Köpeklerde Kanser Hastalığı | Sağlık
DOLAR

32,5091$% -0.16

EURO

34,9960% 0.41

STERLİN

40,7866£% 0.44

GRAM ALTIN

2.431,35%0,35

ÇEYREK ALTIN

4.043,00%-0,22

a

Köpeklerde Kanser Hastalığı

Köpeklerde Kanser Hastalığı: Modern tıbbın çaresiz kaldığı hastalıklardan birisi de kanser! Hem ülkemizde hem de tüm dünyada kanser yüzünden çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Ancak, kanser; yalnızca insanların yakalanabileceği bir hastalık değil! Hayvanlar için de kanser tehlikesi mevcut! Bu noktada, köpek sahiplerinin belirtileri karşısında dikkatli olması gereken hastalıkların başında kanser geliyor.

Köpekler; tıpkı kediler gibi evcil hayvanlardır. İnsanların yaşam alanlarına uyum sağlama kabiliyetleri bir hayli fazladır. Bu özellikleriyle takdir toplarlar. Ancak, kendi özelliklerinden sıyrılıp insanlarla iç içe olmaları birtakım sorunları ortaya çıkarır. Örneğin, son yıllarda köpeklerde görülen kanser vakalarının sayısı artmıştır. Doğal yaşam alanından kopan köpekler apartmanlara hapsolmuşlardır. Hareketsiz kalma, obezite, sigaraya maruz kalma gibi etmenlerden dolayı kansere yakalanma riskleri artmıştır.

Köpeklerde Kanser Belirtileri Nelerdir?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerin de vücutlarında birtakım şişlikler meydana gelebilir. Bu şişlikler; büyümedikleri takdirde ciddiye alınmaz. Ancak, çok fazla büyümeyen bir şişlik; aslında kanser belirtisi olabilir. Köpek sahipleri; köpeklerinin vücutlarında herhangi bir şişlik gördükleri takdirde onu vakit kaybetmeden veterinere götürmelidirler. Bunun yanı sıra, köpeklerin vücutlarındaki herhangi bir delikte meydana gelen kanama aslında önemli bir kanser belirtisi olabilir. Bir başka deyişle, köpeğin burnundan, anüsünden veya kulaklarından gelen bir kanama ciddiye alınmalıdır. Bu tür kanamalar; nedensiz ve devamlı olacak şekilde ortaya çıkıyorsa köpeğin en kısa sürede veterinere götürülmesi gerekir.

Köpeklerin vücutları; kanser konusunda önemli işaretler sunar. Örneğin, köpeğin vücudunda nedensiz bir şekilde yaralar beliriyorsa durumdan şüphelenmek gerekir. Hatta, bu konuda gerekli tedaviler uygulandığı halde söz konusu yaralar devam ediyorsa ve hiçbir şekilde geçmiyorsa köpek sahibi soluğu veterinerde almalıdır. Çünkü, bu tür yaralar aslında cilt kanserinin belirtisi olabilir. Son olarak, köpek sahiplerini kemik kanseri konusunda uyarmak gerekir. Bu kanser türü yüzünden köpeklerde yürüme zorluğu hatta topallama dahi meydana gelebilir. Köpek herhangi bir yara almadığı halde yürümekte zorlanıyorsa onun bu durumundan şüphelenilmelidir.

Köpeklerde Kanser Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Köpeklerde kanser vakaları her geçen gün artıyor. Bu noktada, köpek sahiplerinin durumu ciddiye alması şart! Çünkü, erken teşhis ve tedavi; tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de hayat kurtarır. Köpeklerdeki kanser vakalarını tedavi etmenin yolları bir hayli fazladır. Ameliyat yöntemine başvurulabilir. Bunun yanı sıra, kemoterapi sayesinde başarılı bir sonuç alınabilir. Ayrıca, ışın tedavileri de bilhassa son yıllarda olumlu sonuçlar vermektedir. Köpeğin yakalandığı hastalığın türüne göre yukarıdaki yöntemler arasından seçim yapılır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Köpeklerde Kalp Hastalığı

HIZLI YORUM YAP