Yahudiler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dua etti! | SİYASET
DOLAR

32,3295$% 0.24

EURO

35,0761% -0.15

STERLİN

40,9162£% -0.26

GRAM ALTIN

2.292,36%0,67

ÇEYREK ALTIN

3.970,00%-0,26

a

Yahudiler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dua etti!

 

Türk Yahudi Toplumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaretinde dua etti. Anoeten duası: Siyah küçük kare15 yy’dan sonra (1492) İspanya’dan kaçan Sefarad Yahudileri’ne kapılarını açan Osmanlı Devleti’ne bir şükran ve medyunluk duygusu içinde yazılmış bir duadır. Saadet partisi ise olaya sert tepki gösterdi, Yahudilerin Erdoğan’a dua etmesi gündem oldu. İhvan gurubu ve tarikat ,cemaat mensupları tepkili.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha öncede Siyonizm’in kurucusu Theodor Herzl için düzenlenen bir ayine katılmıştı.

 

Odatv‘den Talha Özmen’in haberine göre zirveye katılan tüm yabancı hahambaşı ve hahamların yanı sıra Türk Yahudi Toplumunun da kalabalık bir heyetle yer aldığı Külliye’deki kabulde, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Külliyede David Sevi tarafından Arvit duası ve ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan için kutsama duası okundu.

Okunan kutsama duasında şu ifadeler yer aldı:

“Tanrı, yüce Devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Başkanı Ulu Efendimiz Erdoğan’ı korusun, boy verdirsin, yardım etsin, üstlere taşısın, şanını yüceltsin.”

Artvit ve kutsama duası nedir?

Arvit duası, Museviler’de sabah, ikindi ve akşam okunması farz olan dualardan akşam okunana verilen isim. Arvit duasını okuyabilmek için ergenliğe girmiş 10 Musevi erkeğin olması gerekiyor. Külliye’de gerçekleşen Arvit duasında aslında bayram ve düğünlerde okunan devlet liderini kutsama duası olan Anoten ya da Ha-noten duası okundu.

Anoten Duası, 15. yüzyıldan sonra İspanya’dan kaçan Sefarad Yahudileri’nin geldiği Osmanlı Devleti’ne “şükran ve medyunluk (borç) duygusu içinde yazılmış bir dua” olarak biliniyor.

İstanbul’daki toplantıda 10’dan fazla ülkenin hahamları buluştu

Türk Yahudi Toplumu yönetimi ve Türkiye Hahambaşılığı himaye ve davetinde İslam Ülkeleri Hahamları İttifakının (Alliance of Rabbis in Islamic States – ARIS) ilk toplantısında ondan fazla ülkenin hahamları bir araya geldi. Konuklar, Türkiye Hahambaşı Rav Haleva himayesinde, Rusya Hahambaşısı Haham Berel Lazar da dahil olmak üzere diğer önde gelen yetkililerinin katılımıyla, “Müslüman dünyasında Yahudi yaşamı”yla ilgili konuşmak için toplandı.

2019 yılında kurulan İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı’nın ilk toplantısı olan ARIS Zirvesi’nin “Yahudiler ve Müslümanlar arasındaki ilişkileri normalleştirmenin küresel anlamda stratejik çıkar sağlayacağı” düşüncesine dayandığı ifade edildi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ak Parti Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı, bankalar faiz artırdı

HIZLI YORUM YAP