Köpeklerde Uyuz Hastalığı | Sağlık
DOLAR

32,5695$% 0.07

EURO

34,9468% 0.3

STERLİN

40,6873£% 0.23

GRAM ALTIN

2.427,09%0,18

ÇEYREK ALTIN

4.058,00%0,17

a

Köpeklerde Uyuz Hastalığı

Köpeklerde Uyuz Hastalığı: Köpekler sayesinde hayatımız çok daha eğlenceli ve keyifli bir hal alabilir. Sahiplenme ve koruma duygusu bir hayli yüksek olan köpeklerin de günün birinde hastalanması söz konusudur. Bu noktada, köpeklerde en sık rastlanan hastalığın uyuz olduğunu dile getirmeliyiz. Evcil köpeklerin uyuza yakalanma riski sokak köpeklerine kıyasla daha azdır. Bir başka deyişle, sağlıklı beslenemeyen ve hijyen ortamından yoksun yaşayan köpekler için uyuz hastalığı riski vardır.

Köpeklerde Uyuz Hastalığının Nedenleri

Birçok deri hastalığı için geçerli olduğu gibi uyuz hastalığı da parazitlerden kaynaklanır. Derinin epidermis tabakasına ve kıl foliküllerine yerleşen canlıların yarattığı bir hastalıktır. Ancak, bu canlılar; yalnızca mikroskopla görülebilecek kadar küçüktür. Bunun yanı sıra, nerede yaşadığından bağımsız olarak tüm köpeklerin vücudunda uyuza yakalanma riskini taşıyan belirtiler vardır. Köpeklere doğrudan bir zarar vermeyen bu etkenler; annelerinden yavru köpeklere geçer.

Bir köpeğin uyuz hastalığına yakalanıp yakalanmayacağını belirleyen en önemli etmen köpeğin sahip olduğu bağışıklık sistemidir. Birçok köpeğin derisinde yer alan etkenler; bağışıklık sistemi güçlü olan köpekler için sorun yaratmaz. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf olan köpekler için uyuz tehlikesi mevcuttur. Bu noktada, gerektiği gibi beslenemeyen, hijyenden yoksun, yavru köpeklerin uyuza yakalanma ihtimali bir hayli fazladır. Hatta, uyuz; bu köpekler için ölümcül dahi olabilir. Bunun yanı sıra, köpeğin sürekli olarak banyo yaptırılması da risklidir. Çünkü, bu durum; köpeğin derisinin normal halini bozar. Bu yüzden, sıklıkla yıkanan köpeklerin uyuz tehlikesi altında olduklarını söylemek gerekir.

Köpeklerde uyuz hastalığını ortaya çıkaran birden çok parazit vardır. Hatta, hastalığın etkisi de parazitlerin özelliklerine göre değişir. Sonuç olarak, köpek sahiplerinin uyuz hastalığı hakkında detaylı bilgi sahibi olması şarttır.

Köpeklerde Uyuz Hastalığının Belirtileri

Köpeklerde uyuz hastalığı olup olmadığını anlamak adına birtakım belirtilerden şüphelenilmelidir. Tüy dökülmesi başta olmak üzere deride oluşan kızarıklık ve kaşıntı; uyuz hastalığının en önemli belirtileri arasında bulunur. Fakat, kaşıntı; bazı durumlarda farklı bir rahatsızlığı işaret edebilir. Bu yüzden, köpekte kaşıntı görüldüğü takdirde hemen endişelenmemek gerekir. Ancak, tüy dökülmesi ve deride kızarıklık olduğu takdirde hayvanın uyuz olma ihtimali bir hayli yüksektir. Bunun yanı sıra, köpeğin derisinde meydana gelen anormal bir kabuklanma veya rahatsız edici bir koku da bir şeylerin belirtisi olabilir. Son olarak, köpek; devamlı olarak vücudunun bir yerlerini kaşıyorsa uyuz olma ihtimali kesin olmasa da vardır.

Köpeğin uyuz olup olmadığını anlamak adına veteriner desteği şarttır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Köpeklerde Solunum Yolu Hastalıkları

HIZLI YORUM YAP