Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar : Biz S-400'leri kullanmak için aldık ! | SİYASET
DOLAR

32,3161$% 0.2

EURO

35,1395% 0.02

STERLİN

41,0912£% 0.17

GRAM ALTIN

2.294,67%0,78

ÇEYREK ALTIN

3.951,00%-0,26

a

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar : Biz S-400’leri kullanmak için aldık !

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar paşa geçtiğimiz günler de Amerika’nın hukuksuz bir şekilde tek taraflı almış olduğu yaptırım kararı ile ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin S-400’ün hangara kaldırılması veya satılması teklifine ilişkin ‘Mevcut durumumuz ülkemizin ve milletimizin hava ve füze savunması için aldık, süreç devam ediyor. Kullanmak için aldık başka ülkelere satılması gündemde değil.’ dedi. Mısır ve israil’le MEB anlaşması ihtimali hakkında da Akar ‘Karşılıklı istek anlayış meselesi. Bir noktaya geldiğinde görüşme konuşma olabilir.

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Sn. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde özne olmuş durumda. Bu da sorumlulukları ve görevlerini artırıyor. Devlet için böyle Savunma Bakanlığı da bu konudaki nasibini alıyor.

 

“ABD İLE ARAMIZDAKİ EN BÜYÜK PROBLEM S400 DEĞİL, PKK/YPG TERÖRİST Mİ DEĞİL Mİ. ÖNCE ORADAN BAŞLAMAMIZ GEREKİYOR”

 

Herkes bir saatte yaptı biz 24 saatte yaptık sağlam yere bassın diye çalıştık, konuştuk. 83 milyon nüfusun ve halkımızın korunması lazım. 2011 sonrasında özellikle artan tehdit var. Bunu düşünmek zorundayız, nasıl savunacağız ülkeyi deyince bu ortaya çıktı. 1982’den beri Türkiye’nin hava savunma meselesi var. En son S400 ile noktalandı. Kriterlerimiz var teknoloji transferi ortak üretim var. Kriterler konuldu, bunun çerçevesinde alışveriş oldu. Biz artık pazar olmayacağımızı söyledik. Şeffaf işlem yapıldı, saklı gizli bir şey yok. Türkiye her denilene evet diyecek bir ülke değil. Kendi kurumlarımız var. F35 ile arasında karışma olur tartışmaları, Bu mühendislik meselesi. Bizim mühendislerimiz olmaz sizin mühendisleriniz olur diyor. Otursun konuşsunlar. Yetmez mi. NATO’da gelsin. ABD’de olmaz dedi. Bunları hep konuştuk. ABD’li Savunma Bakanı gittiğimizde F35-S400 etkiliyor dedi. Kim dedi diye sorduk. ABD’li pilot. Peki pilot kaç kere F35 ile uçmuş, kaç kere S400 ile karşı karşıya gelmiş. Bu şahit olmaz. İsrail’de F35 var Suriye’de S400 var onlar etkileşime mi giriyor, kodlarını mı alıyor? Hayır. Türkiye-ABD arasında iş birliği müttefiklik ilişkileri var. Bir S400 için bunları feda mı edeceksiniz? Fiili durum çıktı. Temennimiz uygun olmayan karardan ABD’li müttefiklerimizin dönmeleri, sağduyunun, aklıselimin hakim olması orta ve uzun vade planlarımızın dikkate alınması.
Ortadoğu Kafkasya’ya baktığınızda vazgeçilmez müttefiki Türkiye var şu an bile askerler Türkiye ile ilişkilerimizi iyi diyor. Bu konuda etkin yetkin kişilerinin kararlarını gözden geçirerek bir kez daha değerlendirmelerini bekliyoruz. Biz dostluktan yanayız. Biz 83 milyonun haklarını korumak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.  Aramızdaki en büyük problem S400 değil, PKK/YPG terörist mi değil mi. Önce oradan başlamamız gerekiyor. ABD’li dostlarımızın bunun cevabını vermesi lazım. Bunun adının konulması lazım. PKK teröristtir YPG Suriye’deki adıdır, bunlar bizim halkımıza, sınırlarımıza karşı tehdit ve risk oluşturmaktadır. Bizim operasyonlarımızın Kürtlere karşı yapıldığını ifade etmeye çalışıyorlar. Bizim Kürt kardeşlerimizle ya da başka milletlerle problemimiz yok bize verilen görev terörle, teröristle mücadele.

Şehit olan Hatay Samandağlı Nusayri bir teğmenimizin şehit olmasının ardından ailesine ziyarete gittik. Bizim için bir ayrım söz konusu değil. Birlik beraberliği görmemek acınacak bir durum.

“DEYR UZ ZOR’DA PETROL BÖLGESİNDE BİR ŞEYLER OLUYOR”

Mutabakat kapsamında ateşkes ihlalleri ufak tefek olmakla birlikte ateşkes devam ediyor. Amacımız oradaki insanların yeniden evlerini yurtlarını terk edip başta Türkiye gelmelerinin önüne geçmek. Rejim hattındaki gözlem noktalarını objektif bir kararla temas hattına çekiyoruz.

Afrin’de istikrar sağlanmış durumda. Münferit olaylar oluyor. Terörist teröristliğinden vazgeçmiyor. FKH, BPH harekat bölgeleri de aynı. Çok ciddi sağlık, eğitim hizmetleri var. Normalizasyon devam ediyor.

Hem Serinyol Hatayta hem Kiliste harekat merkezinde Rus general ile bizim general arkadaşımız konuşuyor, zaman zaman görüşüyor. Ruslarla ABD’lilerle BPH bölgesine yönelik anlaşmamızın tamamını yerine getirdiklerini söyleyemeyiz. PKK sızma girişiminde bulunuyor, arkadaşlarımı bunları akamete uğratıyor. Boşalttık dedikleri yerleri boşaltmadılar. Tel Rıfat’da hala terörist var. Biz samimiyetle İdlib’in sulha kavuşması radikallerin çıkması için ne gerekiyorsa yapıyor karşı taraftan da Tel Rıfat ve Kamışlı’da da Ruslar ABD’lilerden bekliyoruz sorumluluklarını yerine getirmelerini.

Deyr uz Zor’da petrol bölgesinde bir şeylerin olduğunu biliyoruz. Takip ediyoruz. Fransız bir yabancı terörist Hatay’da yakalandı.

PKK’nın Irak’a girmeye yönelik çalışmaları var Iraklılar ise sokmuyor. Orada bir mücadele var. Sincar boşaldı dediler, Peşmerge varlıklarını sürdürüyor dediler. Hem Bağdat hem Erbil’e dostluğumuz iyi komşuluk ilişkilerine saygılarımız sonsuz ama teröristlerin sınırlarımıza saldırmalarına, güvenliğimiz tehdit etmelerine izin vermeyeceğiz. Nasıl derseniz öyle yapalım terör belasından Irak’ın kuzeyini temizleyelim dedik. Onlar da tamam biz yapalım dediler. Biz bekliyoruz. Ülkemiz aziz milletimizi bu beladan kurtarmayı amaçlıyoruz. Teröristler Suriye’den Irak’ın kuzeyine geçmeye çalışıyorlar. DEAŞ ile mücadelede verilen ağır silahlar YPG’den PKK’ya veriliyor oradan peşmergeye saldırıyorlar. Bizim yıllardır söylediğimizi, somutlaşmış alandaki resimlerini görmeye başladık.

“TÜRKİYE’NİN LİBYA’DA ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI YAPTIĞI BİR ŞEY YOK”

Libya bütününü temsil eden MMH var, başında Sayın Serraç olan. Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı yaptığı bir şey yok, hukuku takip eden biz anlamak istemeyen karşı taraf. ABD, İtalya, Cezayir, NATO, İng, Türkiye mektup yazdı yardım edin dedi. Mektuba cevap tek Cumhurbaşkanımızdan geldi. 5 eğitim merkezinde eğitim faaliyeti yapılıyor. Kendilerini koruması, savunması için çalışmalar yapılıyor. Görüşmelerden Hafter kaçtı. Bizim doğru yolda ilerlememize karşı dünya kamuoyunun taraf tutması dillere destan.

İrini diye bir şey çıktı. MMH’nin talebi olacak. Böyle bir şey yok siz Serrac’ın elini tutuyorsunuz Hafter tokat atsın diye. Hafter’e binlerce uçak geldi. Fransa oradaki suçluluğunu kapatmak için İrini’yi icat etti, Türkiye’ye ile uğraşıyor, boyunu ve gücünü aşan işlere girişiyor.  Fransız  halkı bunu görüyor ama. Mısır-Yunanistan ile anlaşma yaptı. Bu anlaşma ile hem Yunanistan hem Mısır halkı kaybetti. Bunu oradaki halk ve bazı akademisyenler de gördü.

Libya’da bir hat oluşturulsun ateşkes hattını, askerden arındırılmış bölgeyi polisler korusun diye bir çalışma var. Bununla ilgili çok sayıda görüşme yapıldı, yapılıyor. Ülkede seçim çalışmaları sürüyor. Herkes bir taraftan bir şey yapıyor araziden çok politik bir mücadele var. Arazi hattında bir kayıp, taciz olmasın diye Libyalı kardeşlerimizi ikaz ediyor, siyasi tartışmalara kendinizi kaptırıp cepheyi unutmayın, her şeyi kaybedersiniz diyoruz. Temel ilkemiz: Tek Libya, Libya bölünmesin.

“DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE KARASULARI 6 MİL HAVA SAHASI 10 MİL OLAN BİR ÜLKE YOK”

İyi komşuluk ilişkileri, diyalogdan yana olduğumuzu, hukuktan yana olduğumuzu defalarca söyledik söylüyoruz. Bunun için gelin konuşalım, görüşelim problemlerin siyasi çözümlerini bulalım diyoruz. Güven artırıcı görüşmelerinin 2’si Atina biri Ankara’da yapıldı. 4. Ankara’da yapılmasını bekliyoruz. NATO Gen. Sek. Cumhurbaşkanımızla görüşerek ayrışmaya yönelik toplantılar yaptılar. Ay sonunda yenisi yapılması planlanıyor. NATO Karargahı’ndaki görüşmelere biz gidiyoruz Yunan komşularımız gelmiyor. Yunan tarafı suçüstü yakalandığı için birtakım tedbirlerle ortalığı karıştırıyor. Lozan ve Paris  Ant. 23 adayı askersizleştireceksin diyor. Siz geçmişte 16’sına asker konuşlandırdınız. Verin cevabı. Adam hemen konuyu değiştiriyor, oraya geliyor iş. Dünyanın hiçbir yerinde karasuları 6 mil hava sahası 10 mil olan bir ülke yok. ABD Dışişleri Bakanlığı Kongre’ye verdiği raporda bile bunu belirtiyor.

AB yaptırımları konusunda Yunanistan Tavrı: Duygusal olarak ortaya atılan sloganlarla iş yapılmaz. Netice ortada. AB üyesi ülkelerin çoğunlukla, sağduyulu davrandıkları ortada.

KIBRIS MESELESİ

1974’te neredeysek aynı yerde duruyoruz, Kıbrıslı kardeşlerimizin hak, hukukunu savunmakta kararlıyız, ne gerekiyorsa yapacağız.

AZERBAYCAN’DA SON DURUM

1 milyon göç etmek zorunda kalan nüfus var, 20 bin şehitle bugünlere gelindi. Bunu kim çözecek ABD, FRA, Rusya, BM, MİNSK Grubu. 30 sene hiçbir şey yapmadılar. Burada büyük bir kardeşlik örneği vererek iş birliği, danışmanlık konusunda destek verdik, işgal altındaki topraklarını kurtardılar. 8 Kasım Şuşa’nın ele geçirildiği günü Zafer Günü ilan ettiler. 30 yıllık işgalden toprakların kurtarılması bir tarafa diğer taraftan da uyanış hareketi, Azerbaycan Türkü ile Türkiye’nin buluşması denilebilir. Erdoğan-Aliyev liderliğinde çok daha kapsamlı iş birliğinin temeli atılmış oldu. Ortak Merkez yeri belirlendi. Agdam’da olacak. İnşaat çalışmaları yapılıyor. Başlarında generalimiz ve diğer personelimiz hazır. Ayrıca oraya patlayıcı madde uzmanlarımızı gönderdik. 3 PMKİ, 9 METİ toplam 100 kişi gibi oradalar. Hem eğitim veriyor daha sonra arazi arama taramalarını yapacak. İki özel mayın arama timi (Ömat)  var, mayın arayacak. Ateşkese büyük ölçüde riayet ediliyor. Ruslar bu konuda dikkatli. Bir grup ateşkesin ihlaline yeltendi Azerbaycanlı kardeşlerimiz gerekli cevabı verdi. Orada ateşkes yürüyor. Çalışmaları, gelişmeleri takip ediyoruz. Eğitim iş birliğimiz daha kapsamlı hale gelecek. Türkiye’de eğitim görün binlerce Azerbaycanlı subay astsubay var. MSÜ’de 24 ülkeden dost ve müttefik ülkelerden eğitim gören subaylar var. Savunma Sanayii konusundaki iş birliğimiz önemli.

SORU: KARABAĞ’DAN TÜM ERMENİLER ÇEKİLDİ Mİ? RUSLAR NEDEN HALA TÜRK ASKERİNİN KARABAĞ’A YERLEŞMESİNE AYAK SÜRÜYOR

Karabağ’ın bir kısmında Ermeniler var. Ruslar barışı korumak kapsamında mevcudiyetini oluşturdular. Türk askerini istemiyor değil, Türk askerinin varlığı Türkiye–Azerbaycan arasındaki konu. Türk askeri, Ermenilerin olduğu yerde olmasınlar sorun çıkar diye Rusların iddiaları var. Biz AZERBAYCAN ile konuşacağız, konu Azerbaycan-Türkiye arasında onu konuşup hal yoluna sokacağız.

“GEREKİRSE EMEKLİ PERSONELİN RÜTBELERİNİ DAHİ ALIYORUZ”

Son rakam 20 bin 610 ihraç. Bu konuda sıkıntı yok tereddüt yok kara, hava deniz Genelkurmay MSB aynı kriter karar ve azimle mücadeleyi sürdürüyor. MİT’ten Emniyetten, savcılıktan bize ne gelirse ayrıca kendi içinde yaptığımız değerlendirme, izlenim çerçevesinde tereddütsüz gereken ne ise yapılıyor. Sonuna kadar takip ediyor gerekirse emekli personelin rütbelerini dahi alıyoruz.

KOVİD İLE MÜCADELE

İlk günden itibaren. Koronavirüs ile Mücadele Merkezi’ni (KOMMER) kurduk. İlk el sıkmayışımız 12 Mart. O günden beri el sıkmıyoruz. KOMMER yetkilendirildi, başarılı bir takım operasyonlarla şu ana gelindi. Operasyon bölgelerimizde Kovid yok. Irak’ın Suriye’nin kuzeyinde gemilerimizde, üslerimizde, pilotlarımızda çok şükür yok. Sert ve katı. Bazı anne ve eşler Deniz Kuvvetlerinde babalarımız eşlerimiz gelmiyor diye söylüyordu. Hemen Deniz Kuvvetleri Komutanımızı görevlendirdik. Var mı personelde şikayet. Yok. Çünkü önlemlerimizi alıyoruz. Oralarda çıkması her yere sirayet eder. Tüm birliklere girişlerde celplerde PCR yaptırıyoruz. Pozitif çıkanı almıyoruz. Buna rağmen kıtalara geldiğinde 14 gün mahfuz tutuyoruz, tecrit. On binde üç, bu da dünya orduları arsında bir-iki. Çalışan orduları alırsak bu birinci. Özgürlük-güvenlik dengesi burada. Arkadaşlarımıza tahammül edin dedik. Karargahlara girişler çok sıkı. Yerinde kal prensipleri uygulanıyor. Bu konuda takdire şayan iş yapıyor arkadaşlarımız.

TANK PALETİ FABRİKASI

Tankın paletini yapan fabrika Arifiye. Temel konu CB Kararnamesi ile işletme devri söz konusu. Mayıs 2019. İki şirket var birincisi BMC Otomotiv bu Katarlılarla ortak. Savunma Sanayiinde özel veya kamu şirketleri var. Bunlarda ABD’li, Çin, İng. vs. yüzde 47, yüzde 48. Ayrıca yatırım için çağrısında bulunmuyor muyuz? Katar ordusu nerede burada? 4 kere Danıştay’a dava açıldı, bunu reddedilmiş daireler kurulu de hayır demiş ve kesinleşmiş. BMC Otomotiv ayrı, BMC Savunma ise sadece Türklerin kurduğu şirket. Bizim ASFAT’ın muhatap olduğu BMC Savunmada bizim muhatap olduğumuz Türkler. BMC Savunma’nın emrinde hiçbir asker kalmadı. Ayrıca mülkiyet, kontrol, muayene MSB’de. Kimsenin özlük hakkı kaybolmadı. Harb İş Sendikası başkanı teşekkür etti. Bu kadar dikkatli bir operasyon. Ordu satılmışa gelmesi çok yanlış buralara girilmemesi lazım. TSK’nın bir günde topunu tüfeğini değiştiremezsiniz ama moral ve motivasyonunu etkileyebilirsiniz. Onu siyasetin içine çekmemeli. Savunma güvenlik, devlet meselesi. Bir takım siyasi çıkarlar için olayı mecrasından çıkarmayın bırak asker işini yapsın.
150 bin kalem malzemede imalat bakım yapılmış, 2021’de ise 450 bin yapılması planlanmış. Ocak’ta da 3 adet Fırtına obüsünün üretimi bitti onun teslimatı yapılacak. Hem tank ve hem fırtına için motor problemimiz var. Milli mesele. Uluslararası konjonktür vermeyince gecikiyor. Böyle planladık ama adamlar vermeyince ambargo filan geciktiriyorlar. Filanca motora göre tank, fırtına dizayn ettiğiniz o gelmeyince ona göre yapısal düzenleme oluyor. Bunda art niyet aramamak gerekiyor. Altay motoruna ilişkin gelişme var.

SORU: ALMAN MOTORU SEÇENEĞİ ZAYIF MI?

Konuşuluyor, görüşülüyor, her şey masada. Mesele tamamen yönetimsel. ABD, Kore, Ukrayna hepsi var çalışılıyor.

SORU-CEVAP

-S400 yaptırımları Türkiye’nin mevcut projelerini nasıl etkiler/ F35 olmayacaksa Türkiye Avrupa veya diğer uçaklara ilgileniyor mu. Ara geçiş sürecinde uçak bakıyor muyuz?

SSB’nin yaptırımlar sebebiyle sıkıntılar olabilir ama bunların ölümcül olmayacağı da kesin. Neler gördük. İhamız Sihamız yokken İsrail İHA motorunu yapmayacağız deyince ne oldu. Kendi başımızın çaresine baktık.  Önce askeri sonra sivil firmalar aldı başını gitti. Bakanlıkta, SSB çalışıyor olayın boyutları var. Sıkıntılar neler olabilir onların tespiti ve çözümü için neler yapabiliriz. Elimizde problemler ve neler yapabileceğimiz olacak.
Hayat dinamik. ABD’de yönetim, bakanlar, bürokratları, yapı değişiyor. Önümüzde neler olabilir bakacağız. Bizim durduğumuz yer doğru. S400 gizli saklı almadık, Patriot istedik. NATO’dan Patriot bataryaları geldi gitti. .83 milyonu korumak zorundayız.  F35 konusunda da geniş yelpaze var. Global düşünce ile her tarafa bakıyoruz.

-SU35, SU57 SEÇENEKLER ARASINDA MI

Genel çalışma yapılıyor. Hiçbir şeyi ayrı değerlendirmiyoruz. Geniş bir alanda olaya bakıyoruz. Her türlü olasılık var. 83 milyonun savunma ve güvenliğinden sorumluyuz. Havada, denizde, karada savunma sanayii de gerekli ne varsa bunları yapma azim ve kararlılığındayız. Milli savunma sanayiine kamu özel sektörün destek olması lazım. Bununla birlikte diplomatik ilişkileri de devam ettiriliyor, aklıselim, sağduyunun galip gelmesinin müttefiklik ruhunun gereğinin yapılmasını istiyoruz.

-S400 İÇİN ABD’Lİ YETKİLİNİN “HANGARA KALDIRILMASINA DURUMUNDA HER ŞEY AÇIĞIZ” SÖYLEMLERİ

Mevcut durumumuz ülkemizin ve milletimizin hava ve füze savunması için aldık süreç devam ediyor kabul testleri, muayeneleri var bunlar devam ediyor. Meseleye teshir eden askeri siyasi, teknolojik faktörler var bunları düşünerek yaptığımız faaliyetler var. Bunlara yönelik planlamalarımız var. Kullanmak için aldık başka ülkelere satılması gündemde değil.

-S400’Ü KENDİMİZ KULLANMA KABİLİYETİNE SAHİP MİYİZ? 

Eğitim kurulum sürecinde uzman arkadaşlarımız eğitim aldılar. Eğitimler kullanıcı, öğretici seviyesinde oldu. Kendimiz kullanacağız. (Ruslar olmayacak) Kullanım yetkisi, kullanım bilgisi bizim personelimizde emir, komutası bizim kontrolümüzde olacak. Eski Varşova Paktı ülkelerinden NATO’ya dahil olan dostlarımızda onlarca Ruslardan kalan mühimmat Yunan dostlarımızda S300 var. ABD’li dostlarımızın objektif olmalarını istiyoruz. Diyalog, uzlaşma hoşgörü ve problemleri çözecek yaklaşım olması lazım. Problemin çözülebileceğini söylüyorum ama karşı taraf…

16 lançer iki batarya var. Bataryalarla ilgili çalışmalar sürüyor. Bu sadece silahla alakalı değil. Konuşlanacağı yer oranın binası yolu var. Bir süreç var, süreç devam ediyor.

-LİBYA’DAKİ ÇÖZÜME YÖNELİK TARAFLAR TÜRKİYE’NİN VARLIĞINA İLİŞKİN SIKINTI OLABİLİR Mİ? ORADA BİR ACELE DURUM VAR.

Libyada Doğu ve Batı var. Biz batıdakilerle beraberiz. Doğuda Rus, Mısır, Fransız, BAE etkisi olan Hafter var. Bir de savaş sırasında olmayıp sonrasında parsa kapmak için gelenler var. “Yabancı askerler çıkacak” diyorlar oradaki MMH arkadaşlarımız bunların kesinlikle Türkleri kapsamayacağını belirtiyor. MMH bu konuda açık ve net yabancı askerler kavramı içinde TSK ve Türkiye olmadığını defalarca açıkladılar.

-SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNE YÖNELİK ÖNGÖRÜ

Suriye’de anayasa yapılması, seçimlerin yapılması sorunun çözülmesi. Rejim stratejik olarak hatalar yapıyor. Rejim idlibe asker yığıyor. Biz işgal edeceğiz demiyoruz rejimin oradaki insanları katletmesine engel olmak için orada bulunuyoruz. Burada durmamızdan dolayı rejimin kaybı yok. Bekçi gibi duruyoruz ama öbür tarafta petrol gidiyor. Adam bazı grupları organize ediyor petrol gidiyor oraya bak diyoruz. Bizim birinci hedefimiz hudutlarımızın halkımızın güvenliği, orada oluşuma, çukur koridor hat buna müsaade etmeyeceğiz. Bunu her yerde söyledim 83 milyonu öldürürsünüz bu koridoru kurarsınız.

Yunanistan’da Türk tehdidini ortaya koymadan birleştiremiyorsunuz. Yunan arkadaş diyor ki sizin gündeminizde kaç madde var 100, Yunanistan kaç 95. Yunanistan’da birinci madde Türkiye. Bizim ne savaş hazırlığımız var ne başka bir şey, Güçlü ordu güçlü ekonomi güçlü demokrasi bunları yaparsak cazibe merkezi olur problemler kendiliğinden çözülür. Fransa  binlerce km gelip racon kesmeye çalışıyor. İç politika.

-F35 ortak üreticisiyiz. Ortaklardan birinin çıkarılması hakkına sahip mi diğer ortakların bakışı? Anadolu uçak gemisine yönelik planlama

Ortağız. İlk hareket ortaya çıktığında ortaklarımızdan gayrimemnunlar oldu ama sonra ABD elektromanyetik alanı herkes sustu. Bunun uygun olmadığını herkes biliyor. Bizim yaptığımız anlaşma açık. İlgili, sorumlu arkadaşlarımız Sn. cumhurbaşkanımızın talimatları ile değerlendiriliyor konu bütün yönleriyle çalışılıyor. 1.4 milyon dolar para ödedik, borcunu, ödemesini zamanında ödeyen, bin KALEM  malzeme yapan, bunu zamanında teslim eden önemli ortağımız diye en yetkililer söyledi. Birinci önceliğimiz sulh ile çözüm.

-LİBYA DENİZ YETKİ ALANINI KULLANMAYA BAŞLADIK MI? 

Geçerlilik devam ediyor

-NAHCİVAN VE LAÇIN KORİDORU NE ZAMAN AÇILIYOR?

Nahcivan, Laçin koridorları beraber çalışılıyor. Azerbaycan-Rusya- Ermenistan konuşuyor. Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek. Planladığı şekilde devam ediyor.

-ABD YAPTIRIMINDA F16 BAKIMI NASIL ETKİLENECEK, MİLGEM’LER NASIL ETKİLENECEK, SİZ ORTA, HAFİF Mİ BULUYORSUNUZ, KARŞILIK VERİLİR SÖZLERİNİZ?

Bir anda düne kadar hiçbir şey yoktu bir anda bunları düşünmeye başladık. Böyle bir şey yok. Yaptırım ne olursa olsun uygun değil güveni, dostluğu sarsıyor. Türkiye ne NATO’ya ne ABD’ye ittifaktan dolayı güçlük çıkarmamız, verilen görevleri düşen sorumlulukları eksiksiz yaptık. Doğal olarak müttefiklerimizden de sorumluluklarını yapmalarını bekliyoruz. Objektif olarak bakarak Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçlarını görmeliler. Keyfimizden yapmıyoruz Suriye AB’nin NATO’nun sınırı değil mi kim mücadele ediyor. DEAŞ ile Türkiye’nin yaptığı mücadele ortada. Böyle bir orduya DEAŞ ile iş birliği yapıyor demek ahlaksızlık, alçaklık. Göğüs göğüse çarpışan 3 bin den fazla DEAŞ’lıyı etkisiz hale getiren tek ülke Türkiye. Bu bir süreç muhakeme meselesi kar-zarar hesabı bunların hepsi yapılıyor, yapılacak.

-SAMP-T ORTAK ÜRETİMİ

Fra söz verdi, konsept çalışması yaptık, bir takım somut çalışmalar yaptık ama son dakika Fransız dostlarımız bunları askıya aldılar. Beklemede iş. İtalyanlarla olan münasebetimiz gayet iyi, dinamik. Donmuş bir şey yok.

-MISIR VE İSRAİL İLE MEB ANLAMASI YAPILABİLİR, TEMAS SÖZ KONUSU MU

Konjonktür süreç meselesi. Gelişmelere bakacağız hak menfaatlerimiz var. Çeşitli fırsatlar, ihtimaller var. Karşılıklı istek anlayış meselesi. Bir noktaya geldiğinde görüşme konuşma olabilir. Zamanla alakalı şeyler. Gelişmeleri yakınen takip ediyoruz. Barıştan iyi komşuluk karşılıklı görüşme konuşmalardan yanayız ama bu saygıyla olacak. Belli bir aşamaya gelince biz de adım atarız.

-DİN SUBAYLIĞI KONUSU

Bu yıllardan beri kadrosu yeri ihtiyacı olan bir şey. Olağan bir şey yeni bir şey yok.   Hem içeride hem uluslararası ihtiyaç. Bu sorun olacak bir şey değil.

-MMU İLE İLGİLİ ROLLS ROYCE MOTORU KULLANIMI?

Bu süreç her türlü olasılık söz konusu. Her türlü olasılığa karşı TUSAŞ çalışmalarını yapıyor,

-S400 KONUŞLANACAĞI BÖLGEYE İLİŞKİN İDDIALAR

Büyük alanlarla alakalı bir şey birkaç şehir gibi. Bazıları A, B, C binaları diyor bunun gerçekle alakası yok.

-Kore’den ve Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra TSK’nın Cumhuriyet tarihinin en yoğun olduğu dönemi yaşıyoruz. 24 Temmuz 2015’te İkiyaka Dağlarında başladı, çukurlara girdik, bugünlere geldik.

-Anadolu Gemisi’nde gecikme yok. Planlanan şekilde devam ediyor. (İHA ve SİHA konuşlandırılması) Gayet tabii.

KAYNAK :HABER 7

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

CHP ‘Vali izin vermedi’ diye duyurdu! Tevfik Göksu gerçekleri ortaya çıkardı…

HIZLI YORUM YAP