Google’ın kurucusundan gizli hava gemisi projesi! Yeni nesil Zeplinler | TEKNOLOJİ
DOLAR

32,5071$% 0.18

EURO

34,8534% 0.31

STERLİN

40,5961£% 0.34

GRAM ALTIN

2.489,04%1,10

ÇEYREK ALTIN

4.245,00%0,51

a

Google’ın kurucusundan gizli hava gemisi projesi! Yeni nesil Zeplinler

Yaptıkları O etkileyici göz boyayıcı sunumları demoları mutlaka görmüşsünüzdür ama bunlardan bir tanesi var ki kelimenin tam anlamıyla havalı 2012 yılında San francisco’da yapılan bir etkinlikte, Google’ın iki kurucusundan biri olan Sergey brin yeni geliştirdikleri gözlüğü tanıtmak için sahneye çıkmıştır. Canlı yayında aynı gözlüğü kullanan bir grup arkadaşına bağlantı yaptılar bu arkadaşları o sırada havadaydı gözlerine taktıkları garip görünüşlü gözlükler onları da havadan bu etkinliği izliyorlardı. Sonra yine canlı yayında gözlerindeki kamera ya bağlanarak onların bakış açısıyla havadan safransız kuyu bize gösterdiler bunun üzerine aşağıdaki Sergey brin Yukarıdaki arkadaşlarını etkinliğe davet etti.

Onlarda ve bu davetiye kırmayarak etkinliğin yapıldığı yere yaklaşınca atladılar aşağıdaki 5 farklı Kamera açısı. Bunlar atlayış yapan kişilerin gözlüklerinden aktarılan canlı görüntüleri tüm bunlar saniye saniye hiç kesintiye uğramadan uygulanmadan insanların gözü önünde gerçekleşti. Birkaç dakika sonra etkinliğin yapıldığı maskom binasının çatısına iniş yaptılar, bitmedi paraşüt yerini söker sökmez bisikletleri atlayıp, akrobatik hareketlerle çatının kenarına geldiler taşıdıkları paketi orada bekleyen bir dağcı’ya verdiler ve Dağcı da binanın kenarından aşağıya inmeye başladım etkinliğin yapıldığı 3. katın balkonuna geldikten sonra paket yoluna Yine bisikletle devam etti salonun koridorlarında binlerce kişinin Şaşkın tezahüratları arasında sahneye geldiler.Nemo’nun başlangıcındaki ilk bağlantının kurulmasında sahneye gelmelerine kadar tüm bu olaylar sadece 7 dakika sürmüştür ve her şey onların gözünden canlı olarak tüm dünyaya yayınlandı bu etkinlikten Sonra aradan 7 değil 9 yıl geçti ama orada demosu yapılan Google Glasslar hala ortalıkta yok Google Glass projesi beklendiği gibi gitmedi.  O demoyu yapan Google’ın kurucularından Sergey bugüne kadar ustalıkla gizlediği yeni bir projesi var. Söylenenlere bakılırsa kendisi dünyanın gelmiş geçmiş en büyük hava aracını yapıyor bir hava gemisi aslına bakarsanız, demodan bile bunun ipuçlarını yakalayabilirsiniz Çünkü havadaki arkadaşlarına Taşıyan o araç bir uçak iyi bir zeplinde havada uçağa göre daha yavaş hareket eden bu tür, sayesinde atlayıcılar canlı yayındaki zamanlamayı başarıyla tutturabilmiş ve tam zamanında etkinlik binasının çatısına konan bilmişlerdir.

Anlaşılan o ki Sergey brin ta o zamanlardan beri gelişmiş bir hava aracını yapmak üzere kolları çoktan sıvamış. Medya ilk olarak 2017’de nasaa araştırma Merkezi’nde birinin bu devasa Zeplin projesinin ipuçlarını yakaladı. O zamanlar büyük bir gizlilikle yürütülen proje geliştiren yabancı bir şirket Geçen hafta bir iş ilanı yayınladı tecrübeli bir hidrojen program yöneticisi arıyorlarmış Lite yani havadan daha hafif kelimelerinin kısaltması iş ilanının detaylarından anladığımız kadarıyla bir hava Gemisi için bir buçuk megavatlık bir hidrojen itki sistemi yapmak istiyor, aracın diğer özelliklerini bilemiyoruz Ama sadece aradıkları kişilerin özelliklerine ve yaptıkları patent başvurularına bakarak böyle bir sistemle Okyanus aşabilmek kabiliyetine sahip bir araç yiyeceklerini tahmin ediyoruz hidrojen yakıt hücreleri lityum iyon piller den daha hafif ve potansiyel olarak daha ucuz olduklarından elektrikli havacılık için çok çekici bir çözüm, bugüne kadar Uçan en büyük hidrojen yakıt hücresi geçen Eylül ayında Xero Avea’nın küçük bir yolcu uçağında kullanıldı 0.25 megavatlık Yani 250 kilovatlık bir sistemde bu işte ilk mürettebatlı prototip gemisi Muhtemelen bu yılın sonlarında havaya yükseldiğinde bunun 6 katı güçlü pillerle çalıştırılacak bu prototip araç 2019 yılında hazırlanmış ve kayıtları da yapılmış. Bu kayıtlara göre bu prototip aracın 12 tane elektrikli motoru var ve 14 kişiyi taşıyabilir.

Okyanusları aşarak insanları kıtadan kıtaya Taşıyan dev hava balonları Fikri hiç de yeni bir fikir değil ancak 1937’de ki hindenburg faciasından sonra bu tür araçların kullanımına büyük branda son verildi. Şu anda dünyada düzenli olarak insan taşımacılığı yapan sadece bir tane Zeplin şirketi var o da Almanya’da turistik turlar yapıyor kişi başı 450 Euro’ya Köln, Münih gibi kentlerin üzerinde uça biliyorsunuz Bu zeplinler 17 metre yükseklikte 19 metre genişlikte ve 75 metre uzunlukta bu ölçüleri ile bile oldukça etkileyici bir büyüklükte gözüküyor, ama neredeyse 100 yıl önce 1931’de yapılan Alman zeplini lz 129 hindenberg bunların Üç katı büyüklüğündeydi 237 metre uzunluğuyla 2 Futbol sahasından daha uzun bir cismin gökyüzünde ağır, ağır süzülüp başınızın üzerinden geçtiğini bir hayal edin Hani bazen 1969’da Ay’a gidildi o günden bugüne Teknoloji bu kadar gelişmesine rağmen bazı sorular akla geliyor, Toplamda 6 kez aya gidildi mi? bu tür soruların akla gelmesi de gayet normal ama benzer sorular hemen, hemen her endüstri için geçerli mesela havacılık Endüstrisi için de aynı soruyu sorabiliriz bugüne kadar yapılmış en büyük hava araçları en hızlı uçaklar hep Geçen yüzyılda yapıldığı ve kullanıldığı, günümüzde bu büyüklükte Uçan araçlar ya da bu kadar hızlı giden ticari uçaklar yok.

Teknolojinin dalgalar halinde geliştiğinden söz etmiştim sizlere daha önce üretilen bazı araçların kullanımı grafikleri önce bir yükseliyor büyük bir heyecanla bazı denemeler yapılıyor çeşitli sebeplerle bu Konsept kendisini ispat etmesine rağmen bir şekilde grafikler aşağıya doğru iniyor ama aşağıya doğru inmiş olması bir daha çok daha yüksek ve güçlü bir dalga şeklinde çıkmayacağı anlamına gelmez. Nitekin 2019’da yapılan bilimsel bir araştırmaya göre yeni nesil zeplinlerin güvenli olarak üretilmesi için artık tüm şartlar hazır Hem de Vurgun 10 katı büyüklüğünde yeni nesil zeplinler Şimdi de iki buçuk kilometre uzunluğuyla neredeyse dünyadaki en yüksek binanın 3 katı uzunluğunda bir cismin başınızın üstünden yavaş yavaş süzülerek geçtiğini bir hayaletim, süzülmek diyorum ama bunlar kelimenin tam mânâsıyla girer hava gemisi olacak gökyüzündeki nehirlerde yüzü, Evet gerçekten de gökyüzünde nehirler var, Jet stream adı verilen rüzgarlar bu çok güçlü rüzgarlar dünyayı çepeçevre dolaşıyor.

Az önce sözünü ettiğim araştırmayı yapan kişilerin hesaplamalarına göre iki buçuk kilometre uzunluktaki Bu dev hava gemileri bu rüzgarların yardımı ile 20000 ton kargoyu Dünyanın çevresinde 16 günde taşıyabilir Jet stream sadece batıdan doğuya doğru estiği için bu dev gemilerde sürekli aynı yönde hareket ederek; Örneğin Amerika’dan aldıkları yükleri Avrupa’ya bıraktıktan sonra Asya’ya geçip oradan yeni yükledikleri kargoyu yine doğuya doğru Pasifik Okyanusu üzerinden Amerikaya Üstelik bu dev araçlar tamamen otomatik hale getirilerek güvenlik riskleri en az seviyeye çekilebilir. Bu araştırmada sunulan teorik önerilerin pratik hayatta bir karşılığı olacak mı? bilemiyoruz ancak geçmişte Google’ı Kuran Sergey brin Belli ki bu konuya da hem zamanını ve ilgisini hem de parasını yatırıyor 90 milyar dolarlık servetiyle şu anda dünyanın en zengin 9. kişisi olan Sergey Brin için 150 milyon dolarlık zeplinler çok da büyük bir yatırım kalemi sayılmaz, zaten web sitesindeki açıklamalara göre yapılacak bu dev hava gemileri insani amaçlarla kullanılacakmış afet müdahale ve yardım çalışmalarında özellikle sınırlı veya tahrip olmuş altyapı nedeniyle uçaklarla ve teknelerle kolayca erişilemeyen uzak bölgelerde görev yapması hedefleniyormuş. İleride bunu ticari hale getirebilirler, Yani kargo ve insan taşımacılığını güvenli bir şekilde yapabilecek bir prototip hazırlayabilirler emisyon üretmeyen çevre dostu mesafeli taşımacılığın önü Açılabilir. Bu yılın sonlarında yeni bir teknoloji demosu için sahnede yine Sergey Brin görebiliriz. Bu kez atlayış yapanların gözlükleri için değil onları etkinlik alanına Taşıyan dev zeplinleri..

 

Ersoy K

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

‘Bize yaptırmazlar’ sözleri yırtılıp atıldı! İşte sessiz devimin gücü: PD170 İHA

HIZLI YORUM YAP