Skandaldan etkilenen NSO Group Pegasus Casus Yazılım, uluslararası casus yazılım kurallarını destekliyor | TEKNOLOJİ
DOLAR

32,5698$% 0.04

EURO

35,0610% 0.57

STERLİN

40,8380£% 0.54

GRAM ALTIN

2.428,01%0,22

ÇEYREK ALTIN

4.056,00%0,02

a
  • Baykuş Haber
  • TEKNOLOJİ
  • Skandaldan etkilenen NSO Group Pegasus Casus Yazılım, uluslararası casus yazılım kurallarını destekliyor

Skandaldan etkilenen NSO Group Pegasus Casus Yazılım, uluslararası casus yazılım kurallarını destekliyor

Skandaldan etkilenen NSO Group Pegasus Casus Yazılım, uluslararası casus yazılım kurallarını destekliyor, binlerce kişiyi etkileyen ve bilgilerinin çalınmasına destek olan Pegasus casus yazılım firması olan NSO Group ilginç açıklamalar yapmaya devam ediyor!

İsrail devletinin onayı ile diğer ülkelere casus yazılım satan firma, diğer ülkelere sattığı yazılım ile ülkelerin dinlenmesi sağlıyor ayrıca sattığı devletlerde olan dinlemeleri ‘de kendisi ‘de dinlemiş oluyordu.

Sedat Peker‘in iddiaları ile gündeme gelen yazılımda adı geçen isimlerden birisi ‘de Cihan Ekşioğlu isimli kişiydi!

Salı günü Pegasus gözetim skandalının merkezinde yer alan İsrailli şirket, baskıcı hükümetlerin kendisininki gibi güçlü casus yazılımları kötüye kullanmasını önlemek için uluslararası düzenlemeleri destekleyeceğini söyledi.

AFP tarafından görülen, Birleşmiş Milletlere gönderilen bir mektupta, NSO Grubu, insanların cep telefonlarında son derece istilacı gözetlemeye izin veren teknolojiyi yönetmek için “uluslararası bir yasal çerçevenin oluşturulmasına güçlü destek” ifade etti.

NSO, dünya çapında on binlerce insan hakları aktivisti, gazeteci, politikacı ve şirket yöneticisinin Pegasus yazılımının potansiyel hedefleri olarak listelendiğine dair raporlar nedeniyle Temmuz ayında tartışmalara sürüklendi.

Pegasus bulaşmış akıllı telefonlar, esasen cep casusluğu cihazlarına dönüştürülerek, kullanıcının hedefin mesajlarını okumasına, fotoğraflarına bakmasına, konumlarını takip etmesine ve hatta farkında olmadan kamerasını açmasına izin veriyor.

NSO mektupta, uluslararası medya kuruluşlarının iddialarını “son derece ciddiye aldığını” ve Temmuz ayında patlak veren skandalın ardından derhal soruşturma başlattığını söyledi.

Şirketin başkanı Asher Levy, “Pegasus’un bir Devlet veya Devlet kurumu tarafından herhangi bir gazeteciyi, insan hakları savunucusunu veya siyasi lideri hedef almak için insan haklarını ihlal ederek kötüye kullanıldığına dair herhangi bir suçlama, doğal olarak çok endişe vericidir” dedi.

NSO, yazılımının kullanımıyla ilgili çok sayıda eleştiriyle karşı karşıya kaldı, ancak Pegasus’un hükümetlere suç ve terörle mücadelede yardımcı olmayı amaçladığını ve bunun için birçok kez kullanıldığında ısrar ediyor.

Şirkete yakın bir kaynak AFP’ye verdiği demeçte, “Hükümetler bu tür araçlar olmadan pedofilleri nasıl yakalayabilir ve terör saldırılarını nasıl önleyebilir? Hiçbir yolu yok” dedi.

Kaynak, şirketin potansiyel müşterilerini etik kaygılar nedeniyle araştırdığını ve 55 ülkeden “yüz milyonlarca dolar” değerindeki işi geri çevirdiğini söyledi.

Levy, mektupta NSO’nun “insan hakları araştırmalarımız sonucunda müşteri ilişkilerini daha önce sonlandırdığını” da yazdı.

Ancak şirketi kapatan ikinci bir kaynak, NSO’nun yazılımının onu satın alan hükümetler tarafından kötü amaçlarla kullanılmamasını sağlama konusunda sınırlı bir yeteneğe sahip olduğunu kabul etti.

Kaynak, “Bir müşterinin omzuna oturup kimi hedeflediklerini görmek bizim yapamayacağımız bir şey” dedi.

Şirketin 30 Eylül tarihli BM’ye yazdığı mektup, ağustos ayında dünya kuruluşundaki insan hakları uzmanlarının, düzenleme yürürlüğe girene kadar bu tür dijital gözetim teknolojisi konusunda moratoryum çağrısına yanıt olarak geldi.

NSO, BM’nin son yıllarda patlama yaşayan hazır gözetim sektörünü daha iyi düzenlemek için uluslararası kurallar oluşturma sürecine liderlik etmek için iyi bir konumda olacağını öne sürdü.

Mektupta, şirketin “fırsat verilirse yapıcı bir katılımcı” olacağı belirtildi.

Eleştirmenler, Pegasus gibi yazılımların yaygın olarak bulunmasının artık nakit sıkıntısı çeken otoriter hükümetlerin bile ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’na son derece istilacı gözetim yetkileriyle kendi yanıtlarını etkin bir şekilde satın almalarına izin verdiğini söylüyor.

Bu tür teknolojiler sunan şirketler dünya çapında ortaya çıkarken, İsrail’de askeri istihbarat seçkinlerinden işe alımlar yapan birkaç şirket kuruldu.

NSO, mektubunda sektördeki şirketlerin insan hakları uyum sistemlerini uygulamaya zorlanması gerektiğini önerdi.

BM, “hangi devletlerin uluslararası insan haklarına saygı gösterme konusunda kabul edilebilir bir sicile sahip olmadığını dikkate alması gerektiği” konusunda rehberlik sunabileceğini de sözlerine ekledi.

NSO, Temmuz ayında dünya çapında hükümetleri sarsan medya haberlerini, “ciddi eksiklikler ve maddi yanlışlıklar” ile başlarının dertte olduğunu söyleyerek reddetmeye devam ediyor.

Mektupta, “Sözde hedeflerin veya olası hedeflerin sayısı, NSO tarafından fiilen verilen lisans sayısına göre tamamen mantıksız” dedi.

Skandalın şok dalgaları birkaç ay sonra yankılanmaya devam ediyor.

Eylül ayının ortalarında, araştırmacıların Pegasus’un iPhone ve iPad’lere, kullanıcının bir düğmeye bile tıklamasına gerek kalmadan yüklenmesine izin veren büyük bir yazılım kusurunu keşfetmesinden sonra, Apple kullanıcılarından cihazlarını güncellemeleri istendi.

Kaynak: today

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

e-Devlet’ten ve ÖSYM’den hack iddialarına cevap geldi! Hacklenmedik!

HIZLI YORUM YAP