Sosyal Medya Ruh Sağlığımızı Nasıl Etkiledi? | Sağlık
DOLAR

32,5661$% 0.02

EURO

34,8601% -0.06

STERLİN

40,5846£% 0.09

GRAM ALTIN

2.430,48%0,03

ÇEYREK ALTIN

4.064,00%-0,43

a

Sosyal Medya Ruh Sağlığımızı Nasıl Etkiledi?

Bu haftanın sorusu kendi kendine cevap veriyor gibi görünüyor: Bir saatlik kaydırmadan sağlıklı, gençleşmiş ve günün iniş çıkışlarına daha hazırlıklı hissederek çıkan nadir insandır. Son derece çevrimiçi olanlar arasındaki genel fikir birliği, internetin, berbatlıkları en azından alay edilecek bir şey sağlayan aptallar ve iyi niyetli saflar tarafından zar zor katlanılabilir hale getirilen sefil bir yer gibi görünüyor. Fakat bu genelleştirilmiş duygunun bilimsel bir temeli var mı? Araştırmaya göre, sosyal medya aslında ruh sağlığını nasıl etkiledi?

Sosyal medya ile sebep ve sonuç belirlemek biraz zor. Sosyal medyanın ruh sağlığını etkilediği gibi, kendini sıkıntılı ve yalnız hisseden bazı kişilerin sosyal medyayı araması da söz konusu olabilir. Yani bu biraz tavuk ve yumurta durumu.

Bununla birlikte, araştırmada sürekli olarak gördüğümüz iki şey var. Birincisi, sosyal medyanın uykuyu olumsuz etkileyebileceğidir. İnsanlar gece geç saatlere kadar uyanık kalacak ve beslemelerini kaydıracak; veya gece geç saatlerde sosyal medya üzerinden insanlarla iletişime geçecek; ya da gecenin bir yarısında bir bildirim çalacaktır. İkinci olumsuz etki, sosyal medyanın olumsuz sosyal karşılaştırmaları ne ölçüde etkinleştirdiğidir – diğer insanların ne paylaştığını görürsünüz ve sonra kendinizi yetersiz hissedersiniz.

Ergenlerle yaptığım çalışmalardan bazıları, sosyal medyayla daha fazla meşgul olmanın – örneğin, daha sık kontrol etmenin – özellikle bir şeyleri kaçırma korkusuna eğilimli gençler için endişe ve depresyon ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Neleri kaçırdıklarının aşırı farkında olmalarını sağlar.

Uzun yıllar boyunca araştırmacılar, insanların sosyal medyayı kullanarak harcadıkları toplam süre ile zihinsel sağlıkları arasında bir ilişki olup olmadığını test ederek bu soruyu yanıtlamaya çalıştılar. Ancak soruyu ele almanın bu yöntemi iki önemli gerçeği dışarıda bırakıyor.

İlk olarak, sosyal medya tek bir şey değildir. Bir kişinin sosyal medyada yaşayabileceği inanılmaz bir davranış ve deneyim yelpazesi vardır. Bunlardan bazıları ruh sağlığı üzerinde çok olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve bazıları olumlu bir etkiye sahip olabilir. Örneğin araştırmalar, siber mağduriyet (ör. çevrimiçi taciz veya zorbalık) gibi belirli deneyimlerin özellikle zararlı olabileceğini, arkadaşlar ve aile ile bağlantıları güçlendirmek için sosyal medyayı kullanmak gibi diğer deneyimlerin faydalı olabileceğini öne sürüyor.

İkincisi, insanlar benzersizdir! Her insan sosyal medya kullanımına farklı güçlü ve zayıf yönlerle girer. Sosyal medyada bir kişi için zararlı olan şey, aslında bir başkası için faydalı olabilir. Bir kişi için diğerlerinin olumlu gönderilerinde gezinmek ilham verici ve eğlenceli olabilirken, bir başkası için aynı davranış zararlı sosyal karşılaştırmalara yol açabilir.

Connected Learning Lab’de sosyal medyanın hem gençlerin refahını nasıl destekleyebileceği hem de onu nasıl azaltabileceği konusunda çalışmalar yapıyoruz. Artı tarafta, çoğu genç, sosyal medyanın ve ağ bağlantılı oyunların arkadaşlar ve sevdiklerinizle destekleyici bağlantılar için bir yaşam çizgisi olduğunu söyleyecektir. Bu, okulların ve sporun yasak olduğu pandemi sırasında kritikti. Sosyal medya, gençlerin ortak çıkarları ve kimlikleri olan başkalarıyla bağlantı kurmasının bir yolu olabilir; bu, LBGTQ+ gençliği veya ırksal ve dini azınlık gençliği gibi marjinalleştirilmiş veya damgalanmış kimlikleri olan gençler için bir yaşam çizgisi olabilir. Negatif tarafta ise gençlerin sıklıkla gittikleri mekanlara bağlı olarak taciz ya da sağlıksız beden imajı beklentileri ile karşılaşmaları söz konusu olabilir.

Nicel araştırmacılar, platformların ele alınış biçimlerindeki geniş çeşitlilik göz önüne alındığında, sosyal medyanın gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkilerini izole etmenin ve tanımlamanın mümkün olup olmadığı konusunda sağlıklı tartışmalar yürütüyor. Bazı araştırmalar, bazı sosyal medya kullanımı türleri ile zihinsel sağlık sorunları arasında ilişkiler bulmuştur. Bununla birlikte, daha büyük ve toplu çalışmalar bu ilişkileri genel olarak tüm gençlerde ve tüm sosyal medya kullanım biçimlerinde bulamamıştır.

Akıl sağlığı söz konusu olduğunda sosyal medyanın hem sağlıklı hem de sağlıksız davranışlara katkıda bulunabileceğini söylemek güvenlidir ve tıpkı çevrimdışı sosyal yaşamda olduğu gibi, ne tür ilişkilerin ve içeriğin refahımıza katkıda bulunduğuna veya azalttığına dikkat etmemiz gerekir.

Kesilmez ve kurutulmaz. Bilim, çoğu kişinin kabul ettiğinden çok daha zayıf. Araştırmacılar bazen küçük “istatistiksel olarak anlamlı” bulgular rapor ederler, ancak bu, klinik depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarıyla önemli bir bağlantı ile aynı şey değildir. Bazıları üniversite öğrencileri üzerinde deneyler yaparak sosyal medyanın sorunlu kullanımlarını buldu. Diğerleri, kısa, yapmacık deneyimlere yanıt olarak beyindeki kan akışına bakan beyin taramalarını kullandı. Ve yine de diğerleri, “Sosyal medyayı kullanmanız yasaklanırsa sorun yaşar mısınız?” gibi açık sözlü sorular kullanıyor. Ancak bu, arkadaşlarınızla konuşmanıza izin verilmediğinde kendinizi rahatsız hissedip hissetmediğinizi sormaktan daha fazla bir “sosyal medya bağımlılığı” belirtisi değildir. Bu yaklaşımların hiçbiri bize sosyal medya ve ruh sağlığı ile ilgili gerçek dünya deneyimleri hakkında pek bir şey söylemiyor.

Yine de sosyal medya diğer iletişim biçimlerinden farklıdır ve endişe etmek için sebepler olabilir. Sosyal medya, arkadaşların ve ailenin hayatlarındaki deneyimler hakkında daha yüksek bir farkındalık sağlar. Bu “yaygın farkındalık”ın ruh sağlığı ile karışık bir ilişkisi vardır. Tanıdıkların işlerini kaybetme, hasta çocuklar gibi sorunlar yaşadığını bilmek insanların stresini artırır. Akıl sağlığında büyük bir düşüş yaşayan biriyle sosyal medya aracılığıyla bağlantı kurulduğunda, depresyon ve kaygı bulaşıcı olabilir. Algoritmalar bu tür içerikle etkileşimi artırmak için çalışıyorsa, bu özellikle sorunlu olabilir. Neyse ki, diğer şekilde de çalışır. Sosyal medya aracılığıyla açıklanan arzu edilen olayların farkındalığı, daha iyi sağlık raporlarına yol açar.

İnsanların diğer tanışma ve iletişim kurma yolları ile birlikte incelendiğinde, sosyal medya kullanımı genellikle ruh sağlığındaki bozulmalara karşı koruyucudur. Yüz yüze iletişimin yerini tutmaz. Daha önce uykuda olan ilişkiler artık zamanla devam ediyor. Bu nedenle, sosyal medya kullanıcıları daha fazla sosyal desteğe eriştiklerini ve daha az psikolojik sıkıntıya sahip olduklarını bildirme eğilimindedir.

Babakuş

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sigara içenlere Biontech aşısında kötü haber: Bağışıklık tepkisinin daha düşük olabileceği tespit edildi

HIZLI YORUM YAP