Avrupa Birliği Tek Tip Şarj Cihazı Uygulamasına Geçiyor? | TEKNOLOJİ
DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

STERLİN

40,2943£% -1.04

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

a

Avrupa Birliği Tek Tip Şarj Cihazı Uygulamasına Geçiyor?

Avrupa Birliği ülkeleri uzun zamandır üzerinde çalıştıkları tek tip şarj cihazı uygulaması için hazırlıklara başladı. Buna göre tüm telefonlarda, tabletlerde ve kulaklık gibi elektronik aksesuarlarda farklı farklı değil, tek tip şarj cihazı kullanılması yönünde adımlar atılacak. Tabi bu durum özellikle Apple firmasının pek hoşuna gitmedi. Sadece ürettiği cihazlarla değil aynı zamanda bu cihazlar için kullanılan şarj cihazları üzerinden de büyük kazanç sağlayan Apple, diğer marka cihazlarla aynı şarj cihazı kullanma fikrinden doğal olarak pek hoşlanmadı diyebiliriz. 

Avrupa Birliği Komisyonu yapmış olduğu açıklamada tüm elektronik cihazların tek tip şarj portuna sahip olması ve tek bir cihazla şarj edilebilmesini öngören bir taslak hazırladığını ifade etti. Buna göre cihazların şarj bölümleri birbirleri ile aynı olacak ve tek bir cihaz her cihazı kolaylıkla şarj edebilecektir. Bununla ilgili uzun zamandır çalışmalar yapılmış ve üzerine taslaklar oluşturularak çok ciddi bir şekilde değişim yaşanacağı şimdiden görülüyor. 

Tek Tip Şarj Cihazı Uygulaması Nedir?

Tek tip şarj cihazı uygulaması elektronik cihazların artık farklı şarj soketlerine sahip olmaktan ziyade tek tip bir şarj soketine sahip olması ve her birinin de aynı cihazla uyumlu bir şekilde şarj edilmesini sağlıyor. Bu uygulama tüketici açısından oldukça avantajlı ve gündelik yaşamda işini kolaylaştırsa da elektronik cihaz üreticileri bu durumdan pek memnun diyemeyiz. Bunun birçok sebebi ve elektronik cihaz üreticilerini etkileyecek birçok olumsuz durumdan söz edilebilir. Her şeyden önce halihazırda var olan cihazların bu yeni düzene uyarlanması gerekecek ki bu da maliyet açısından şirketleri biraz zorlayabilecektir. 

Uygulama tamamen kullanıcı dostu olarak tasarlandı ve bu doğrultuda da şirketlere bilgi verildi. Şirketlerin 2024 yılına kadar elektronik cihazlarını USB-C ile uyumlu hale getirilmesi istendi. Bu uygulamaya ilk itiraz doğal olarak Apple firmasından geldi. Apple bu konuda ne kadar itiraz ederse etsin ve ne kadar bunun için gerekçe sunarsa sunsun biliyoruz ki uygulama hem tüketici için hem doğamız için çok faydalı olacaktır. İklim krizini ve elektronik cihazların üretiminin, kullanımının doğaya ne kadar zarar verdiğini düşündüğümüzde daha az elektronik alet üretiminin ve kullanımının küresel ısınmayla mücadele de fark yaratacağını düşünüyorum. 

Tek Tip Şarj Cihazı Uygulaması Hazırlığı 

Yeni bir gelişme gibi düşünülse de aslında Avrupa Birliği Komisyonu bu proje üzerinde 10 yıldır duruyor. Bu proje kapsamında tüketicilerin yıllık 293 milyon dolar tasarruf edeceği düşünülüyor. İlk olarak konuya dair açıklama yapıldığında Apple tarafından yine bu duruma itiraz gelse de görüşmelere devam edilmiştir. Bu amaçla yapılan çalışmalarda 2018 yılında kullanılan elektronik cihazların yarısında USB Mikro-B konektör kullanıldığı, kalan cihazlarında %29’unda USB-C konektörü kalan %21’inde ise Lightning konektörü kullanıldığı görüldü. Bu durumda da farklı tip ve markada elektronik cihaz kullanan kullanıcıların her bir cihaz için birden fazla şarj cihazına ihtiyaç duyduğu bir kez daha görüldü. 

Komisyon bu araştırma neticesinde sadece bir USB-C konektörün hem akıllı telefonlar hem de kameralar, tabletler, kulaklıklar, oyun konsolları, taşınabilir hoparlörler için standart bir bağlantı noktası olmasının ne kadar yararlı olabileceği sonucuna ulaştı ki zaten hepimiz bu cihazları evlerimizde kullandığımız için bizler de bunu net bir şekilde görebiliyoruz.  

Avrupa Birliği Komisyonunun Apple Açıklaması 

Avrupa Birliği Komisyonu Apple şirketinin açıklamalarının ardından bunun tamamen kullanıcıları korumak ve kullanıcıların tam tersi zarar etmesini engellemek için yapıldığını belirtmiştir ve bu konuda da fazlasıyla haklıdır. Ayrıca hem Apple hem de diğer elektronik üreticisi şirketlerin 10 yılı aşkın süredir ortak bir paydada buluşmadıklarını, şirketlerin şarj cihazı sorunu için kendi çözümlerini üretmeleri için zaman tanınmış ancak bu noktada onlardan somut bir adım gelmeyince yasal olarak adım atmanın daha etkili sonuçlar olacağını öngörmüştür. Bu doğrultuda da tüm cihazlarda tek tip şarj cihazı kullanılmasını içeren proje için komisyon harekete geçmiş ve çalışmalara başlamıştır.  

Apple Tek Tip Şarj Cihazı Yorumu 

Apple, Avrupa Birliği konseyinin bu kararına teknolojik gelişmeleri sekteye uğratacağı düşüncesi ile tahmin edileceği gibi karşı çıkmıştır. Temelde Android tabanlı cihazlarla, İphone cihazların şarj sistemi farklıdır. Andorid sisteme sahip cihazlarda kullanılan USB-C konektör yerine İphone cihazlarda Lightning kablo sistemler kullanılır. Bu durumda da tek tip şarj cihazı uygulaması Apple için çok daha maliyetli ve ileriye yönelik kazançlarını kısıtlayıcı niteliktedir. 

Apple ayrıca yaptığı açıklamada bu tip düzenlemelerin tüketiciye zarar vereceğini, kısıtlayıcı olacağını savunmuş ki bize göre bunun herhangi bir dayanağı yoktur. Ayrıca şirketlerin bu geçiş ile ilgili yalnızca 24 aylık bir geçiş süreçlerinin olmasının da endişe verici olduğunu ifade etmiştir. Sonuç olarak geçilecek bu uygulama her ne kadar doğamız ve gelecek için çok faydalı bir adım olsa da Apple gibi şirketlerin kazancını olumsuz etkileyecek ve bu durumda da onların bu tarz itirazları çok daha şaşılacak bir durum değildir. 

Ömer Faruk Ordulu

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Skandaldan etkilenen NSO Group Pegasus Casus Yazılım, uluslararası casus yazılım kurallarını destekliyor

HIZLI YORUM YAP