Kadıköy’deki Boğaziçi eylemlerine ilişkin davada tutuklu sanıklara ilgili karar verildi... | GÜNDEM
DOLAR

32,4158$% -0.07

EURO

34,8196% 0.2

STERLİN

40,6386£% 0.16

GRAM ALTIN

2.430,65%-0,31

ÇEYREK ALTIN

4.013,00%-0,85

a
  • Baykuş Haber
  • GÜNDEM
  • Kadıköy’deki Boğaziçi eylemlerine ilişkin davada tutuklu sanıklara ilgili karar verildi…

Kadıköy’deki Boğaziçi eylemlerine ilişkin davada tutuklu sanıklara ilgili karar verildi…

 

Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasını protesto etmek için 2 Şubat’ta Kadıköy’de yapılan eyleme katıldıkları gerekçesiyle 2’si tutuklu 23 kişinin yargılandığı davada, tutuklu sanıklar Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta tahliye edildi. Sanıkların bir kısmı hakkındaki konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına karar verildi.

 

 

Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasını protesto etmek için 2 Şubat’ta Kadıköy’de yapılan eyleme katıldıkları gerekçesiyle yargılanan tutuklu sanıklar Şilan Delipalta ile Anıl Akyüz’ün de aralarında bulunduğu 23 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.

Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta cezaevinden getirilirken, tutuksuz sanıklar ve avukatları da salonda hazır bulundu.

Duruşmaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Sera Kadıgil, HDP Milletvekili Hüda Kaya, TİP Milletvekili Barış Atay da katıldı.

‘DAĞILIN’ İHTARI YAPILMADIĞINI VE DARBEDİLDİKLERİNİ SÖYLEDİLER

Sosyal medya üzerinden miting çağrısı gördüğünü ve katılmak istediğini söyleyen tutuklu sanık Anıl Akyüz, “Ortada herhangi bir eylem, yürüyüş yokken kolluk görevlileri tarafından önümüz kesildi. Kolluk görevlileri tarafından bize ‘dağılın’ ihtarı yapılmadı. Kolluk kuvvetleri beni başımdan tutup kaldırıma vurdu. Ben kolluk görevlilerine görevini yaptırmamak için direnmedim. Olay zamanında toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasının yasaklanmasından haberim yoktu. Elimde ya da üzerimde taş, sopa, bıçak ya da herhangi silahtan sayılan bir cisim yoktu” diyerek suçlamaları kabul etmedi ve beraatini istedi.

Tutuklu sanık Şilan Delipalta ise dağılmaları yönünde bir ihtar yapılmadığını savunarak, “Olay zamanında toplantı ve gösteri yürüşünün yasaklandığına dair bir bilgim yoktu. Toplantı ve gösteri yürüyüşünde benim elimde veya üzerimde silah, taş, sopa veya herhangi bir silahtan sayılan bir şey yoktu. Görevli memurlara görevlerini yaptırmamak için direnmedim. Aksine polis tarafından ber darp edildim. Bizi püskürtmeye çalışan çevik kuvvete karşı kendimi savundum” ifadelerini kullandı. Şilan Delipalta üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirterek tahliyesini ve beraatini talep etti.

2 SANIK HAKKINDA TAHLİYE

Tutuklu sanıklar Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta’nın tahliyesine karar veren mahkeme, sanıkların bir kısmı hakkındaki konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına karar verdi. Tüm sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol kararı veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kadıköy Kaymakamlığı tarafından Kadıköy bölgesinde açık alanlarda toplantı, miting, yürüyüş, oturma eylemi, açık hava toplantısı, basın açıklaması, bildiri dağıtma gibi etkinliklerin 2 Şubat’tan itibaren 7 gün süreyle yasaklanmasına karar verildiğinin belirlendiği anlatıldı.

Sosyal medyadan yapılacağı tespit edilen izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin engellenmesi için önlemler alındığı saat 17.30 sıralarında Kadıköy İskele Meydanı önünde yaklaşık 50 kişilik grubun gösteri yapmak istediklerinin belirlendiği kaydedildi.

Olaylar sırasında eyleme katılan bazı kişilerin taş ve sopalarla, tekme atarak kolluk birimlerine ait araçlara zarar verdiğinin belirlendiği ve bunların yürüyüşün yapıldığı bölgelerden temin edilen görüntü kayıtları ile sabit olduğu kaydedildi.

Savcılık aralarında tutuklu Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz’ün de bulunduğu 23 kişinin “toplantı ve yürüyüşlere silah ve benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma”, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından 6 aydan 7 yıla kadar değişen oranlarda cezalandırılmasını talep etti.

“EN BAŞINDAN BERİ AÇILMAMIŞ OLMASI GEREKEN BİR DAVA”

Duruşmayı takip eden CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, tahliye kararlarının ardından yaptığı açıklamada “Anıl ve Şilan’ın tahliyeleri, ev hapsi ve adli kontrollerin kaldırılması değil bu davanın en başından itibaren açılmamış olması gerekiyordu. Yine de çok geçmiş olsun, mücadeleye devam!” dedi.

 

Kaynak: Sözcü

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

DHKP/C’nin sözde Türkiye ve memur sorumlusu tutuklandı

HIZLI YORUM YAP