Almanya mavi kart başvurusu rehberi! | DÜNYA
DOLAR

32,4302$% -0.03

EURO

34,8263% 0.22

STERLİN

40,6909£% 0.28

GRAM ALTIN

2.431,77%-0,27

ÇEYREK ALTIN

4.011,00%-0,87

a

Almanya mavi kart başvurusu rehberi!

Almanya mavi kart başvurusu rehberi! Özelikle Türkiye’de olan nitelikli gençlerin hayatını Yurtdışında geçirmek istemesi göze çarpıyor, İlk akla gelen ise Almanya olduğu ortaya çıkmıştı.

Almanya mavi kart başvurusu için yapılması gerekenler ise alt kısımda belirtilmiştir.

Almanya Türk gençlerine destek oluyor!

Özellikle Almanya’nın gelişmekte olduğu alanlarda boşluklar olması göze çarpıyor. Almanya’da Blue Card (mavi kart) sistemi ile kendisini ekonomik olarak özgür hissedecek gençlerin dikkatini çekti. Blue card, yüksek öğrenim diplomasına sahip kişilere, aldıkları eğitime uygun bir iş bulmaları halinde, aileleri ile birlikte Almanya’ya yerleşme ve bir firmaya bağlı olarak ücretli çalışma fırsatı sunuyor. Almak için ise Almanya devletinin istediği şartlara uygun olunması gerekiyor.

Almanya Mavi kart için kimler başvuruda bulunabilir?

Özel olarak seçilen kişilerin 3 – 5 yıl sektörde çalışmasını kanıtlaması gerekiyor. Başvuru maddelerine bakıldığında şart olmamasına rağmen kabul edilme oranının yüksek olmasından dolayı bu şart sizleri bir adım öne çıkacağı belirtiliyor, Aynı zamanda referans mektubu ise sizi daha avantajlı hale getirecektir.

Almanya Mavi kart için gerekli şartlar nelerdir?

  • Üniversite’den öğrenim görmeni ve aynı zamanda Alman yüksek öğretim standartlarında denkliğinin olması
  • Almanya’da bir iş yerinde çalışacağını bildirmesi ( anlaşma yapmanız gerekiyor ) Sözleşme gerekmektetir.
  • İş sözleşmesinde belirtilen maaşın Almanya’da Blue Card için belirlenen minimum brüt maaş seviyesinden yüksek olması. (Yıllık 56.800 Euro, 2021 yılında güncellendi.)
  • Dil bilgisi gerekiyor yeterlilik derecesi önemli etken olsa da İngilizce başvurularda Mavi kart kapsamında Almanca şartı aranmaz, İngilizce ile başvuru yapmak mümkündür
  • Çalıştığınız yeterlerden belgeleri getirmeniz dosyaya eklemeniz gerekiyor, referans istenebilir.

Almanya’da özellikle ihtiyaç duyulan alanlarda çalışacak bilim adamları, matematikçiler, mühendisler, doktorlar, bilişim ve teknoloji uzmanları için ise 44,304 Euro (2021 yılında güncellendi) olarak yıllık brüt maaşı olan bir iş sözleşmesi yeterli olacaktır. Bunun yanında Blue Card için belirlenen minimum brüt maaşın Almanya tarafından her yıl yeniden belirlendiğini de unutmamalısınız.

Almanya Diploma denkliği için gereklilikler

Diplomanızın yeterli olup olmadığını  https://anabin.kmk.org/ sitesi üzerinden kontrol edebilirsiniz.

ANABİN denklik şartlarına uygun değilse mezuniyet belgenizin eş değer kategoride yer aldığını gösteren bir belge ile mezun olduğunuz üniversitenin “H+” ile değerlendirildiğini gösterir evrakı da başvuru dokümanlarının arasına eklemeniz gerekir. Kısaca özetlersek, Blue Card başvurunuza aşağıdaki belgeleri eklemeniz gerekli:

Mezun olduğunuz yüksekokul/üniversitenin ANABIN’de “H+” ile değerlendirildiğini gösterir belge Mezuniyet belgenizin „eşdeğer“ kategorisinde yer aldığını gösterir belge. Diplomanız ANABIN denklik şartlarına uygun ise, başvuru için yeterlidir.

Almanya’da Blue Card başvuru süreci

Bu konuda gerekli açıklama https://idata.com.tr/ üzerinden yapılmıştır, randevu alınız.

  • Pasaportunuza basılan vizenizde ne yazdığına dikkat edin.
  • Almanya’ya gelirken aldığınız ulusal vizenizin süresi bitmeden Blue Card başvurunuzu tamamlayın.
  • Almanya’da Blue Card randevunuzu vizenizin bitiş tarihine yakın bir zamanda alın.
  • Almanya’da Blue Card görüşmesine giderken, yanınızda 3 aylık maaş bordrosu bulundurmanız gerektiğini unutmayın.
  • Blue Card alabilmek için kayıt olmanızı, para ödemenizi isteyen site ve kişilerden uzak durun.
  • Blue Card sahibi olarak ilk 21 ay içinde iş değiştirmeniz durumunda yabancılar bürosunun bu durumun onaylanması gerektiğini not edin.

Blue Card için hangi evraklar gerekli?
iData üzerinden alacağınız Alman Konsolosluğu’ndaki Blue Card başvuru randevunuzda aşağıdaki evrakları yanınızda bulundurmalısınız:

  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Pasaport aslı ve 2 fotokopisi
  • Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, sertifika ve diplomalar
  • Almanca dilinde eksiksiz doldurulmuş ve ıslak imzalı 2 adet başvuru formu
  • Alman yüksek öğrenim diplomasıyla kıyaslanabilir bir yabancı üniversite diploması veya Almanya’da bir üniversiteden alınan diploma
  • Yıllık brüt maaşın ve çalışma saatlerinin belirtilmiş olduğu somut iş teklifi yani iş sözleşmesi
  • Almanya’ya giriş tarihi ile işe başlanacak tarih arasındaki süreyi kapsayan seyahat sağlık sigortası

Mavi kart ile çalışma vizesinin farkları neler?

Almanya’da Blue Card ile nitelikli iş gücünün ülkeye kazandırılması hedeflendiği için bu kartı alanlar beraberinde bazı avantajlar da elde ediyor. Almanya’da çalışma vizesi ve mavi kart arasındaki farklara bakalım:

Vizeniz daha hızlı çıkar: Almanya’daki yıllık brüt maaşınız 56.800 Euro’nun üzerindeyse ZAV (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung) izni almanıza gerek yoktur. Bu da başvuru sürecini kısaltır.

Daha kolay süresiz oturma izni: Blue Card sahibi olanlar, sadece çalışma izni alarak Almanya’ya gelenlere göre daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde süresiz oturma izni alabiliyor. Blue Card ile nitelikli bir işte çalışıp gerekli Almanca bilgisine sahip olduğunuzu belgelediğiniz durumda ve bir yandan da emeklilik sigortanız ödeniyorsa 21 ayın sonunda süresiz oturma iznine başvuru hakkınız doğuyor. Yeteri kadar Almanca öğrenemediğiniz durumda ise bu süre 33 aya çıkıyor. Çalışma izni ile Almanya’ya gelmeniz durumunda, süresiz oturma izni başvurusu yapabilmek için bazı istisnalar dışında yaklaşık 5 yıl boyunca Almanya’da yaşamış olmanız ve birçok şartı yerine getirmeniz gerekli.
İş değiştirmek daha kolay: Mavi Kart’a sahip olduktan 2 yıl sonra, Mavi Kart’ınızı güncellemeden herhangi bir işveren için çalışabilirsiniz. Bu size çok zaman kazandırır. Çalışma vizesi ile her iş değiştirdiğinizde yeni bir vize için yeniden başvurmanız gerekir.
Daha kolay aile birleşimi: Almanya’da Blue Card’ın sağladığı diğer önemli bir avantajsa Blue Card’ın ailenizi kolayca Almanya’ya getirebilmenizi mümkün kılması. Çalışma izni ile Almanya’ya gelenler için aile birleşimi süreci ise daha karmaşık bir hal alıyor.
Diğer AB ülkelerine taşınmak daha kolay: Mavi Kart ile diğer AB ülkelerine (2021 itibariyle Danimarka ve İrlanda hariç) daha kolay geçiş yapabilirsiniz. 18 aydan uzun süredir Mavi Kart’ınız varsa, başka bir AB ülkesine taşınabilir ve orada Mavi Kart başvurusunda bulunabilirsiniz.
Almanya dışında daha uzun süre seyahat edebilirsiniz: Mavi Kart ile oturma izniniz geçersiz hale gelene kadar 12 aya kadar Almanya’dan ayrılabilirsiniz. Çalışma vizesi ile sadece 6 aylığına çıkabilirsiniz. Daha uzun süre ayrılmak isterseniz, Yabancılar Ofisi’nden (Ausländerbehorde) özel izin alabilirsiniz. Özel izin ile Almanya’dan 24 aya kadar uzakta kalabilirsiniz.

Almanya Mavi Kart başvurusu nasıl yapılır?

Peki, Almanya Blue Card başvurusu nasıl yapılır? iDATA, Almanya tarafından Türkiye’de vize başvurusu için resmi olarak yetkilendirilmiş kuruluştur. Almanya’da Blue Card başvurusu yapmak için iDATA’dan randevu alarak ilerlemeniz gerekmektedir. Öncelikle, Almanya’nın Türkiye’deki Dış Temsilciliklerine ait Ulusal Vize Randevu Kayıt ve Bilgi Sistemi’ne giriş yapmanız gerekir. Sonrasında başvuru şartlarını kabul ederek bir sonraki adıma geçeceksiniz. Bir sonraki adımda neden Almanya’ya gelmek istediğiniz sorulacaktır.

Almanya’ya mavi kart başvurusu sürecine başlamak için sizin seçmeniz gereken madde şu olacaktır:

Mavi Kart (EU Blue Card) ile çalışmak istiyorum. 1. Almanya’da bir iş kontratı yapmış olup, yıllık en az 44.000 Avro maaş alacak olan kalifiye çalışanlar. Detaylı rakamlar için tıklayınız: https://tuerkei.diplo.de/tr-de/service/05-VisaEinreise/-/2307308 , 2. Şirket Genel Müdürü veya tam yetkili şirket temsilcisi için değildir. Lütfen sözleşmeli personel ve serbest meslek sahibi seçiniz.

Unutmayın ki yukarıda yazan madde zaman boyunca değişikliklere tabii olacaktır. Ancak sizin Mavi Kart seçeneğini bulup da Almanya’da Mavi Kart başvurusuna başlamanız gerekecektir.

Almanya’da Blue Card aldıktan sonra yaşam
Blue Card başvuru koşullarını sağlamak pek de kolay görünmeyebilir. Bunun asıl nedeni Almanya’nın da her devlet gibi önce kendi vatandaşlarına istihdam sağlamak istemesi ve önceliği kendi halkına tanıması. Fakat ülkede ihtiyaç duyulan alana yönelik istenen özelliklere sahipseniz yani aranan niteliklere sahip biriyseniz ve bunu belgelerle kanıtlayabiliyorsanız Almanya’da Blue Card başvurunuzun son derece kolay işleyeceğini bilmelisiniz. Tabii iş sadece Almanya’da mavi kart almakla bitmiyor. Almanya’ya gitmeden önce orada karşılaşacağınız hayat ve şartlarla ilgili detaylı bir araştırma yapmanız gerek. Ev kiraları, vergi sistemi, hatta gelirinizden ödeyeceğiniz vergi miktarı, sağlık ve sigorta hizmetleri, ulaşım giderleri, ek masraflar ve dahası. Tüm bu konular için diğer yazılarımızdan yararlanabilirsiniz.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Rusya’dan bu seferde dünyaya tehdit : “Varoluşsal bir tehdit” görürsek nükleer silaha başvurabiliriz

HIZLI YORUM YAP