Ettehiyyatü duasının okunuşu, Namaz 'da okunur mu? | GÜNDEM
DOLAR

32,3196$% -0.17

EURO

34,8795% -0.08

STERLİN

40,6770£% -0.08

GRAM ALTIN

2.380,69%-0,52

ÇEYREK ALTIN

3.918,00%-0,67

a

Ettehiyyatü duasının okunuşu, Namaz ‘da okunur mu?

Ettehiyyatü duasının okunuşu, Namaz ‘da okunur mu? Bir çok kişinin Namaz kılarken okuduğu Ettehiyyatü duası farklı anlamları ve okunuşu ile dikkat çekiyor. Ettehiyyatü duasının diğer adı tahiyyat duasi.

Ettehiyyatü duasının anlamı

“Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun Bize salih kulların üzerine de selam olsun Ben şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur ve yine şehadet ederim ki Muhammad Allah’ın resulüdür.”

Ettehiyyatü duasının okunuşu Bir çok Mezhepte Duanın okunuşu ve anlamı değişiyor!

Mezhep imamları duanın anlamı ve okunuşunu farklı olarak yorumlamış ve mezheplere göre okunuşu farklılık gösterir.

İlk olarak herkesin özellikle hanefi mezhebine göre

“Et-tahiyyatu lillahi ve’s-salâvatu ve’t-tayyibâtu es-selâmu aleyke eyyuhen-nebiyyu ve rahmetullahi ve berekâtuhu es-selâmu aleyna ve alâ ibâdi’llahi’s-salihin. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluh.” 

Şafiîlere göre(3) teşehhüdün en azı şu ifadelerdir:

“Et-tahiyyatu lillahi selamun aleyke eyyuhen-nebiyyu ve rahmetullahi ve berekâtuhu selâmun aleyna ve alâ ibâdi’llahi’s-salihin. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden  resulullah.” 

“Et-tahiyyatu el-Mubarekatu es-salavatu ed-dayyibatu lillahi es-selâmu aleyke eyyuhen-nebiyyu ve rahmetullahi ve berekâtuhu es-selâmu aleyna ve alâ ibâdi’llahi’s-salihin. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden resulullah.”

Ettehiyyatü duası Kuran-ı Kerim ‘de var mı?

Kuranı kerimde bu dua yok, Olmaması sebebiyle kuran okuyanlar tarafından namazlarda yer verilmez, fakat mezhep inanışlarına sahip olan Tarikat ve cemaat grupları duayı namazlarında okur ve kabul eder.

Mezhep inanışı ile Kuran arasında olan bu inanışta Mezhepler duada Peygambere selam verirler, Kuran inanışı ve Müslümanlar ise Kuran’da olmayan bir şeyin Namazlarda okunmaması gerektğini savunuyor. Delil olarak ise;

Ankebût Suresi 45. Ayet Kitap’tan sana vahyolunanı oku; namaz kıl; muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve fenalıktan alıkor; Allah’ı anmak en büyük şeydir! Allah Yaptıklarınızı bilir.

Ayeti delil olarak gösteriyor genel manada. Fakat tarikat ce cemaat inanışında ise bu ayet kabul edilse de tahiyyat duası okunmaya devam eder.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ak Partili Ordu Millet Vekili Şenel Yediyıldız: Tayyip Beyin ayakkabısını elimizle yalamamız lazım

HIZLI YORUM YAP