Categories: GÜNDEM

Refakatsiz depremzede çocuklar Deringörü ile tespit ediliyor

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından geliştirilen ve daha önce emniyet ve benzeri kurumlar tarafından çeşitli amaçlarla kullanılan Deringörü yüz tanıma ve eşleştirme yazılımı, refakatsiz depremzede çocukların ailelerine kavuşturulması için kullanılmaya başlandı.Enkazdan çıkarılan ve çeşitli nedenlerden dolayı kendini ifade edemeyen kimliği belirsiz çocukların fotoğraflarının yer aldığı bilgilerden oluşan veriler ile gelen kayıp ihbarlarındaki çocukların fotoğraflarındaki veriler eşleştiriliyor. Belirli bir güvenilirlik seviyesinin üzerine çıkan eşleşmeler, inceleme altına alınarak refakatsiz çocukların kimliği tespit ediliyor.TÜBİTAK Bilgem Veri Kıymetlendirme Bölüm Sorumlusu Gökhan Özbulak şu ana kadar 114 çocuğun kimlik tespitinin yapıldığını, amaçlarının 1999 Gölcük depreminde yaşanılan kayıp çocuk vakalarının önüne geçmek olduğunu belirtti.BİLGEM olarak yaşanan deprem nedeniyle afetzedelere katkı sunmak için çaba harcadıklarını anlatan Gökhan Özbulak, “Ülkece yaşadığımız felaketten sonra biz TÜBİTAK’ta bulunan bir ekip olarak buradaki faciaya elimizdeki imkanlarla nasıl fayda veririz diye araştırma yaptık. Bunun neticesinde bizim sahada da bazı kurumlar tarafından sıklıkla kullanılan Deringörü sistemimizi Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının himayesinde çalışır hale getirmeye karar verdik. Bu sistemdeki yüz tanıma kabiliyetini kullanıyoruz. Depremden sonraki kayıp çocuklarımızı yüz tanıma üzerinden tespit edilebilmesini ve ailelerine ulaştırılabilmesine katkıda bulunuyoruz” dedi.EŞLEŞTİRME OLMASI DURUMUNDA KAŞILAŞTIRMA YAPILIYORSisteme yüklenen fotoğrafların belirli bir güvenilir eşiğinin üzerine çıktıktan sonra ikinci aşamaya geçildiğini ifade eden Özbulak, “İki aşamalı bir süreç var. Vatandaşlarımız ihbarlarını bakanlıklarımıza iletiyor ve bu süreçte çocuklarımıza ait bilgileri sağlıyorlar. Bunların arasında çocuklarımızın fotoğraflarını istiyoruz ve elde edilen fotoğraflar sistemimize aktarılıyor. Bu fotoğraflardan biyometrik veri üretiliyor ve veri tabanında eşleştirmek üzere saklanıyor. Eşleştirme sağlanması durumunda karşılaştırma yapılıyor. Güvenilir bir eşiğin üzerinde tespit bulunursa çocuğumuz bulundu diye geri dönüş yapıyoruz” diye konuştu.1999 GÖLCÜK DEPREMİNDE KAYIP ÇOCUKLAR VARDI17 Ağustos 1999 depreminde bazı çocukların kaybolduğuna da değinen Özbulak, şöyle konuştu:“Şu an itibariyle 114 çocuğumuzla ilgili süreç nihayete erdi. Sistem hala çalışır durumda, çalışmalar devam ediyor. Sisteme görüntüler yükleniyor, eşleştirmeler yapılıyor aktif olarak kullanmaya ve çocuklarımızı tespit etmeye devam ediyoruz. Geçmişte 1999 Gölcük depremine yaşadığımız çocuklara yönelik kayıp vakalarda, kayıp çocukların yıllarca bulunamamasının önüne anlık olarak çocukları bularak geçmiş olacağız” dedi. (DHA)

baba kuş

Recent Posts

Büyük İsrail Projesi: 2024 ve 2035 Stratejilerine Derinlemesine Bir Bakış

Orta Doğu'nun jeopolitik yapısı ve uluslararası ilişkilerdeki denge, sürekli değişim içinde. İsrail'in stratejik planları ve…

5 gün ago

Ali Koç, Yeniden neden aday oldu açıkladı!

Bir çok Radikal İslamcı ve FETÖ terör örgütünün hedefinde olan Fenerbahçe yönetimi ve Ali Koç…

5 gün ago

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Başkanlığı İçin Yeniden Aday Olabilir

Fenerbahçe'nin eski başkanı Aziz Yıldırım, futbol camiasında yeniden başkanlık için aday olabileceği sinyallerini verdi. Bu…

1 hafta ago

Terörist Hamas ateşkes teklifini kabul etti: İsrail heyeti Kahire’ye gidiyor

Gazze'deki çatışmalar sekizinci ayına girerken, Hamas'ın Mısır ve Katar'ın sunduğu ateşkes önerisini kabul ettiği bildirildi.…

1 hafta ago

Barselona’da öldürülmüştü: Tekin Kartal soruşturmasında detaylar ortaya çıktı

Tekin Kartal'ın öldürülmesi, Barselona'nın artan çete şiddeti ve organize suçlarla olan mücadelesini daha da önemli…

1 hafta ago

Prison Break’in 6. sezonu yayınlanacak mı?

Prison Break'in 6. sezonu yayınlanacak mı? Hala net bir bilgi yok. Dizinin hayranları, yeni sezonun…

4 hafta ago