Categories: Sağlık

Prof. Dr. Canan Seren: Erken doğan bebeklerin ilacı ‘anne sütü’

Erken doğan bebeklerin ilacı ‘anne sütü ‘SAMSUN – Ondokuz Mayıs ÜniversitesiTıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Canan Seren, “Anne sütündeki koruyucu maddeler bebeğin bağışıklık sistemini destekler, bebekleri enfeksiyonlardan korur. Bebekleri ‘nekrotizan enterokolit’ denilen, bağırsak delinmesi ve ölümle sonuçlanabilen hastalıktan korur” dedi.Prof. Dr. Canan Seren anne sütünün önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Bebek beslenmesinin amacı, bebeğin var olan büyüme potansiyelini destekleyerek uzun dönem sağlığa katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Seren, “Sağlıklı bebekler için en uygun beslenme, kendi annesinin emzirmesidir. Tüm annelerimizin ve bebeklere eli değen tüm sağlık personelimizin emzirme haftasını kutluyoruz.

Zamanında doğan bebeklerin, doğumdan sonra ilk yarım içinde emzirilmeleri, altı ay yalnızca anne sütü almaları, anne sütüyle beslenmeye 2 yıl ve sonrasında devam edilmesi, 6. aydan sonra geleneksel, temiz, yaşa uygun katı, yarı katı, yumuşak gıdalarla ek gıdalara geçilmesi önerilir. Çeşitli sağlık sorunları nedeniyle yenidoğan yoğun bakıma yatması gereken bebeklerde, özellikle de erken doğan bebeklerde bu doğal süreç yaşanamaz. Oysa ki prematüre bebekler, hassas sindirim ve bağışıklık sistemleri nedeniyle anne sütüne en çok ihtiyaç duyan gruptur. Anne sütündeki koruyucu maddeler bebeğin bağışıklık sistemini destekler, bebekleri enfeksiyonlardan korur. Erken doğan bebeklerin sindirim sistemleri çok hassastır. Anne sütü, özellikle de annenin ilk sütü olan kolostrum bağırsakları adeta koruyucu bir madde gibi sıvazlar ve bebekleri ‘nekrotizan enterokolit’ denilen, bağırsak delinmesi ve ölümle sonuçlanabilen hastalıktan korur. Bağırsakların mikrobiyata gelişimini düzenler. Anne sütü alan prematüre bebeklerin zeka gelişimleri daha iyi olur, göz ve akciğer sorunları daha az izlenir. Hastanede daha kısa süre kalırlar” diye konuştu.

“Pandemi döneminde bile annelerimizle bebekleri kavuşturmaktan vazgeçmedik”Anne sütünün yararlarını ekip olarak ailelere anlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Seren, “Sayılamayacak kadar çok olan yararlarını ekip olarak ailelerimize anlatıyor ve anneleri yoğun bakımda yatan bebekleri için doğumdan hemen sonra süt sağma konusunda destekliyoruz. Bu amaçla hem doğumhanede hem de ünitemizde süt sağma pompalarımız var. Annelerimiz sütlerini özel poşetler içinde bize ulaştırıyor ve bebeklerine sütlerini veriyoruz. Geceleri anne sütünde bebeği uyutan, gündüz ise bebeğin dikkatini arttıran maddeler mevcut. Bu nedenle gece sağılmış sütleri gece, gündüz sağılanları gündüz veriyoruz.

Pandemi döneminde bile annelerimizle bebekleri kavuşturmaktan vazgeçmedik. OMÜ yenidoğan olarak erken doğan bebeklerimiz için anne sütünü destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

baba kuş

Recent Posts

Prison Break’in 6. sezonu yayınlanacak mı?

Prison Break'in 6. sezonu yayınlanacak mı? Hala net bir bilgi yok. Dizinin hayranları, yeni sezonun…

2 hafta ago

AK Partili Bakan Işıkhan: Asgari Ücrete Ara Zam Yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Temmuz ayında asgari ücrete ara zam olmayacağını ve…

2 hafta ago

Davut Süver Haberine erişim engeli kararı! teknoloji sitesinden gelen mail!

Davut Süer ve ekibinin langırt dolandırıcılığına karıştığına dair son bilgiler, şok edici nitelikte. Medyada defalarca…

2 hafta ago

Ekrem İmamoğlu İBB Meclisi’nde Yeni Dönemi Başlattı: İmzaların Atılmasını İstedi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde çoğunluğu elde etmesinin ardından…

2 hafta ago

Beypazarı Soda’dan ilk açıklama! İsviçre’de yasaklanmıştı

Beypazarı Soda'nın yetkilisi, İsviçre'nin yüksek bor içeriği nedeniyle Beypazarı maden suyunu yasaklama kararına tepki gösterdi.…

2 hafta ago

Terörist Taliban’dan İran’ın İsrail’e Saldırılarına Destek: Meşru Savunma Hakkını Kullandı

Afganistan'da iktidarı elinde bulunduran Taliban, İran'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği füze ve İHA saldırılarına destek verdiğini…

2 hafta ago