Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması: Türkiye'nin Taliban'ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok | SİYASET
DOLAR

32,4491$% 0.11

EURO

34,4642% -0.11

STERLİN

40,3400£% -0.07

GRAM ALTIN

2.483,82%0,04

ÇEYREK ALTIN

4.210,00%-0,25

a
  • Baykuş Haber
  • SİYASET
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması: Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması: Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması: Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları dünya gündemin ‘de yer buldu. Erdoğan’ın açıklamalarına bir çok İslami grup ve kişi ise tepki vermesi dikkatlerden kaçmadı.

Bir çok kişinin ABD ile iş birliği yapmaya çalışıyor, NATO ile devam ediyor. Politikası bu yönde yorumları yapılırken, bir çok yorumcu ise savaştan kaçanların ilk limanı Türkiye olacak demeleri gözlerden kaçmadı.

Taliban İçin Yapılan Açıklama ise medyada en fazla yer bulan kısım olarak görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması: Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok dediği o görüntüler.

Erdoğan, namaz sonrasında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la birlikte basının sorularını yanıtladı.

“AMERİKA’YA BİZİM BAZI ŞARTLARIMIZ VAR”

Afganistan’la basın mensuplarından gelen ilgili bir soruyu yanıtlayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sorunsuz bir dönem, sorunsuz bir zaman insanlığın yaşamı boyunca olmamıştır ve olmayacaktır. Bunu bir defa böyle bilmemiz lazım. Tabi bu sorunlar karşısında çözümlerimiz ne olacak, nasıl çözümler üreteceğiz. Dikkat edilirse egemen güçler, emperyalist güçler Afganistan’da ilk defa böyle bir sorun üretmiyor. Bundan önce de Afganistan’da nice sorunlar yaşadık. Afgan halkı dirayetiyle, iradesiyle bu emperyalist güçlere karşı mücadelesini verdi, bu mücadeleden de zaferle çıktı. Daha sonra tekrar bu emperyalist güçler malum Afganistan’a girdi, 20 yıla aşkın zamandır oradalar. Bizde bu emperyalist güçler karşısında Afgan kardeşlerimizin yanında yer aldık. Orada onlarla beraber öncelikli olarak da Kabil Havaalanı’nın korunmasını, bunun yanında insani noktada Afgan halkına her türlü desteği verme mücadelemizi sürdürdük. Şimdi yeni bir dönem var. 3 ana otorite burada görülüyor. NATO, Amerika ve Türkiye. Ve Amerika çekilme kararını verdi ama Kabil Havaalanı’nın bizim tarafımızdan zaten 20 yıldır işletiliyor, bundan sonra da işletilmesini istedi. Biz şu anda buna olumlu bakıyoruz. Ama olumlu bakarken tabi Amerika’ya bizim bazı şartlarımız var. Nedir bunlar? Bir, diplomasi noktasında Amerika bizim yanımızda yer alacak, diplomatik ilişkilerde. İki, lojistik noktasında imkanlarını bizim için seferber edecek, lojistik anlamda hangi gücü varsa bunları Türkiye’ye devredecek. Ve bir diğeri de tabi burada bu süreç içerisinde çok ciddi bir mali ve idari noktalarda sıkıntılar olacak, bu konuda da gerekli desteği Türkiye’ye verecek. Eğer bunlar sağlanabilirse, biz Türkiye olarak Kabil Havaalanı’nın işletimini ele almayı düşünüyoruz.” dedi.

“TALİBAN’IN İNANCIYLA TERS BİR YANIMIZ YOK”

Erdoğan, Afganistan’daki Taliban güçlerinin tepkileri için ise “Bu arada Taliban’ın bazı rahatsızlıkları söz konusu. Taliban’la da bu süreci görüşmek suretiyle, nasıl ki Amerika’yla bazı görüşmeleri Taliban yaptıysa, herhalde Taliban bu görüşmeleri Türkiye’yle çok daha rahat yapması lazım. Çünkü Türkiye, onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok. Ters bir yanı olmadığı için de onlarla bu konuları daha iyi görüşeceğimize, anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum. Ve Doha’dan oraya akan bir süreç var. Bu süreci de iyi değerlendireceğimizi düşünüyorum. Başka alternatifler var, bu alternatifler üzerinde de şu anda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.

TATAR: BİR MİLLET ÜÇ DEVLET

Kuzey Kıbrıs’ın Azerbaycan tarafından tanınmasına yönelik gelen soruyu yanıtlayan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan’dan bir heyetle görüştüklerini belirterek “Azerbaycan bizim kardeş ülkemiz, onların kalbinde ve gönlünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle ilişkilerini geliştirmek var, şu anda da onlar oluyor. Böyle önemli bir heyetin, Kuzey Kıbrıs’ın böyle önemli ve kutlu bir gününde bizlerle beraber olmaları esas itibariyle bir mesajdır diye değerlendiriyorum” dedi. KKTC’de binlerce Azerbaycan vatandaşının eğitim gördüğünü ve üniversitelerde ders verdiğini vurgulayan Tatar, “Onlarda bizler gibi vatandaşlarımız olarak yaşamaktadırlar, zaten aramızda önemli ve köklü bağlar vardır. Tabi Türkiye Cumhuriyeti’nin de Karabağ’da, Azerbaycan’da yaptığı diğer çalışmaların ve ilişkilerin gelişmesi, dolayısıyla benim gönlümde aynı milletin soyundan gelmekteyiz. Şöyle söyleyeyim bir millet üç devlet, iş oraya doğru gidiyor diye düşünüyorum” dedi.

Tatar’ın değerlendirmelerinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Bu konuda tereddüt edecek hiçbir şey yok. Bunları İlham Aliyev kardeşimle de sürekli zaten görüşüyoruz. İnşallah bu gidiş gelişler, sürekli hale gelecek ve üst düzeyde devam edecektir” dedi.

OĞUZHAN ASİLTÜRK  AÇIKLAMASI

Erdoğan ayrıca, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ün ziyaret heyetinde yer almasıyla ilgili olarak ise şu açıklamayı yaptı:

“Oğuzhan Bey Kıbrıs Barış Harekatının yapıldığı dönemde Erbakan Hocamızın en yakın çalışma arkadaşıydı. O dönemde bu Kıbrıs Barış Harekâtında o da üst düzey görev almış siyasilerdendi. Dedik ki bu ziyareti yaparken Oğuzhan Asiltürk Beyi kafilemize katalım dedik. Aynı şekilde yine o dönemin siyasi hareketi olarak, yani o koalisyonun içinde Erbakan hocamızla beraber bulunan kadrodan Temel Beyi de davet ettik. Bu davetleri yaparken birlik ve beraberliği sağlayarak bunları yapalım istedik. Demokratik Sol Parti’nin şu anki genel başkanını da aramıza aldık. Çünkü merhum Ecevit’in o da şuandaki makamında bulunduğu için o da bizimle beraber. Derdimiz bütün bu birlikteliği sağlamak. Bundan sonraki süreçte de biz kuzey güney demek istemiyoruz. Artık Kıbrıs Türkü diyoruz. Olaya böyle bakıyoruz. Bundan sonra da böyle devam ettireceğiz.”

Kaynak: Cumhuriyet

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Adil Öksüz’ü serbest bırakan hakim konuştu: “FETÖ hala devlette etkin” dedi!

HIZLI YORUM YAP