Musa Guliyev: “Bu öneriler Ermenistan için bir fırsattır!” | DÜNYA
DOLAR

32,4103$% -0.09

EURO

34,8240% 0.22

STERLİN

40,6820£% 0.26

GRAM ALTIN

2.430,77%-0,31

ÇEYREK ALTIN

4.016,00%-0,75

a

Musa Guliyev: “Bu öneriler Ermenistan için bir fırsattır!”

Azerbaycan Milletvekili, Azerbaycan’ın sunduğu teklif paketini yorumladı…“Azerbaycan, Ermenistan’a beş maddelik yeni bir teklif sundu.” Bu açıklama, Azerbaycan Cumhuriyeti Parlamento Üyesi, Çalışma ve Sosyal Politika Komisyonu Başkanı Musa Guliyev tarafından yapılmıştır.

 

 

Milletvekili Musa Guliyev, Azerbaycan’ın Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin 5 maddeden oluşan bir belge gönderdiğini ve yanıt beklediğini belirterek, eğer Ermeni tarafı ilişkilerin gerçekten normalleşmesini istiyorsa bu önerileri Azerbaycan’ın kabul ettiği yönünde görüş bildirdi. Azerbaycan Ermenistan’a Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi için teklifler sunmuş, ancak Ermenistan tarafı bu tekliflere henüz olumlu yanıt vermemiştir. Tam olarak sunulan teklifler şu anda basına açık değil.

Ama bugün Bakü, barış anlaşmasının hayata geçirilmesi için Erivan’a önerilerde bulundu. Belgede, iki ülke arasındaki sınırların çizilmesi ve sınırlandırılması, Zengezur koridorunun açılması, 3+3 formatında iş birliği, işgal altındaki topraklarda 30 yıldır toplu mezarların yerleri ve Ermeniler tarafından gömülen mina haritaları konusunun netleştirilmesine ilişkin öneriler yer alıyor”.

 

Milletvekili Musa Guliyev, Azerbaycan’ın altı kez çizdiği iki ülke arasındaki sınırların çizilmesi meselesinin bu öneriler arasında yer aldığını söyledi: “Ermeni tarafı sessiz kaldı. Ermeni tarafının normalleşme sürecinin başlaması konusunda kararsız olduğu açıktır. Bölgede barış ve güvenliğin garantörü olarak Azerbaycan ikinci bir teklifte bulundu.

 

 

Bakalım Ermeni tarafı nasıl tepki verecek. Bu cevap Ermenistan’ın normalleşme konusunda ne kadar samimi olduğunu açıklayacaktır. Yani Ermenistan’ın tepkisi yakın gelecekte belli olacak ve bundan sonra elbette uygun adımları atacağız. Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi de dahil olmak üzere bazı temel ilkeleri talep eden devletler arası ilişkilerin ve geleneklere uygun olarak düzenlenmesi konusundaki görüşlerimizi dile getirdik ve bunu teyit ettik. Şimdi Ermenistan’da. Herkes bilmelidir ki, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın barış ve iş birliği önerilerine olumlu yanıt vermesi, Güney Kafkasya’da ikili ilişkilerin, barışın, huzurun ve refahın gelişmesine ivme kazandıracaktır. Çünkü bu adımıyla resmi Bakü, uluslararası hukuka saygısını bir kez daha göstermiş oluyor. Azerbaycanın sunduğu öneriler, devletler arası ilişkilerin normalleşmesi için atılan önemli adımlar olarak değerlendirilebilir. ”

 

 

Milletvekili Musa Guliyev aynı zamanda Araz Nehri üzerinde yapılacak olan dört köprü müjdesini de verdi: “Araz Nehri üzerine dört yeni köprü yapılacak. Bu köprüler bölgenin hayatını değiştirecek olayların başlangıcı olacak. Yıllardır yaraları Babek’in kopmuş kolları gibi kaşınan Hudafari’ye bakmak zorunda kalırken, Araz Nehri üzerinde dostluk ve kardeşlik köprülerinin açılmasına tanık ve katılımcı olarak şimdi mutluyuz“, dedi Musa Guliyev.

 

 

Azerbaycan milletvekili Mayıs 1992’de Milli Önder Haydar Aliyev’in girişimiyle Araz Nehri üzerine inşa edilen “Umut Köprüsü“nün o yıllarda Nahçıvan’ı kıtlık ve felaketten kurtarmasının altını çizerek, 30 yıl sonra, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından gerçekleştirilen Araz Nehri üzerinde dört yeni köprünün inşasının, sadece Nahçıvan’ı Azerbaycan’a bağlamak için değil, aynı zamanda üç komşu Müslüman devlet – Azerbaycan, İran ve Türkiye’yi bir birine bağlayacak dedi.

 

Ülker Fermankızı

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dün ‘Erdoğan’ın katil SİHA’ları’ bugün avrupua’nın ‘’Umudun Silahı’

HIZLI YORUM YAP