Altı Filistinli insan hakları savunucusu NSO Group'un Pegasus Casus Yazılımı ile hacklendi | TEKNOLOJİ
DOLAR

32,5146$% -0.1

EURO

34,9616% 0.28

STERLİN

40,7751£% 0.41

GRAM ALTIN

2.431,94%0,38

ÇEYREK ALTIN

4.054,00%-0,27

a
  • Baykuş Haber
  • TEKNOLOJİ
  • Altı Filistinli insan hakları savunucusu NSO Group’un Pegasus Casus Yazılımı ile hacklendi

Altı Filistinli insan hakları savunucusu NSO Group’un Pegasus Casus Yazılımı ile hacklendi

19 Ekim 2021’de İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İşgal Altındaki Filistin Toprakları’ndaki önde gelen altı Filistinli sivil toplum örgütünün İsrail’in 2016 Terörle Mücadele Yasası uyarınca “terörist örgütler” olarak tanımlandığını duyurdu. Adlı gruplar Addameer; El-Hak; Çocuklar İçin Savunma – Filistin; Tarımsal Çalışma Komiteleri Birliği; Bisan Araştırma ve Geliştirme Merkezi; ve Filistin Kadın Komiteleri Birliği.

Bu hareket, yalnızca bu örgütleri suç haline getirmeyi değil, aynı zamanda uluslararası ortaklardan ve destekçilerden aldıkları fonları ve diğer destek biçimlerini de kesmeyi amaçlıyor. Front Line Defenders, İsrail’in, Rusya, Mısır ve Nikaragua gibi ülkelerde bu tür diğer önlemler alındığında olduğu gibi, saygın ve uzun süredir hizmet veren insan hakları savunucularına ve onların örgütlerine verdiği desteği suç sayma çabasını kınıyor.

İsrail hükümetinin bu son hamlesi, insan hakları örgütlerinin ve insan hakları savunucularının çalışmalarını durdurmaya çalışmak üzere tasarlanmış endişe verici bir eğilimin parçası olsa da, atamanın zamanlaması ve yöntemi, bunun aynı zamanda gözetimi meşrulaştırma çabası olduğunu gösteriyor. ve Front Line Defenders adli soruşturması tarafından keşfedildiği üzere, Pegasus casus yazılımını kullanan Filistinli insan hakları savunucularının cihazlarının sızması (aşağıdaki zaman çizelgesine bakın).

16 Ekim 2021’de Filistin’deki bir insan hakları örgütü olan Al Haq, Front Line Defenders ile Kudüs merkezli bir personelin cihazı ve olası bir casus yazılım bulaşması hakkında temasa geçti. Front Line Defenders derhal teknik bir soruşturma yürüttü ve cihaza Temmuz 2020’de İsrail merkezli NSO Group tarafından satılan casus yazılım bulaştığını tespit etti. Front Line Defenders, belirlenmiş 6 Filistin sivil toplum örgütünün üyelerine ait diğer cihazları araştırmaya başladı ve aynı casus yazılımla beş cihazın daha saldırıya uğradığını tespit etti. Front Line Defenders, telefonlardan topladığı verileri Citizen Lab ve Uluslararası Af Örgütü Güvenlik Laboratuvarı ile paylaştı.bağımsız akran değerlendirmesi için. Her ikisi de Front Line Defenders’ın telefonların Pegasus tarafından saldırıya uğradığı sonucunu büyük bir güvenle doğruladı.

TARİH EYLEM
16 Ekim Front Line Defenders, Al-Haq’ın
telefon korsanlığı şüphesiyle temasa geçti
16 Ekim Front Line Defenders Dijital Koruma Koordinatörü (DPC),
Mohammad Al-Maskati, ilk cihazın adli soruşturmasına başlar
ve Pegasus casus yazılımının belirtilerini keşfeder
16 Ekim Front Line Defenders,
bulguları doğrulamak için günlüklerdeki verileri Citizen Lab ile paylaşıyor
17 Ekim Front Line Defenders DPC
, Pegasus sızması hakkında onları bilgilendirmek
ve araştırmak için ek cihazlar talep etmek için belirlenmiş 6 kuruluşun tümünün temsilcileriyle bir araya geliyor
18 Ekim Telefonu
Pegasus’un sızdığı altı kişiden biri olan HRD Salah Hammouri, İsrail İçişleri Bakanı’nın “İsrail Devleti’ne bağlılığını ihlal ettiği” iddiasıyla
Kudüs’teki daimi ikametgahını iptal etme ve onu sınır dışı etme kararını bildirdi
.
19 Ekim İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, 6 Filistinli insan hakları örgütünü ‘terörist’ olarak belirleyen yürütme emri çıkardı – 371 – 376 Numaralı
24 Ekim Front Line Defenders,
bulguları doğrulamak için günlüklerdeki verileri Citizen Lab ile paylaşıyor
25 Ekim Front Line Defenders,
bulguları doğrulamak için günlüklerdeki verileri Citizen Lab ile paylaşıyor
26 Ekim Front Line Defenders,
bulguları doğrulamak için günlüklerdeki verileri Citizen Lab ile paylaşıyor
29 Ekim Front Line Defenders, 6 cihazda enfeksiyonu doğruladı
29 Ekim Front Line Defenders
,
bulguları doğrulamak için günlüklerdeki verileri ve telefonların yedeklerindeki dosyaları Uluslararası Af Örgütü Güvenlik Laboratuvarı ile paylaşıyor
1 Kasım Haaretz raporları 6 kuruluşlar yasal kalmasını
Bakanın icra kararına rağmen Batı Şeria’da,
ve bir organizasyonun ‘izin verilmeyen dernek’ ilan etmek için bu”
Batı Şeria’da, İSK’nin Merkez Komutanı gerekir
, bir emir ancak büro böyle bir kararın çıkarılmadığını söyledi”
ve “Devlet Savcılığı’ndaki kaynaklar , örgütler veya çalışanları hakkında
iddianame hazırlama niyetinde olmadıklarını zaten kabul ettiler
.”
2 Kasım İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, içinde bir görüşme ile
Jerusalem Post, onaylar İrlanda ve Avrupa Birliği o
“bağlamak dair inandırıcı bir kanıt kazanılmış değil
İsrail hükümetinin teröre STK”.
3 Kasım ABD Ticaret Bakanlığı, NSO Group’u ‘kuruluş listesine’
alarak şirketin
ABD şirketlerinden özel bir lisans olmadan parça ve bileşen satın almasını yasakladı .
4 Kasım +972 Magazine ve The Intercept , İsrail’in iki medya kuruluşu tarafından elde edilen
74 sayfalık gizli bir Shin Bet belgesinin 1 Avrupa hükümetlerini Filistinli hak gruplarına fon sağlamayı durdurmaya ikna edeceğini umduğunu , ancak bunun “somut” eksiklik nedeniyle başarısız olduğunu umduğunu bildirdi. kanıt”. Belgeler , Sağlık Çalışma Komitesi’nin iki eski çalışanına işkence yapıldığı iddiasıyla elde edilen itibarsız ifadeye dayanıyor . 2

Soruşturma ve Teknik Bilgiler

Front Line Defenders 75 iPhone’u araştırdı ve 6 cihazın NSO Group’un Pegasus casus yazılımıyla saldırıya uğradığını tespit etti. Citizen Lab ve Uluslararası Af Örgütü Güvenlik Laboratuvarı, FLD’nin analizini doğruladı. Üç mağdur kimliklerinin belirlenmesine izin verdi (aşağıda listelenmiştir) ve üçü anonim kalmak istedi:

  1. Ghassan Halaika : Al-Haq için çalışan saha araştırmacısı ve insan hakları savunucusu
  2. Ubai Al-Aboudi : Bisan Araştırma ve Geliştirme Merkezi İcra Direktörü . Ubai Al-Abdoudi ABD vatandaşlığına sahip.
  3. Salah Hammouri : Kudüs merkezli Addameer Mahkumları Destekleme ve İnsan Hakları Derneği’nde avukat ve saha araştırmacısı . 18 Ekim 2021’de, insan hakları savunucusu ve avukat Salah Hammouri , İsrail İçişleri Bakanı’nın “İsrail Devleti’ne bağlılığını ihlal ettiği” iddiasıyla Kudüs’teki daimi ikametgahını iptal etme ve onu sınır dışı etme kararı hakkında bilgilendirildi . Salah Hammouri, Fransa vatandaşıdır.

FLD tarafından yürütülen soruşturma şunları içeriyordu:

* 6 insan hakları kuruluşundan iPhone cihazlarının ve bu kuruluşlardan insan hakları savunucularının taraması.

* FLD, Pegasus casus yazılımını gösteren bulgular da dahil olmak üzere taramalarından elde edilen verileri Citizen Lab ve Uluslararası Af Örgütü Güvenlik Laboratuvarı ile paylaştı ve bunların her biri FLD’nin bulgularını doğruladı.

FLD, altı insan hakları savunucusuna ait iPhone’larda NSO Group’un Pegasus casus yazılımıyla ilişkili süreç adlarının izlerini buldu:

  1. Ghassan Halaika’nın telefonu , Temmuz 2020’de Pegasus sürecinin smmsgingd izlerini gösterdi .
  2. Ubai Al-Aboudi’nin telefonu , Şubat 2021’de Pegasus’un MobileSMSd , CommsCenterRootH[…] ve otpgrefd işlemlerinin izlerini gösterdi .
  3. Salah Hammouri’nin telefonunda Nisan 2021’de Pegasus ctrlfs ve xpccfd işlemlerinin izleri görülüyordu .
  4. İnsan Hakları Savunucusu 4 telefonu , Nisan 2021’de Pegasus süreci paketinin izlerini gösterdi .
  5. Human Rights Defender 5 telefonu , Şubat ve Nisan 2021’de Pegasus’un launchrexd , gssdp , launchafd , com.apple.Mappit , cfprefssd , libtouchregd , ABSCarryLog ve contextstoremgrd işlemlerinin izlerini gösterdi .
  6. İnsan Hakları Savunucusu 6 telefonu , Kasım 2020’de Pegasus süreç hesabının pfd izlerini gösterdi .

 

Uluslararası Af Örgütü’nün Güvenlik Laboratuvarı, bu süreç adlarını NSO Group’un Pegasus casus yazılımına bağlayan bir araştırma yayınladı . Bu süreçlerin bazılarının Citizen Lab tarafından diğer ülkelerdeki diğer insan hakları savunucularına ve gazetecilere karşı kullanılanlarla aynı olduğu belirlendi .

Pegasus ne zamanbir kişinin telefonuna yüklenirse, bir saldırgan telefonun mesajlarına, e-postalarına, medyasına, mikrofonuna, kamerasına, şifrelerine, mesajlaşma uygulamalarında sesli aramalara, konum verilerine, aramalara ve kişilere tam erişime sahiptir. Casus yazılım ayrıca telefon kamerasını ve mikrofonunu etkinleştirme ve bir kişinin aramalarını ve etkinliklerini gözetleme potansiyeline de sahiptir. Bu nedenle casus yazılım sadece hedefin değil, aynı zamanda bu cihaz üzerinden iletişim kurduğu herkesin de gözetlenmesine izin verir. Bu, çifte uyruklular da dahil olmak üzere Filistinlilerin hedef alınmasına ek olarak, İsrail vatandaşları da dahil olmak üzere bu mağdurların temas halinde olduğu Filistinli olmayanların (yabancı uyruklular ve diplomatlar dahil) de bu gözetime tabi tutulmuş olabileceği anlamına gelir. vatandaşlarının durumu, İsrail yasalarının ihlali anlamına gelir.

Temmuz 2021’de Washington Post, Guardian, Le Monde ve diğer haber kuruluşları tarafından yürütülen küresel bir araştırma , Pegasus casus yazılımının dünya çapında insan hakları savunucularını, gazetecileri ve politikacıları izlemek için kullanıldığını bildirdi. NSO Group, Pegasus casus yazılımının insan hakları savunucularının toplu gözetiminde kullanıldığına dair haberleri yalanladı; şirkete göre Pegasus, terör ve suçla mücadele için yalnızca devlet istihbaratı ve kolluk kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu itibarla, Pegasus’un tespit edilmesinden sonra, ancak bu soruşturmanın rapor edilmesinden sadece birkaç gün önce İsrail’in bu örgütleri ‘terörist’ olarak tanımlaması, Pegasus’un eylemlerini örtbas etmeye yönelik açık bir çaba ve bu örgütleri itibarsızlaştıracak herhangi bir kanıttan kopuk görünüyor .

‘Terörist’ Tanımlaması ve İtibarsız ‘Kanıt’

Bu örgütlere karşı yapılan ‘terörist’ sıfatı, İsrailli yetkililerin ofislerini kapatmasına izin verebilir; banka hesapları dahil varlıklarına el koymak; personelini tutuklamak ve hapse atmak; uluslararası finansman ve bağış ilişkilerine müdahale etmek; İsrail hükümetinin ihlallerini izleme ve belgeleme çabalarını boşa çıkarıyor. Bu altı örgüt üzerindeki etkisinin yanı sıra, bu önlem, en köklü ve en saygın örgütlerin yanı sıra uluslararası alanda yüksek profilli örgütleri hedef alarak, diğer Filistinli örgütlere gözdağı işlevi görüyor. Bu atama, Filistinli insan hakları savunucularına ve sivil topluma, özellikle de hesap verebilirlik ve adalete yönelik çabalarına yönelik topyekün bir saldırı olarak görülmelidir.

İsrail makamları tarafından yıllardır Filistinli insan hakları örgütlerine ve diğer sivil toplum kuruluşlarına yönelik saldırılar ve kampanyalar yürütülüyor. Bir raporda belgelendiği gibiİnsan Hakları Savunucularının Korunması Gözlemevi tarafından Nisan 2021’de yayınlanan bu uygulamalar, ABD’de Trump yönetiminin neden olduğu karışıklık ve Uluslararası Suç Örgütü tarafından beklenen bir soruşturmanın açılması bağlamında son altı yılda yoğunlaştı. Mahkeme. Rapor, İsrail Hükümeti tarafından uygulamaya konulan stratejilerin üç yönlü olduğunu tespit etti: birincisi, sivil toplumun eleştirel seslerini “adlandırma ve utandırma” yoluyla gayrimeşru hale getirmek ve onları “terörist” veya “anti-Semitik” olarak etiketlemek; iki, kurumları Filistinlilerin sesleri ve hesap verebilirlik veya adalet arayan bakış açıları için bir platform oluşturmaya zorlamak; üçü, özellikle sivil toplumun hesap verebilirlik çabalarının bir parçası olan Filistinli kuruluşlar için fon kaynaklarını kesmek için aktif olarak lobi yapıyor.

Bu taktikler, savunmasız topluluklara tıbbi destek sağlayan Sağlık Çalışma Komitesi gibi Filistin’deki kilit sağlık kuruluşları ve İsrail ihlallerini ortaya çıkarmada kilit rol oynayan BM yetki sahipleri de dahil olmak üzere diğer aktörleri de hedef aldı .

Front Line Defenders, barışçıl insan hakları çalışmalarına yanıt olarak bu Filistinli insan hakları örgütlerine karşı getirilen kararı ve terörizm iddialarını şiddetle kınıyor. İnsan hakları savunucuları terörist değildir. Bu gelişme, İsrail’in Filistinlilerin insan hakları ihlalleri için adalet ve hesap verebilirlik arayan Filistinli insan hakları savunucularını susturmayı amaçlayan sistematik politikalarının ve uygulamalarının ciddi bir genişlemesine işaret ediyor. Bu saldırı aynı zamanda çocuk koruma, kadın hakları, mahkum hakları ve insan hakları ihlallerini belgeleme becerisinin geleceğini önemli bir risk altına sokuyor.

Öneriler

Front Line Defenders, devletler, uluslararası kuruluşlar, şirketler ve kolluk kuvvetleri gibi tüm paydaşları Filistinli insan hakları örgütlerine ve insan hakları savunucularına yöneltilen terör suçlamalarını açık ve net bir şekilde reddetmeye çağırıyor.

AB ve üye ülkeleri de dahil olmak üzere uluslararası toplum, Filistinli insan hakları hareketine yönelik bu aleni saldırıyı alenen kınayarak ve İsrail Savunma Bakanı’nı altı üyenin atamasını derhal iptal etmeye çağırarak Filistinli insan hakları savunucularına verdiği desteği sağlam tutmalıdır. insan hakları örgütlerini “terör örgütleri” olarak tanımlıyor ve terörle mücadele mevzuatının asla meşru insan hakları çalışmalarını kısıtlamak için kullanılmaması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. AB ve üye devletleri de bu kuruluşlara meşru insan hakları faaliyetleri için fon sağlamaya devam etmeli ve ABD’nin NSO Grubunu kara listeye alma kararını yansıtmalıdır. Front Line Defenders, ihracat, satış,

______

1 Bu belgeler, Mayıs 2021’den itibaren Avrupa hükümetleriyle paylaşıldı.

2 Sağlık Çalışmaları Komitesi, kadın ve çocuk sağlığı üzerinde çalışan Filistinli bir kuruluştur. Mart 2021’de eski çalışanlarından ikisi İsrail tarafından tutuklandı – daha önce bu örgüt tarafından istihdamlarına son verilmişti. Örgüt, bu açıklamada 6 örgüt hakkında yapılan tespite benzer şekilde 22 Ocak 2020’de ‘terör örgütü’ ilan edilmişti. 13 Nisan 2021’de bir Filistinli ile evli olan İspanyol uyruklu Juana Ruiz Sanchez ve örgütte proje koordinatörü tutuklandı ve o zamandan beri gözaltında tutuluyor. 9 Haziran’da İsrail güçleri Ramallah’taki Sağlık Çalışmaları Komitesi ofisini 6 aylığına kapattı. 7 Temmuz’da Shatha Odehörgütün yöneticisi evinden tutuklandı; aleyhine uydurma suçlamalar yapıldı ve tutukluluk devam ediyor.

İhlaller
#İftira #Karalama Kampanyası #Yargısal Taciz #Gözetleme
Haklar
# İnsan Hakları #Kendi kaderini tayin etme
Konum
#Region: Orta Doğu ve Kuzey Afrika #İşgal Altındaki Filistin Toprakları
İKG’ler ve Organizasyonlar
Shawan Jabarin , Salah Hammouri , Shatha Odeh Abu Fannouneh , Addameer Mahkumları Destekleme ve İnsan Hakları Derneği , Ubai Al-Aboudi , Ghassan Halaika

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

YouTube yeni kararını duyurdu: ‘Beğenmeme saldırılarına’ son! artık sadece yükleyici sayıları görebilecek!

HIZLI YORUM YAP