GÜNDEM

Vatan Haini Şeyh Sait’i Kimler Sever? Ermen işbirlikçi hainler!

Naim Babüroğlu, Şeyh Sait gündemine ilişkin dikkat çekici bir perspektifle açıklamalarda bulundu. Diyarbakır’da yapılacak yeni bir bulvara Şeyh Said’in isminin verilmesiyle başlayan tartışmalara yönelik Babüroğlu’nun değerlendirmesi şu şekilde:

Yeniçağ yazarı Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, Şeyh Sait’in kim tarafından ve neden sevildiği sorusuna derin bir bakış açısıyla cevap verdi. Şeyh Sait’in isminin bir bulvara verilmesinin ardında yatan nedenlere odaklanan Babüroğlu, PKK bölücü terör örgütü ve Şeyh Said arasındaki ilişkilere vurgu yaptı.

Babüroğlu, Şeyh Sait’in ve PKK’nın benzer hedeflere sahip olmaları üzerinden bir analiz sunarak, her ikisinin de Atatürk’e duyduğu nefret, Türkiye’nin parçalanma hedefleri ve Lozan’a karşı olma gibi ortak noktalara dikkat çekti.

Özellikle Şeyh Sait İsyanı’nın tarihsel gerçeklerle birlikte ele alındığı yazısında Babüroğlu, isyanın İngiliz istihbaratı ile iş birliği içinde planlandığını ve Musul-Kerkük bölgesine odaklanmak üzere zamanlamalandırıldığını ifade etti. Bu bağlamda, Şeyh Sait’in İngilizler ile iş birliği yaparak isyan ettiğini belirtti.

Babüroğlu ayrıca, Şeyh Sait’in isminin Diyarbakır’da bir bulvara verilmesini eleştirerek, bu kararın kahramanlara ve şehitlere haksız bir ödeme olduğunu savundu. Devlete düşen sorumluluğun böyle bir hatayı yapmaması gerektiğini vurguladı.

Naim Babüroğlu’nun analizi, Şeyh Sait gündemine farklı bir perspektif getirerek, tarihi bağlamda olayları değerlendirmeye odaklanıyor.

Tarihçi Ümit Doğan, Şeyh Said İsyanı’nın arkasındaki gerçekleri açıklamak amacıyla Ermeni Agop’un isyana katıldığı belgesini paylaştı. Bu önemli bilgiyi Twitter üzerinden duyuran Doğan, isyanın şeriat adı altında gerçekleştiğini ve arkasındaki oyunun açık olduğunu vurguladı. İşte Ümit Doğan’ın açıklamaları ve paylaştığı belgeye dair detaylar:

Tarihçi Ümit Doğan, şeriat adı altında çıkan Şeyh Said İsyanı’nın gerçeklerini ortaya koymak için Ermeni Agop’un isyana katıldığı belgesini paylaştı. Doğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kürt halkının büyük kısmı Şeyh Said’e destek vermezken bir Ermeni neden şeriat kökenli bir isyana katılır?” sorusunu sorarak, oynanan oyunun açık olduğuna dikkat çekti.

Ümit Doğan’ın paylaştığı belge, Ermeni demirci Agop Markar’ın Şeyh Said İsyanı’na katıldığını ve daha sonra ailesiyle birlikte Hınıs’tan Çorum’a sürüldüğünü belgeliyor. Bu bilgi, Cumhuriyet arşivinde yer alan belgeye dayanıyor ve tarihsel gerçekleri ortaya koyma amacını taşıyor.

Şeyh Said İsyanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından, değişimlere karşı çıkan ve şeriatı savunan bir grup tarafından gerçekleştirilen isyanlardan biridir. Bu isyanın arkasındaki detayları ortaya koymak, o dönemin sosyo-politik bağlamını anlamak açısından önemlidir.

 

Haber editör

Seher Bayraktar

Recent Posts

Büyük İsrail Projesi: 2024 ve 2035 Stratejilerine Derinlemesine Bir Bakış

Orta Doğu'nun jeopolitik yapısı ve uluslararası ilişkilerdeki denge, sürekli değişim içinde. İsrail'in stratejik planları ve…

2 gün ago

Ali Koç, Yeniden neden aday oldu açıkladı!

Bir çok Radikal İslamcı ve FETÖ terör örgütünün hedefinde olan Fenerbahçe yönetimi ve Ali Koç…

2 gün ago

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Başkanlığı İçin Yeniden Aday Olabilir

Fenerbahçe'nin eski başkanı Aziz Yıldırım, futbol camiasında yeniden başkanlık için aday olabileceği sinyallerini verdi. Bu…

7 gün ago

Terörist Hamas ateşkes teklifini kabul etti: İsrail heyeti Kahire’ye gidiyor

Gazze'deki çatışmalar sekizinci ayına girerken, Hamas'ın Mısır ve Katar'ın sunduğu ateşkes önerisini kabul ettiği bildirildi.…

1 hafta ago

Barselona’da öldürülmüştü: Tekin Kartal soruşturmasında detaylar ortaya çıktı

Tekin Kartal'ın öldürülmesi, Barselona'nın artan çete şiddeti ve organize suçlarla olan mücadelesini daha da önemli…

1 hafta ago

Prison Break’in 6. sezonu yayınlanacak mı?

Prison Break'in 6. sezonu yayınlanacak mı? Hala net bir bilgi yok. Dizinin hayranları, yeni sezonun…

4 hafta ago