Zencefilin faydaları nelerdir? Bilmediğiniz 11 Sağlıklı Faydası | Sağlık
DOLAR

32,4882$% -0.19

EURO

34,7521% -0.34

STERLİN

40,4316£% -0.22

GRAM ALTIN

2.420,37%-0,38

ÇEYREK ALTIN

4.053,00%-1,13

a

Zencefilin faydaları nelerdir? Bilmediğiniz 11 Sağlıklı Faydası

Zencefilin faydaları nelerdir? 2000 yılı aşkın bir süredir Çin tıbbı, çeşitli sağlık sorunlarının iyileştirilmesine ve önlenmesine yardımcı olması için zencefil kullanımını önermektedir. Enerji dolaşımını teşvik ettiği ve vücudumuzun metabolik hızını arttırdığı bilinmektedir.

Zencefil kök olarak yetiştirilir ve içeceklerde (çay, bira, bira) veya yemeklerde tüketilebilen esnek bir maddedir. Yiyecekleri baharatlı yapmak için ve hatta bir gıda koruyucu olarak kullanılabilir. Peki zencefilin sağlığa olan faydalarını biliyor musunuz?

Zencefilin 11 Şaşırtıcı Faydası

İşte zencefilin belki de bilmediğiniz inanılmaz faydalarının bir listesi. Bunlardan bazıları hala tartışılıyor olsa da, zencefili tıbbi amaçlar için kullanmak istiyorsanız kendi araştırmanızı yapabilirsiniz.

1. Kan Dolaşımını Artırır

Zencefil benzeri zencefiloller ve zingeron içinde bulunan bileşiklerin, vücudu ısıtmaya yardımcı olduğu ve böylece dolaşımı iyileştirdiği bilinmektedir. Zencefildeki amino asitler dolaşımı artırmaya ve kardiyovasküler hastalık olasılığını azaltmaya yardımcı olur.

Daha fazla temel besin, mineral ve oksijenin vücuda yayılmasını ve hücre büyümesinin ve sağlıklı organ fonksiyonunun teşvik edilmesini içeren gelişmiş dolaşımın birçok olumlu yan etkisi de vardır.

Ağrının giderilmesine yardımcı olur . Zencefilde bulunan önemli bir bileşik olan Gingerol, vücutta üretilen ve ağrı hissi yaratan kimyasal COX-2’yi bloke etmeye yardımcı olan anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.

Gut, osteoartrit ve romatoid artritten muzdarip kişiler için ve sporcular tarafından şişmeyi önlemek için egzersiz sonrası kullanım için zencefil çayı içilmesi önerilir. Migrenden muzdarip olanlar için zencefil, baş ağrısına neden olan prostaglandinleri bloke ederek yardımcı olabilir.

2. Adet Kramplarını Hafifletmeye Yardımcı Olur

Zencefilin sağlığa faydalarından biri adetle ilişkili semptomları tedavi etmektir: kramplar, yorgunluk ve adet öncesi sendromu. Zencefil çayı, kasları gevşetmeye yardımcı olur, böylece ayın bu zamanı ile ilişkili krampları azaltır. Sıklıkla ağır veya düzensiz dönemleri olan kadınlar zencefil çayı ile rahatlama bulacaktır.

Antiinflamatuar özelliğinden dolayı şişkinliği de azaltır. Araştırmalar, 3-4 gün boyunca 750-2.000 mg zencefil tozu tüketmenin 600’den fazla kadında ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. [1]

3. Bulantı ve Sindirim Sistemi Hastalıklarıyla Mücadeleye Yardımcı Olur

Zencefil belki de mide bulantısı veya mide ile ilgili rahatsızlıkları hafifletme yeteneği ile ünlüdür. Uçucu yağlar ve fenol bileşikleri gibi aktif özellikler, mide rahatsızlığını gidermeye yardımcı olur. Sabah bulantısı çeken kadınların da midelerini yatıştırmak için bir bardak zencefil çayını yavaşça yudumlamaları önerilir.

Araştırma çalışmaları, zencefilin sabah bulantısını ve mide gribini iyileştirmede yüzde 75’lik bir başarı oranına sahip olduğunu göstermiştir. 

Aynı doğal ilaç, kemoterapi gören ve sonuç olarak mide bulantısı çeken hastalar için reçete edilir. Hareket hastalığından muzdaripseniz, yola çıkmadan önce bir bardak zencefil çayı içmek yolculuğunuzu daha katlanılabilir hale getirmeye yardımcı olacaktır.

Zencefilin faydaları nelerdir

4. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmeye Yardımcı Olur

Zencefil içerdiği antioksidanlar nedeniyle soğuk algınlığını uzak tutmaya yardımcı olur ve hastalandığınızda hastalığınızın süresini kısaltır. Vücudunuzdaki toksinlerin hızlı bir şekilde parçalanmasına yardımcı olur, böylece vücudunuzun onlardan daha hızlı kurtulmasını sağlar.

Araştırma çalışmaları, yetişkinlerde soğuk algınlığı ve grip semptomlarını tedavi etmek için 2 yemek kaşığı taze kıyılmış veya doğranmış zencefil kökünü günde iki ila üç kez sıcak suda demlediğini göstermiştir. 

Zencefil ayrıca bağışıklık sistemine yardımcı olan krom, çinko ve magnezyum içerir . Sadece bu da değil, birçok yaygın sağlık rahatsızlığını ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilecek antibiyotik, antimikrobiyal, antiinflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir.

5. Kolon Kanseri Önleme

Minnesota Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, zencefilin kolorektal kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabileceğini buldu. 

Bağışıklık sistemi olmayan farelerle çalışan araştırma görevlisi Ann Bode ve meslektaşları, haftada üç kez zencefilin ana aktif bileşeni olan gingerol ile beslenen farelerde daha yavaş kanser büyüme oranları buldular.

Bode’ye göre, zencefil ailesinin bitkilerinin tedavi edici ve önleyici güçlere sahip olduğu ve kanser önleyici aktiviteye sahip olduğu bildirilmiştir.

6. Yumurtalık Kanseri Tedavisi

Michigan Üniversitesi tarafından yayınlanan vaka çalışması bulgularına göre, zencefil tozu yumurtalık kanseri hücrelerinde hücre ölümüne neden olur. İnflamasyonu kontrol etmede etkilidir ve inflamasyon, yumurtalık kanseri hücrelerinin gelişimine katkıda bulunur. Araştırmacılar, enflamatuar reaksiyonu durdurarak, zencefilin kanser hücrelerinin büyümesini de durdurduğundan şüpheleniyor.

UM Tıp Okulu’nda jinekolojik onkoloji uzmanı olan MD Jennifer Rhode’un bildirdiği gibi, “birden fazla yumurtalık kanseri hücre dizisinde, zencefilin hücre ölümünü tipik olarak yumurtalık kanserini tedavi etmek için kullanılan platin bazlı kemoterapi ilaçlarına benzer veya daha iyi bir oranda indüklediğini bulduk. ”

7. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, zencefil kilo kaybını desteklemede önemli bir rol oynamaktadır.

2019 yılında yapılan bir literatür taraması da zencefilin kilo verme üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu bulmuştur. Zencefilin kilo vermeyi teşvik etme yeteneği, bireylerin yaktığı kalori sayısını artırma gücü gibi çeşitli mekanizmalarla ilişkilendirilmiştir. 

 

8. Osteoartrite Yardımcı Olur

Osteoartrit, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Sertlik ve eklem ağrısı gibi çeşitli semptomlarla eklemlerin dejenerasyonudur.

2011 yılında yapılan bir araştırma, zencefili tarçın, sakız ve susam yağı ile birleştirmenin diz osteoartriti olan kişilerde sertliği ve ağrıyı azaltabileceğini buldu. 

9. Kan Şekerini Düşürebilir

Bu yeni bir araştırma alanı olsa da, çeşitli çalışmalar zencefilin güçlü anti-diyabetik bileşenlere sahip olduğunu göstermiştir.

2015 yılında diyabetli 41 katılımcıyla yapılan bir araştırma, her gün iki gram zencefil tozu tüketti. Bu, kan şekeri seviyelerini yüzde 12 oranında düşürdü. 

10. Beyin Fonksiyonunu İyileştirir

Kronik inflamasyon ve oksidatif stres yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Bu ikisi, Alzheimer hastalığının ve bilişsel gerilemeyle bağlantılı diğer rahatsızlıkların ana itici güçleridir. Zencefilin beyin fonksiyonunu desteklediğine dair kanıtlar var.

2012 yılında yapılan bir araştırma, günlük zencefil dozlarının orta yaşlı kadınlar arasında çalışma belleğini ve tepki süresini iyileştirdiğini buldu. 

11. Kolesterol Düzeyini Düşürmeye Yardımcı Olur

Yüksek kolesterol seviyeleri, yüksek kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir. Düzenli olarak tükettiğiniz besinler kolesterol seviyenizi büyük ölçüde etkiler.

2018 yılında yapılan bir araştırma çalışması, her gün 5 gram zencefil tozu tüketen hiperlipidemili kişilerin kolesterol düzeylerinin %17,4 oranında düştüğünü buldu. 

Çözüm

Zencefilin sağlığa birçok faydası vardır. Nasıl alınacağı size kalmış, bazıları günde 2-3 kez bir kapta 2 yemek kaşığı rendelenmiş zencefilin kendinizi kötü hissettiğiniz zamanlar için ideal olduğunu söyleyecektir.

Pek çok insan soğuk algınlığını yatıştırmak ve günde birçok kez içmek için zencefil ve balı karıştırır. Doğal olarak yemek pişirmede ve şekerlemede kullanılır, bu nedenle tam olarak ne kadar tüketmeniz gerektiğini ölçmek zordur.

Ancak tüm bu faydalarla ve bu kadar kolay elde edilebilirken, gerçekten kaçınmaya çalışmamamız gereken bir şey. Hatta yeşil çay gibi başka malzemelerle de karıştırabilirsiniz .

Baykushaber.com / Sağlık Haberleri

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

influenza virüsü nedir, Bulaşıcı mı belirtileri nelerdir?

HIZLI YORUM YAP