Köpeklerde Kuduz Hastalığı | Sağlık
DOLAR

32,5353$% -0.02

EURO

34,9691% 0.36

STERLİN

40,7765£% 0.46

GRAM ALTIN

2.428,20%0,22

ÇEYREK ALTIN

4.051,00%-0,36

a

Köpeklerde Kuduz Hastalığı

Köpeklerde Kuduz Hastalığı; köpeklerle özdeşleşmiş bir hastalıktır. Ancak, kedilerde de görülebilen bir hastalık olduğunu söylemek gerekir. Kuduz; Dünya Sağlık Örgütü tarafından en tehlikeli hastalıklardan birisi olarak gösterilmektedir. Hem evcil hem de vahşi hayvanlarda görülür. Bunun yanı sıra, zoonoz viral bir hastalıktır. Bir başka deyişle, tüm memeli canlıların merkezi sinir sistemini doğrudan etkiler. Sonuç olarak, hem insanlar hem de hayvanlar için tedavisi imkansız olan ölümcül bir hastalıktır.

Kuduz Hastalığının Özellikleri Nelerdir?

Kuduz hastalığı; geçmişten bu yana dünyanın en ölümcül hastalıklarının başında geliyor. Yapılan araştırmalara göre tüm dünyada günde ortalama 160 insan bu hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor. Ayrıca, ölenlerin ortalama yüzde 40’ı çocuk! Kuduz; dünya üzerindeki tüm ülkelerde ortaya çıksa da kaynakları sınırlı olan fakir ülkeler doğrudan tehdit altında! Bir başka deyişle, Asya ve Avrupa kıtasında yer alan ülkelerin kuduz tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz.

Kuduz; bu enfeksiyona maruz kalmış bir hayvanın tükürüğü ile yakın temas kurulması yüzünden bulaşabilir. Bunun yanı sıra, kuduz olmuş bir hayvan tarafından ısırılan diğer köpekler de söz konusu hastalık ile yüzleşirler. Ayrıca, tahrip olmuş cilt veya mukoza zarının yalanması sonucu da kuduz hastalığı bulaşabilir. Bu hastalık; hayvandan hayvana ve hayvandan insana geçebilen bir hastalıktır.

Köpekler; kuduz hastalığının bir numaralı öğesidirler. Bir başka deyişle, virüsün en önemli kaynağı olduklarını ifade etmeliyiz. Çünkü, dünyadaki kuduza bağlı ölüm vakalarının yaklaşık yüzde 95’lik kısmında köpeklerin bu hastalığı bulaştırması söz konusudur. Herhangi bir köpek; bu hastalığı taşıyan başka bir hayvan ile temas ettiğinde kuduz olabilir. Bu noktada, bir köpeği kuduz riskinden korumak adına yapılacak en mantıklı şey onu vakit kaybetmeden aşılamaktır.

Kuduz Hastalığı Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

Kuduz hastalığının klinik ortamda ortaya çıkarılması bir hayli zordur. Ölümcül olan bu hastalık; kendisini farklı şekillerde gösterir. Köpeklerde ortaya çıkan davranış değişiklikleri kuduz hastalığının bir belirtisidir. Bunun yanı sıra, kısmi veya tam felç; kuduzun farklı bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu hastalık yüzünden hayvanlarda şiddet içeren davranışlar ve felç durumu görülür. Ayrıca, hayvanın sudan korkması da önemli bir kuduz belirtisidir. Kuduz; üç farklı evre ile kendisini gösterir. Bilhassa son evrede felçten komaya gidilir. Bir sonraki aşamada ise hayvan hayatını kaybeder. Kuduz bulgularının tespit edilmesi; köpeklerde insanlara kıyasla daha zordur. Hatta, köpeklerde net teşhis ancak ölümden sonra yapılır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Köpeklerde Kanser Hastalığı

HIZLI YORUM YAP