Dünya lideri Joe biden Erdoğan'ı demokrasi toplantısına davet etmedi! Sebebi ise belli oldu! | DÜNYA
DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

a
  • Baykuş Haber
  • DÜNYA
  • Dünya lideri Joe biden Erdoğan’ı demokrasi toplantısına davet etmedi! Sebebi ise belli oldu!

Dünya lideri Joe biden Erdoğan’ı demokrasi toplantısına davet etmedi! Sebebi ise belli oldu!

Dünya lideri Joe biden Erdoğan’ı demokrasi toplantısına davet etmedi! Sebebi ise belli oldu! ABD başkanı Joe biden, dünyanın 100 ülkesinin davet edildiği toplantıya ak parti genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı davet etmedi.

Konuyla ilgili olarak acikkamalar gelmeden önce daha önce konu farklı bir alanda yayınlanmış ve doğruluğu bilinmiyordu.

ABD basınında ise konuyla alakalı bilgiler yayınlandı.

Mısır ve Türkiye davet edilmedi fakat İsrail ve Irak davet edildiği ortaya çıktı.

Erdoğan neden davet edilmedi!

DW Türkçe’den Değer Akal’ın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Demokrasi ve İnsan Haklarından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Uzra Zeya, medya kuruluşlarından gazetecilerin katıldığı telefon konferansında zirvenin hedefleri ve katılımcıların belirlenmesindeki kriterler hakkında açıklamalarda bulundu. Zeya, otokrat yönetimlerin halkın hür idaresini yansıtan seçimlere müdahaleleri, yargı bağımsızlığını baltalayan adımları, temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesini, kaygı verici gelişmeler olarak sıraladı.

Zeya ayrıca, “yolsuzluklara bulaşan aktörler kamu kaynaklarından çaldılar, demokratik yönetimin daha iyi bir gelecek tesis edeceğine olan güveni de erozyona uğrattılar” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NEDEN DAVETLİ LİSTESİNDE YOK?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Biden’ın zirvesine davet edilen liderler listesinde yer almadığını ilk olarak Politico duyurmuştu. Politico’nun elde ettiği bilgilere göre; NATO üyesi olan iki ülke Türkiye ve Macaristan, “liderlerinin yıllardır demokratik sistemlerini baltaladığı” gerekçesiyle davet edilmemişti.

DW Türkçe’nin sorusu üzerine ABD’li yetkili Zeya, kelimelerini özenle seçerek, “Belirli davetliler ile ilgili yorum yapma konumunda değilim. Ancak stratejimiz ve yaklaşımımızın arkasındaki mantığı anlatmaktan memnuniyet duyarım” dedi ve şöyle devam etti:

“ABD, bazıları gelişmekte olan, bazıları ise güçlü demokrasilere sahip, yaptıkları taahhütler ve sergiledikleri ilerlemeyle daha adil ve barışçıl bir dünyaya ulaşmamıza katkı sağlayan çeşitli ülkeleri davet ediyor.”

Zeya ayrıca, demokrasi idealine bağlı, demokratik değerlerin ve kurumların güçlendirilmesi konusunda irade ortaya koyan, bu doğrultuda kendileri için hedefler belirlemeye hazır ülkelerin zirvede yer alacağını söyledi.

DAVETLİLER ARASINDA FİLİPİNLER, POLONYA, IRAK…
Politico’nun yayımladığı ve konuya yakın bir kaynağın doğruladığı geçici katılımcı listesinde Fransa ve İsveç gibi yerleşik demokrasiye sahip ülkelerin yanında aktivistlere göre demokrasisi tehlikede olan Filipinler ve Polonya gibi ülkeler de var.

ABD’nin Asya’daki müttefikleri Japonya ve Güney Kore listede yer bulurken, Tayland ve Vietnam listede yer almadı. Orta Doğu’dan etkinliğe davet edilen ülke sayısı ise sınırlı olacak.

İsrail ve Irak bölgedeki davetli birkaç ülke arasında yer alırken, ABD’nin müttefiği Mısır ve NATO üyesi Türkiye listede yer almadı.

Konuyla alakalı olarak Ak Parti’nin açıklama yapması beklenirken bölgede ve dünyada Türkiye’nin gücünün giderek azaldığı ise belirtiliyor..

Kaynak: Cumhuriyet

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Süleyman Soylunun casus dediği İsrailli Mody ve Natali Oknin serbest bırakıldı

HIZLI YORUM YAP