Facebook'un Sansür Telaşı Apple'dan Ret Yedi | TEKNOLOJİ
DOLAR

32,5608$% 0.13

EURO

34,9075% 0.65

STERLİN

40,5770£% 0.99

GRAM ALTIN

2.430,69%-0,07

ÇEYREK ALTIN

4.081,00%-1,10

a

Facebook’un Sansür Telaşı Apple’dan Ret Yedi

Facebook ve Instagram’ın bir süredir uyguladığı şiddet haberlerine sansür politikası; kullanıcılarından olumsuz yorumlar almaktaydı. Özellikle de Filistin’de yaşanan olaylar sonrasında sansürün gitgide artması; bu iki uygulamanın yoğun eleştirilere maruz kalmasına neden oldu. Apple Store’da aldığı puanı son haftalarda oldukça düşen Facebook ve Instagram; Apple’dan yorumların silinmesini istedi. Ancak bu istek Apple yönetiminden geri döndü.

Amerika’nın NBC kanalından çıkan habere göre; Filistin’i destekleyen protestocuların, Facebook’un uyguladığı bu kurallara karşı her iki uygulamaya da seri halde negatif yorumlar girmeye başladığı öğrenildi. Bunun üzerine Apple’a başvuran Facebook grubunun, ret yanıtı aldığı öğrenildi. Filistin odaklı olduğu tahmin edilen puan düşmesi; yorumlarda da belirgin bir biçimde ortaya çıkıyor. Facebook ve Instagram uygulamalarının #FreePalestine ve #GazaUnderAttack hashtaglerini engellemesi, yayınlanan görüntülerin açıkça gösterilmemesi gibi sorunlar nedeniyle; protestocuların yoğun bir çalışma başlattığı belirtiliyor.

Sansürlenilen Protestolar

NBC’nin haberinde, Facebook ekibinden de bu konuyla alakalı destekleyici bir yorum bulunmakta. Ekibin kıdemli isimlerinden olan bir yazılım mühendisi; İsrail ile Filistin arasında yaşanan gerilimde uygulanan tedbirlerin, kullanıcı nezdinde olumsuz bir görüş uyandırdığını belirtti. Filistin yanlılarının, 1 yıldızlı yorumlarla protestosunu App Store’da yansıttığını söyleyen Facebook ekip üyesi; Facebook’un da karar alımında bir hata olduğunu belirtti.

Facebook grubunda yer alan Instagram; Mescid-i Aksa’ya dair yapılan paylaşımların “algoritma yanlışlığı” sebebiyle kaldırıldığını açıkladı. Terör örgütleriyle bağlantılı olarak değerlendirilen bu hashtaglerin geri geldiğini belirten Instagram; Facebook’a dair ise hiçbir açıklamada bulunmadı. Los Angeles Times ise; bu gönderilerin kaldırılmaması adına Arapça bir komut dosyası yüklendiğini belirtti. Bu aksiyonun Facebook ve Instagram’ın sansür mekanizmasını delmek amacıyla kullanıldığını belirten haberde;  COVID19 temalı etiketlerin de öne çıkarma amacıyla çokça kullanıldığı açıklandı.

Kaynak: Sözcü

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Google, Android 12’yi Tanıttı

HIZLI YORUM YAP