Yüksek Aşılı İsrail Yeni COVID Vakalarında Dramatik Bir Artış Görüyor. İşte Nedeni! | Sağlık
DOLAR

32,5526$% 0.03

EURO

34,9957% 0.45

STERLİN

40,6457£% 0.11

GRAM ALTIN

2.421,31%-0,06

ÇEYREK ALTIN

4.051,00%-0,02

a
  • Baykuş Haber
  • Sağlık
  • Yüksek Aşılı İsrail Yeni COVID Vakalarında Dramatik Bir Artış Görüyor. İşte Nedeni!

Yüksek Aşılı İsrail Yeni COVID Vakalarında Dramatik Bir Artış Görüyor. İşte Nedeni!

Yüksek Aşılı İsrail Yeni COVID Vakalarında Dramatik Bir Artış Görüyor. İşte Nedeni! İsrail, vatandaşlarının çoğunu COVID-19’a karşı tam olarak aşılayan ilk ülke oldu. Şimdi dünyanın en yüksek günlük enfeksiyon oranlarından birine sahip – günde ortalama yaklaşık 7.500 onaylanmış vaka, iki hafta öncesine göre iki kat daha fazla. Bugün İsrail’de yaklaşık her 150 kişiden birinde virüs var.

Ne oldu ve aşının yüksek oranda aşılanmış bir ülke üzerindeki etkisi hakkında ne öğrenilebilir? İşte öğrenilen altı ders – ve pandeminin geleceği için başgösteren bir soru.

1. Aşının bağışıklığı zamanla azalır.
İsrail 25 Mart’a kadar nüfusunun yarısından biraz fazlasını tamamen aşılamıştı. Enfeksiyonlar azaldı, aşı yapılan mekanlar yeniden açıldı ve başbakan İsraillilere dışarı çıkıp eğlenmelerini söyledi. Haziran ayına kadar, iç mekan maskeleme dahil tüm kısıtlamalar kaldırıldı.

Ancak İsrail, erken dağıtım için bir bedel ödedi. Sağlık yetkilileri ve ardından Pfizer, verilerinin ikinci aşıyı aldıktan yaklaşık altı ay sonra aşının korumasında bir düşüş gösterdiğini söyledi.

2. Delta varyantı, aşının zayıflayan korumasını aştı.
Kusursuz bir fırtınaydı: Aşının zayıflayan koruması, bu yaz İsrail’e daha bulaşıcı delta varyantının gelmesiyle aynı zamanda geldi. Delta, bugün İsrail’deki neredeyse tüm enfeksiyonlardan sorumlu.

İsrail Sağlık Bakanlığı’nda eski bir halk sağlığı direktörü olan Siegal Sadetzki, “En etkili olay, yaz aylarında yurtdışına – tatillere – giden ve delta varyantını çok, çok hızlı bir şekilde İsrail’e getiren çok sayıda insandı” dedi.

3. Eğer enfeksiyon kaparsanız, aşı olmak yardımcı olur.
İyi haber şu ki, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, bu haftanın Perşembe günü İsrail’in ciddi enfeksiyonları arasında, 60 yaş üstü aşılanmamış kişilerde (178.7) aynı yaş kategorisindeki tam aşılı insanlara göre dokuz kat daha ciddi vakalar vardı, ve 60 yaşın altındaki kalabalıkta aşılanmamış kişilerde ciddi enfeksiyon sayısı (100.000’de 3,2) o yaş grubundaki aşılılara göre iki katından biraz fazla.

Doktorların dediğine göre kötü haber, şu anda hastanede yatan ağır hasta İsrail hastalarının yarısının en az beş ay önce tam olarak aşılanmış olması. Çoğu 60 yaşın üzerindedir ve komorbiditeleri vardır. Ağır hasta olan ve aşılanmamış hastalar çoğunlukla, durumları hızla kötüleşen genç, sağlıklı kişilerdir.

İsrail’in günlük ortalama enfeksiyon sayısı son iki haftada neredeyse iki katına çıktı ve Temmuz ortasından bu yana yaklaşık on kat artarak İsrail’in kışın zirve yaptığı dönemdeki rakamlara yaklaştı. Ölümler Haziran ayında beşten bu ay şimdiye kadar en az 248’e yükseldi. Sağlık yetkilileri, şu anda 600 ağır hasta hastanın hastaneye kaldırıldığını ve aynı anda 1000’den fazla ciddi enfeksiyonla baş edemeyecekleri konusunda uyarıyorlar.

4. İsrail’in yüksek aşılama oranı yeterince yüksek değil.
Ülke, aşı konusunda diğer tüm ülkelerin önüne geçti ve 12 yaşın üzerindeki uygun İsraillilerin %78’i aşılandı.

Ancak İsrail’in genç bir nüfusu var, birçoğu aşı için uygun yaşın altında ve büyük ölçüde 12 ila 20 yaşları arasında yaklaşık 1,1 milyon uygun İsrailli, bir doz aşı almayı bile reddetti.

Bu, İsrail’in toplam vatandaşlarının sadece %58’inin tam aşılı olduğu anlamına geliyor. Uzmanlar, bunun yeterince yüksek olmadığını söylüyor.

İsrail hükümetine COVID- konusunda tavsiyede bulunan Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Eran Segal , ” Nüfusumuzun çok büyük bir kısmı aşı almaya gitmeyen nüfusun küçük bir bölümünün bedelini ödüyor” dedi. 19.

Ülke son aylarda birkaç ciddi kısıtlamayla ticarete açık kalırken, aşılanmamış insanlar virüsün hızla yayılmasını hızlandırdı.

Segal, “Bu, şu anda tam olarak gördüğümüz şey olan kitlesel enfeksiyona yol açacak” dedi.

5. Aşılar anahtardır, ancak yeterli değildir.
İsrail, Başbakan Naftali Bennett’in ekonomik bir bedel alacağını ve “ülkenin geleceğini yok edeceğini” söylediği yeni bir karantinaya başvurmadan dalgayı yavaşlatmaya çalışıyor. Ülke, toplantılara şapka çıkartıyor, hastane personelini artırıyor ve aşılanmamış kişilerin aşı olması için yalvarıyor.

İsrail’in eşiğinde, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde aşılama oranı çok daha düşük. Filistinlilerin sadece yaklaşık %8’i tam olarak aşılanmıştır. Filistinliler, AstraZeneca’nınki gibi bol miktarda bulunan bazı aşı markalarına karşı temkinliyken, Pfizer-BioNTech’in aşısı Filistinliler için daha az tedarik ediliyor. Ancak Filistin nüfusu İsrail’de bir bulaşma kaynağı değil. Sadece aşılanmış Filistinlilerin İsrail ve İsrail yerleşimlerine girmelerine izin veriliyor.

Filistin topraklarında çalışan yerel bir Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Randa Abu Rabe, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki düşük aşı oranlarına gelince, “Aşı sıkıntısı yok. Bu bir tereddüt” dedi.

6. Takviye atışları daha fazla koruma sağlar – onları elde edebilen dünyadaki şanslı birkaç kişiden biriyseniz.
İsrail, ülke çapında bir destek kampanyasında Pfizer aşısının üçüncü dozunu sunan ilk ülke oldu. İsrail’deki ön araştırmalar, bir kişinin üçüncü dozu almasından bir hafta sonra, takviye atışlarının koronavirüse karşı korumayı önemli ölçüde artırdığını öne sürüyor.

Üç Pfizer aşısı olan 149.144 İsraillinin ön araştırmasını yürüten İsrail ulusal HMO Maccabi Sağlık Hizmetleri, 60 yaş üstü İsrailliler için bir Pfizer güçlendirici aşının enfeksiyon olasılığını %86 ve ciddi enfeksiyon olasılığını %92 azalttığını söyledi. .

İlk veriler, aşı üreticileri Pfizer ve Moderna’nın çalışmalarını yansıtıyor ve gerçek dünya ortamında güçlendiricilerin etkilerine bir bakış sağlıyor.

ABD, İsrail’deki çığır açan enfeksiyonlara ilişkin verileri inceledikten sonra, tam olarak aşılandıktan sekiz ay sonra herkes için Eylül ayı sonlarında başlayan bir takviye atış kampanyası duyurdu. İngiltere yakında destek sözü verdi ve Türkiye, bazı ülkeler Çin aşısını tanımayacağından, seyahat etmeyi planlayan vatandaşlara yardımcı olmak için Sinovac aşısı ile aşılanmış kişilere Pfizer aşıları sunuyor.

İsrail, destekleyiciler için asgari yaşı 40’a indirdi. Maccabi’den Anat Ekka Zohar yaptığı açıklamada, “Üçlü doz, mevcut enfeksiyon salgınını engellemenin çözümüdür” dedi.

Filistin topraklarında henüz güçlendiriciler sunulmuyor ve Dünya Sağlık Örgütü, ülkeleri daha yoksul ülkelerin aşılanmasına yardımcı olmak için COVID-19 güçlendirici aşıları vermeyi bırakmaya çağırdı.

NPR’ye konuşan İsrailli bir sağlık yetkilisi, kendisinin kamuoyu önünde konuşma yetkisi olmadığı için, NPR’ye verdiği demeçte, “İsrail Dünya Sağlık Örgütü’ne çok saygı duyuyor, ancak yerel düşüncelere ve İsrail vatandaşlarının çıkarlarına göre hareket ediyor. Dünyaya çok yardım ediyoruz” dedi. konu hakkında. “BM, Çad, Mali, Myanmar ve Guatemala için yeterli aşı temin etmemişse, bu İsrail’in burada bir pandemi olmasını engellemeye çalışmaması gerektiği anlamına gelmez.”

Uzmanlar, ülkeler nüfuslarını aşılamazlarsa, aşılanmış ülkeleri bile tehdit eden daha fazla varyant gelişeceği konusunda uyarıyorlar.

Yaklaşan soru: Birkaç ayda bir COVID-19 aşılarına ihtiyacımız olacak mı? Bilmiyoruz.
Kudüs’teki Cinema City sinema kompleksi küçük çocuklar ve ebeveynlerle doludur, ancak gişeden birkaç adım ötede, çoğu yaşlı düzinelerce sakinin ek çekimler yapmak için sıralarını beklediği derme çatma bir aşı istasyonudur.

Son birkaç hafta içinde bir milyondan fazla İsrailli bir Pfizer güçlendirici iğnesi aldı. İsrail, tıpkı ilk atışlarda eğrinin önünde olduğu gibi, kitlesel ölçekte üçüncü doz Pfizer veren ilk ülke olduğu için dünya çapında izleniyor.

Etti Ben Yaakov, ağabeyi ile aşılama kabininde otururken, “Bizi test ediyorlar” dedi. “Ama ilk turda durum aynıydı. Bu yüzden yanlış bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bence bu iyi.”

Koronavirüsün, grip gibi, her yıl aşı anlamına geleceğini tahmin ediyor. “Korona ile yaşamak zorunda kalacağız” dedi.

Ön takviye atış çalışmasına öncülük eden HMO Maccabi’den Ido Hadari, normal atışların norm haline gelip gelmeyeceğini sorguladı.

Hadari, “Altı ayda bir aşı olduğumuz herhangi bir hastalık bilmiyorum ve dürüst olmak gerekirse, halkın altı ayda bir aşı olmaya geleceğini sanmıyorum” dedi. “Ama bu hastalıkla ilgili hiçbir şeyi tahmin edemezsiniz.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sosyal Medya Ruh Sağlığımızı Nasıl Etkiledi?

HIZLI YORUM YAP