CHP'li Çeviköz: Kabil Havaalanı'nın Güvenliğini Türk Askerine vermek, Mehmetçiği ateşe atmaktır | SİYASET
DOLAR

32,3484$% 0.29

EURO

35,1258% -0.02

STERLİN

41,0032£% -0.06

GRAM ALTIN

2.306,97%1,31

ÇEYREK ALTIN

3.970,00%0,12

a
  • Baykuş Haber
  • SİYASET
  • CHP’li Çeviköz: Kabil Havaalanı’nın Güvenliğini Türk Askerine vermek, Mehmetçiği ateşe atmaktır

CHP’li Çeviköz: Kabil Havaalanı’nın Güvenliğini Türk Askerine vermek, Mehmetçiği ateşe atmaktır

CHP’li Çeviköz: Kabil Havaalanı’nın Güvenliğini Türk Askerine vermek, Mehmetçiği ateşe atmaktır. Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında geçen görüşmeden sonra ortaya çıkan konuyla alakalı Ak parti ve MHP hükumeti ( Cumhur İttifakı) eleştirilmeye devam ediyor.

Ak partinin isteği ile Afganistan Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlamak için ABD askerinin çekilmesinden sonra Türk askerinin bölgeye geçmesi ile Türk askerini ateşe atmaktır denildi.

Bölgede olan terör grupları ise Türk askerine sıcak bakmayacağını ve bunun kötü sonuçlar doğurmadan bu işten vaz geçilmesi gerektiğini ABD ile yapılan anlaşmaya uyacak devletlerin sonuçlarına katlanamasın gerektiğinin altı çizildi.

ERDOĞAN GERİ ADIM ATACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne diyeceği ise ikinci kez merak konusu olurken, Ak parti genel başkanı ve MHP lideri Bahçelinin Türk askerinin Afganistan’a gitmesine sıcak baktığı iddia edilmeye başlandı.

CHP Dış Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı, emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, Türkiye’nin Afganistan’daki askerlerini geri çekmemesini eleştirerek “Taliban, Afganistan’ın bir gerçeğidir. Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlamaya heveslenmek, Mehmetçiği ateşe atmaktan başka bir şey değildir” dedi.

CHP’li Ünal Çeviköz, Türkiye’nin Afganistan’ın başkenti Kabil’deki askerlerini geri çekmemesini değerlendirdi.

Çeviköz, “Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlamaya heveslenmek, Mehmetçiği ateşe atmaktan başka bir şey değildir. Böyle bir görev üstlenilmesini uygun bulmuyoruz. CHP olarak, askerlerimizin Taliban ile karşı karşıya gelmesini, Afganistan halkı ile tarihi kardeşlik ilişkilerimizin zedelenmesini, Mehmetçiğin can güvenliğinin tehlikeye atılmasını istemiyoruz” dedi.

‘AFGANİSTAN’LA İLİŞKİLERİ ZEDELEYECEKTİR’

Çeviköz, “Taliban, Afganistan’ın bir gerçeğidir. Taliban ile bu şekilde karşı karşıya gelmek Türkiye ile Afganistan arasındaki köklü, tarihi kardeşlik ilişkilerini zedeleyecektir” diye konuştu. Çeviköz, şunları söyledi:

“Türkiye’nin destek istediği Pakistan, bu desteği sağlamaktan kaçınıyor. İktidar, NATO güçlerinin çekilmesinin ardından askerlerimizin orada bulunmasını, Türkiye’nin daha önce üstlendiği görevlerin devamı gibi göstermek istiyor. Oysa Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığı, sadece Afganistan güvenlik kuvvetlerine eğitim, yardım ve destek amacıyla muharip unsur içermeyen bir varlıktı. Türkiye’nin icra ettiği görevin kapsamı nettir ve söz konusu görev, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararları çerçevesinde NATO tarafından üstlenilen yardımlarla ilgilidir. Artık görevin devam etmesinin zarureti ortadan kalkmıştır.”

Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, 11 Eylül’den sonra ülkede kalacak tüm yabancı askerlerin ‘işgal gücü muamelesi göreceği‘ uyarısında bulunmuştu. Şahin, “Tüm yabancı güçler, üstleniciler, danışmanlar, eğitmenler, ülkeden çekilmeli. Çünkü bir ihlal olan işgalin parçasıydılar” demişti.

NE OLMUŞTU?

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlamasında öncü rol oynaması konusunda uzlaştığını açıklamıştı.

ABD ve NATO’ya bağlı birlikler, Afganistan’dan 11 Eylül saldırılarının yıldönümüne dek çekilmeyi planlıyor.

Kaynak: Cumhuriyet

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a ‘ÖTV’ yanıtı: Bütün ÖTV’ler senin olsun Erdoğan, saraylarına oda eklersin!

HIZLI YORUM YAP