Categories: Sağlık

Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Köpeklerde Gençlik Hastalığı: Günün birinde çok sevdiğiniz köpeğiniz amansız bir hastalığa yakalanabilir. Her yıl çeşitli hastalıklardan dolayı çok sayıda köpek hayatını kaybediyor. Köpeklere özgü hastalıklardan birisi de gençlik hastalığı! Her ne kadar birtakım vahşi hayvanlarda da görülebilen bir hastalık olsa da köpeklerde yarattığı hayati tehlike ile dikkat çeken bir hastalıktır.

Gençlik Hastalığı Nedir?

Her şeyden önce, bu hastalığın herhangi bir tedavisinin olmadığını söylemek gerekir. Yalnızca aşılanma ile bu hastalığa karşı önlem almak mümkündür. Hızlı bir şekilde bulaşır. Köpeğin solunum, sindirim ve sinir sistemini doğrudan etkiler. Ölümcüldür. Bu hastalık; aynı zamanlarda insanlarda kızamık, kabakulak gibi hastalıklara sebep olan virüs ailesine ait tek sarmallı bir RNA virüsüdür. Bir başka deyişle, bu virüs yüzünden gençlik hastalığı ortaya çıkar. Ancak, hastalanma ve ölüm oranı hayvanlar arasında farklılık gösterir. Bazı hayvan türlerinde yüzde yüz ölüm oranı mevcuttur. Bilhassa evcil hayvanlarda ortaya çıkan gençlik hastalığının öldürme oranı çok yüksektir. Bunun yanı sıra, hastalığın şiddeti ve etkileri; köpeğin yaşına, türüne ve bağışıklık sistemine göre farklılık gösterir.

Tüm dünya; 2019 yılının Aralık ayından bu yana Covid-19 ile mücadele ediyor. Gençlik hastalığı da tıpkı Covid-19 gibi viral bir hastalıktır. Kolay bir şekilde yayılması söz konusudur. Kan, tükürük, solunum sırasında yayılan damlacıklar ve enfekte olmuş idrar ile hayvanlar bu hastalığa yakalanırlar. Öksürme ve hapşırma gibi durumların yanı sıra yiyecek veya içecek kaplarına bulaşan salyalar yoluyla da köpeklerin bu hastalığa yakalanması söz konusudur. Ayrıca, yılın her döneminde yayılabilen bir hastalıktır. Soğuğa dayanıklı bir virüstür. Buna ek olarak, evcil köpekler arasında yapılan araştırmada onların en çok sonbahar ve kış aylarında bu hastalığa yakalandıkları belirlenmiştir.

Gençlik Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Gençlik hastalığı; kendisini farklı belirtilerle gösterir. Burun akıntısı, ateş, göz akıntısı, öksürük gibi belirtiler; ilk etapta ortaya çıkar. Ayrıca, köpeğin patilerinde hiperkeratoz adı verilen farklı bir hastalık meydana gelir. Bu hastalık yüzünden köpeğin patilerindeki yastıklar genişler. Hastalığın ikinci aşamasında ise ortaya farklı belirtiler çıkar. Bir başka deyişle, virüs; insanların sinir sistemine saldırır. Köpeklerde nöbet, başı eğik tutma, kısmi veya tam felç, göz hareketlerinin tekrarlanması, kas seğirmesi gibi durumlar meydana gelir. Hatta, köpeğin bu aşamada hayatını kaybetmesi dahi söz konusudur.

Gençlik hastalığı için özel olarak uygulanan bir tedavi yoktur. Yalnızca hastalığın belirtilerine yönelik destekleyici tedaviler uygulanabilir.

Haber editör

Seher Bayraktar

Recent Posts

Büyük İsrail Projesi: 2024 ve 2035 Stratejilerine Derinlemesine Bir Bakış

Orta Doğu'nun jeopolitik yapısı ve uluslararası ilişkilerdeki denge, sürekli değişim içinde. İsrail'in stratejik planları ve…

5 gün ago

Ali Koç, Yeniden neden aday oldu açıkladı!

Bir çok Radikal İslamcı ve FETÖ terör örgütünün hedefinde olan Fenerbahçe yönetimi ve Ali Koç…

5 gün ago

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Başkanlığı İçin Yeniden Aday Olabilir

Fenerbahçe'nin eski başkanı Aziz Yıldırım, futbol camiasında yeniden başkanlık için aday olabileceği sinyallerini verdi. Bu…

1 hafta ago

Terörist Hamas ateşkes teklifini kabul etti: İsrail heyeti Kahire’ye gidiyor

Gazze'deki çatışmalar sekizinci ayına girerken, Hamas'ın Mısır ve Katar'ın sunduğu ateşkes önerisini kabul ettiği bildirildi.…

1 hafta ago

Barselona’da öldürülmüştü: Tekin Kartal soruşturmasında detaylar ortaya çıktı

Tekin Kartal'ın öldürülmesi, Barselona'nın artan çete şiddeti ve organize suçlarla olan mücadelesini daha da önemli…

1 hafta ago

Prison Break’in 6. sezonu yayınlanacak mı?

Prison Break'in 6. sezonu yayınlanacak mı? Hala net bir bilgi yok. Dizinin hayranları, yeni sezonun…

4 hafta ago