Köpeklerde Solunum Yolu Hastalıkları | Sağlık
DOLAR

32,5480$% 0.14

EURO

34,9947% -0.13

STERLİN

40,8616£% -0.11

GRAM ALTIN

2.438,32%0,12

ÇEYREK ALTIN

4.053,00%0,05

a

Köpeklerde Solunum Yolu Hastalıkları

Köpekler de tıpkı insanlar gibi çeşitli solunum yolu hastalıkları ile karşılaşırlar. Son derece ciddi bir rahatsızlık olduğunu dile getirmeliyiz. Önlem alınmadığı takdirde köpeğin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Solunum sistemi; nefes alma işlevini yerine getiren tüm organları içerir. Ağız ve burun dışında köpeğin iç organları da solunum sistemine dahildir. Köpeklerde solunum yolu rahatsızlığı olduğunu gösteren birtakım belirtiler vardır.

Solunum Yolu Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Solunum yolu hastalığı; kendisini farklı şekillerde gösterir. Her şeyden önce, öksürük, aksırık, sürekli burun akıntısı, nefes alırken zorlanma, sesli bir şekilde nefes alma, köpeğin sesinin değişmesi veya sesini kaybetmesi, köpeğin göğsünün içerisinde anormal sesler meydana gelmesi; önemli bir solunum yolu rahatsızlığını işaret eder. Buna ek olarak, bu belirtilerin başrolünde olduğu çok sayıda solunum yolu hastalığının olduğunu söylemek gerekir.

Köpeklerde Hangi Solunum Yolu Hastalıkları Görülür?

  • Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de bronşit hastalığı görülür. Bu hastalıktan muzdarip olan köpeklerde sert ve kuru bir öksürük vardır. Köpeğin sürekli olarak öksürük krizi geçirmesine rastlanır. Hatta, bu öksürük krizlerinin ardından kusması da mümkündür. Bunun yanı sıra, köpeğin beden ısısı normalin çok üzerinde olmayabilir. Köpeğin iyileşmesi için iyi bir bakıma ve doğru ilaçlara ihtiyacı vardır.
  • Köpekler farkında olmadan yabancı cisim yutabilirler. Bu cisimlerin soluk borusuna kaçmasından dolayı ciddi bir sorun meydana gelir. Sürekli öksüren bir köpeğin soluk borusuna bir maddenin kaçması mümkündür. Bu noktada, köpek sahibinin devreye girmesi ve köpeği vakit kaybetmeden veterinere götürmesi gerekir.
  • Larenjit; birçok insanın başının belası olan bir hastalıktır. Aynı hastalık köpeklerde de görülür. Sürekli havlayan veya öksüren bir köpeğin sesi kısılabilir. Bu noktada, köpeğin sesinin dinlendirilmesi şarttır. Ayrıca, öksürüğü de en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Bunun yanı sıra, kronik bir larenjit vakasına da rastlanabilir. Böyle bir hastalık söz konusu olduğunda köpeğin veterinere götürülmesi şarttır.
  • Köpeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan birisi de soluk borusu kolapsıdır. Doğuştan veya sonradan ortaya çıkabilir. Köpeğin zorlukla solumasına rastlanır. Ayrıca, devamlı olarak öksürür. Bu durumdan kurtulmak adına köpeğin en kısa zamanda ameliyat edilmesi gerekir. Son olarak, kilo fazlası bulunan köpeklerde daha sık rastlanan bir problemdir.
  • Köpeklerde doğuştan meydana gelen hastalıklardan birisi de damak yarığıdır. Bu problemde köpeğin ağız ve burun boşluğu arasında ciddi bir delik vardır. Bu sorundan muzdarip olan yavru köpekler annelerinden süt içemezler. Ameliyat ile çözülebilecek bir rahatsızlıktır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Köpeklerde Mide Rahatsızlıkları

HIZLI YORUM YAP