Boris Johnson, İngiltere'deki Muhafazakar Parti'nin lideri ve bir sonraki başbakan olmak için yarıştan çekildi | DÜNYA
DOLAR

32,4590$% 0.1

EURO

34,8173% -0.07

STERLİN

40,7576£% -0.24

GRAM ALTIN

2.428,57%-0,26

ÇEYREK ALTIN

3.956,00%-0,44

a
  • Baykuş Haber
  • DÜNYA
  • Boris Johnson, İngiltere’deki Muhafazakar Parti’nin lideri ve bir sonraki başbakan olmak için yarıştan çekildi

Boris Johnson, İngiltere’deki Muhafazakar Parti’nin lideri ve bir sonraki başbakan olmak için yarıştan çekildi

İngiltere eski Başbakanı Boris Johnson, bir sonraki Muhafazakar Parti lideri ve dolayısıyla bir sonraki başbakan olmak için yarışmadan çekildi.

Johnson, Muhafazakar Parti üyeliği için oy pusulasında görünmek için barajı geçmek için gereken minimum sayı olan 100 milletvekilinin desteğini aldığını iddia etti, ancak “bu kesinlikle yapılacak doğru şey olmaz” diyerek adaylığı reddetti. PA Medya haber ajansına göre, Parlamentoda birleşik bir partiniz olmadıkça etkili bir şekilde yönetemezsiniz”.

Açıklaması, İngiltere’nin eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın bu yıl ikinci kez göreve gelen Muhafazakar Parti liderliği yarışına resmen girmesinden sonra geldi.

Yarışmak için Tory parti üyelerinden gerekli 100 adaylığı şimdiden topladı. Sunak, Johnson’ın istifasının ardından yaz boyunca lider olmaya çalışmıştı, ancak Perşembe günü istifa eden Liz Truss’a yenildi.

İki adam arasındaki bir ikinci tur, iktidardaki Muhafazakar parti için bölücülük yaratabilirdi, çünkü Johnson’ın destekçilerinin çoğu, Sunak’ın Temmuz ayındaki istifasını hükümetinin çöküşünü tetiklemekle suçluyor. 12 yıldır iktidarda olan Muhafazakarlar, şu anda hem Johnson hem de Truss’un istifalarını takiben kargaşa içinde.

Johnson’ın en üst göreve olası dönüşü, Muhafazakar Parti içinde görüş ayrılıklarına neden oldu ve birçok milletvekili ikinci bir Johnson başbakanlığı ihtimali karşısında dehşete düştü. Bir dizi skandalın ardından Temmuz ayında istifa etmişti.

Eski Başbakanın önümüzdeki birkaç hafta içinde, Parlamentoyu partiler üzerinde yanlış yönlendirip yönlendirmediğini araştıran ve potansiyel olarak milletvekili olarak askıya alındığını veya ihraç edildiğini görebilecek olan Commons Ayrıcalıklar Komitesi’nden önce ortaya çıkması bekleniyor.

Sunak Pazar sabahı yarışmada yer alacağını açıkladı. Bir tweet’te, “Birleşik Krallık harika bir ülke ama derin bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Bu yüzden Muhafazakar Parti’nin Lideri ve bir sonraki Başbakanınız olmaya devam ediyorum. Ekonomimizi düzeltmek, Partimizi birleştirmek ve ülkemiz için teslim etmek istiyorum.”

Johnson’ın Pazar günü bir sonraki Muhafazakar Parti lideri olmayı istemeyeceğini açıklamasının ardından Sunak, “Boris Johnson, Brexit’i ve büyük aşı sunumunu sağladı. Ülkemizi şimdiye kadar karşılaştığımız en zorlu zorluklardan bazılarında yönetti ve ardından Putin’i ve Ukrayna’daki barbarca savaşını üstlendi. Bunun için kendisine her zaman minnettar kalacağız” dedi.

Sunak, Pazar günü İngiltere’de ekonomik çalkantıya ve Truss’un istifasına yol açan sözde “mini bütçe”den pişman olduğunu söyleyen Avam Kamarası Lideri Penny Mordaunt ile karşı karşıya gelecek.

Mordant BBC’ye Pazar günü yaptığı bir röportajda, “Mini bütçeden çok pişmanım… Endişelerimi daha kabineye girmeden dile getirdim,” dedi ve “kabinin farkında olmadığı” bütçeyle ilgili ayrıntılar olduğunu da sözlerine ekledi.

Muhafazakarlar son kez liderlik yarışı düzenlediler – Johnson hükümetinin ölümünün ardından – Truss birinci, Sunak ikinci ve Mordaunt üçüncü oldu.

Süreçten sorumlu Muhafazakar yetkili Graham Brady, herhangi bir adayın Pazartesi günü yerel saatle 14:00’e kadar partinin milletvekillerinden en az 100 aday göstermesi gerektiğini söyledi.

Truss, İngiltere’yi derin bir siyasi ve ekonomik kargaşaya sürükleyen feci görev süresinin sadece altı haftasında Perşembe günü istifa etti. Halefi, 2016’da Brexit’e oy verdiğinden beri ülkeyi yöneten beşinci Başbakan olacak.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer, insanların Muhafazakar liderlikten ve hükümetlerinin kararlarının sonuçlarından “artık bıktığını” iddia ettikten sonra Pazar günü genel seçim çağrılarını yeniledi.

“Yapılması gereken bir seçim var. Genel seçime ihtiyacımız var! Bırakın halk karar versin… Bu mutlak kaosa devam etmek mi istiyorlar, yoksa İşçi Partisi hükümeti altında istikrar mı istiyorlar?” 

Baykushaber.com
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Doja Cat’in arabaya binerken göğüsleri göründü

HIZLI YORUM YAP