TikTok'a Hollanda'dan Tarihi Dava | TEKNOLOJİ
DOLAR

32,5344$% 0.09

EURO

35,0136% -0.09

STERLİN

40,8466£% -0.11

GRAM ALTIN

2.438,26%0,12

ÇEYREK ALTIN

4.053,00%0,05

a

TikTok’a Hollanda’dan Tarihi Dava

Çin kökenli sosyal medya platformu TikTok; geliştirdiği kitle ve yayınladıkları içerikler nedeniyle eleştirilerin odağında. Özellikle Türkiye sosyal medyasında çokça rağbet gören ve aynı anda eleştirilen bu uygulama; Hollanda’da büyük bir tepkiyle karşı karşıya. Hollanda’da hizmet veren bir pazar araştırma vakfı, çocukların TikTok’a sağladığı verilerin toplanmasında gizlilik ihlali olduğunu öne sürdü. Bu sebeple ebeveynler adına suç duyurusunda bulunan vakıf, tam 1.4 milyar dolarlık bir tazminat talep etti.

Hollanda’da görev yapan Piyasa Enformasyonu Araştırma Vakfı’nın (SOMI) yaptığı bu araştırma; TikTok’un çocuk kullanıcıların verilerini korumadığını tespit etti. Bu nedenle 1 milyondan fazla çocuk kullanıcının ebeveyni adına dava açan vakıf; çocuk haklarını ve ebeveynlerin güvenlik kaygılarını gidermek adına bu davanın açıldığını söyledi. AB üyeleri ülkeler içerisinden 64.000 ebeveynin de bu davaya destek verdiğini belirten SOMI; TikTok’un Avrupa çalışmalarında tedbir alması gerektiğini belirtti.

TikTok’un çocuklara sunduğu reklamlar ve içerikler konusunda tedbirsiz olduğunu belirten SOMI; kullanıcılardan elde edilen verilerin izinsiz toplandığını ve kullanıcı sözleşmesinde bu konuda herhangi bir maddenin sunulmadığını da söyledi. Çocuklara sunulan içeriklerin, geleceklerinde büyük tramvalara yol açabilecek unsurlar içerdiğini aktaran SOMI; bu konudaki tedbir olmayışının da sakıncalı olduğun söyledi. Çinli firma TikTok’un ihtiyaç fazlası veriler topladığını ve bu verilerin akıbetinin de belirsiz olduğu; SOMI tarafından yapılan açıklamada belirtilen iddialar arasında.

TikTok’un Hollanda temsilcisi ise; Hollanda resmi kanalı RTL’den yaptığı açıklamada bu iddiaları reddetti. Mahremiyet konusunun firmanın birinci önceliği olduğunu söyleyen TikTok yetkilisi; bu konuda söylenenleri asla kabul etmeyeceklerini de basına aktardı.

TikTok’un resmi kullanıcı sözleşmesinde 13 yaş sınırı bulunmakta. Bu yaş sınırının pratikte uygulanmadığı belirtilen uygulama, yaptırımlarının hafifliği konusunda da eleştiri alıyor. İtalya’da açılan bir dava sonucunda; İtalyan çocuklarının bu sınırın altında olması durumunda engellenmesi kararı alındı. Ancak TikTok’un bu konuda diğer ülkelerde yaptırıma gittiği tespit edilemedi.

Kaynak: Sözcü

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sosyal Medya Kullanımına Yönelik Olarak Yapılan Araştırma Dikkat Çekici Sonuçları Ortaya Çıkardı!

HIZLI YORUM YAP