası olarak oynadığı rolü hatırlıyor.

Merkez şehirdeyken, göz atabileceğiniz bazı ilginç camiler de var. Pazar Cami (Pazar Cami) ve Ulu Cami (Ulu Cami) görülmeye değerdir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA ASLINDA ŞANLIURFA’YA VALİ ERİN’E TEŞEKKÜR İÇİN GELDİ

HIZLI YORUM YAP