NSO Group, Pegasus casus yazılım biriminin kapatılmasını araştırıyor! | TEKNOLOJİ
DOLAR

32,3793$% 0.18

EURO

35,0612% -0.13

STERLİN

40,9826£% 0.19

GRAM ALTIN

2.324,18%0,22

ÇEYREK ALTIN

3.996,00%-0,41

a

NSO Group, Pegasus casus yazılım biriminin kapatılmasını araştırıyor!

NSO Group, Pegasus casus yazılım biriminin kapatılmasını araştırıyor! Dünyada geniş ses getiren ve Türkiye’de bir çok kişinin dinlediği ortaya çıkan İsrail yazılımı ile ilgili olarak tartışmalar devam ediyor!

Türkiye durumda ise Cihan Ekşioğlu’nun İsrail casusları ile ilgili olarak araştırılması ise gündemde sıcaklığını koruyor, Ekşioğlu’nu Peker gündeme getirmişti..

ABD kara listeleri, skandallarla boğuşan NSO’yu 450 milyon dolarlık krediyi geri ödemek zorunda olan şirkete baskı yapıyor.

Borçlarını ödeyememe tehlikesiyle karşı karşıya olan skandallı casus yazılım şirketi NSO Group Ltd., konuya aşina olan kişilere göre tartışmalı Pegasus birimini kapatma ve şirketin tamamını satma gibi seçenekleri araştırıyor.

Görüşmelerin özel olduğu için kimliklerini açıklamamak isteyen kişiler, yeniden finansman veya doğrudan satış içeren hamleler hakkında birkaç yatırım fonuyla görüşmeler yapıldığını söyledi. Şirket, yardım için Moelis & Co.’dan danışmanlar getirdi ve borç verenler Willkie Farr & Gallagher’daki avukatlardan tavsiye alıyorlar.

İnsanlardan biri, olası yeni sahipler arasında kontrolü ele almayı ve Pegasus’u kapatmayı tartışan iki Amerikan fonunu içerdiğini söyledi. Bu senaryoya göre, fonlar daha sonra Pegasus’un arkasındaki bilgi birikimini katı bir şekilde savunma amaçlı siber güvenlik hizmetlerine dönüştürmek ve belki de İsrailli şirketin drone teknolojisini geliştirmek için yaklaşık 200 milyon dolarlık yeni sermaye enjekte edecek.

Herzliya merkezli NSO’nun bir sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı. New York merkezli Moelis’in bir temsilcisi, şirketin yorum yapmaktan kaçındığını söyledi. Willkie Farr’ın bir temsilcisi yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. Potansiyel işlemin unsurları daha önce Debtwire tarafından rapor edilmişti.

Pegasus yazılımı, bir kullanıcının cep telefonunu takip edebilir ve bunun kötüye kullanımı, NSO’yu yüksek profilli gizlilik ve insan hakları ihlali vakalarının merkezine yerleştirdi. İddiaya göre ürün, onu siyasi muhalifleri, gazetecileri ve insan hakları aktivistlerini gözetlemek için kullanan hükümetlere verildi. Pegasus’un son aylarda en az dokuz Dışişleri Bakanlığı çalışanının cep telefonlarını hacklemek için kullanıldığı da bildirildi.

Şirket, suç ve terörü önlemek için teknolojiyi kolluk kuvvetlerine ve devlet kurumlarına sattığını ve onu kötüye kullanan müşterilerle olan sözleşmelerini sonlandırdığını söyledi. ABD Ticaret Bakanlığı yine de NSO’yu kara listeye aldı ve Kasım ayında “teknolojilerimizin ABD ulusal güvenlik çıkarlarını ve politikalarını desteklediği göz önüne alındığında” kararı tersine çevirmeye çalıştığını söyledi.

Apple Inc., casus yazılım firmasının ürünlerini ve hizmetlerini kullanmasını engellemek isteyen NSO’ya dava açtı ve devlet destekli bilgisayar korsanlığı tarafından hedeflenen kullanıcıları bilgilendirmeye başlayacağını söyledi.

ABD kısıtlamaları, şirkete yaklaşık 1 milyar dolar değerinde bir yönetim satın alımından sadece iki yıl sonra, yaklaşık 450 milyon dolarlık borcu geri ödemesi gereken NSO üzerinde ek baskı yarattı. Moody’s Investors Service geçen ay şirketin kredi şartlarını ihlal etme riskinin arttığını söyledi.

NSO’nun 2019’da verdiği 300 milyon doların üzerinde nominal değere sahip bir kredi, Kasım ayında dolar karşısında tüm zamanların en düşük fiyatı olan 70 sentten işlem görüyordu. Fiyatlara aşina olan insanlara göre, Pazartesi günü dolar başına 50 sentlik bir teklifle teklif edildi.

Pegasus’un kapatılması, NSO’yu çok daha küçük ve potansiyel olarak daha az değerli bir şirket olarak bırakabilir, çünkü birim NSO’nun gelirinin yaklaşık yarısını oluşturur. İnsanlardan biri, 2018’den %8 daha az, şirketin bu yıl yaklaşık 230 milyon dolarlık satış kaydetmeyi beklediğini söyledi.

KAYNAK BLOOMBERG

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Uluslararası Af Örgütü, Polonyalı senatörün Pegasus casus yazılımıyla saldırıya uğradığını doğruladı

HIZLI YORUM YAP