Köpeklerde Egzama | Sağlık
DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

STERLİN

40,2943£% -1.04

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

a

Köpeklerde Egzama

Köpeklerde Egzama; insanların hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. İnsanlarda olduğu kadar hayvanlarda da görülür. Bilhassa bağışıklık sistemi zayıf ve dışarıdan etkilere açık köpeklerin egzamaya yakalanma riski bir hayli fazladır. Hem ıslak hem de kuru tipte egzama vardır. Hastalığın etkileri; ıslak veya kuru olmasına göre değişkenlik gösterir. Egzama; her halükarda yoğun bir kaşıntıya sebebiyet verir. Köpeğin lezyonların ortaya çıktığı vücut bölgelerini ısrarlı bir şekilde yalaması, kaşıması ve hatta ısırması söz konusudur. Bunun yanı sıra, köpeklerde egzama vücudun birçok kısmında kendisini gösterebilir. En çok sırt, bacak, bacak arası ve testis torbası gibi bölgelerde rastlanır. Köpeklerde egzama; zannedilenden çok daha ciddi bir hastalıktır. Kronik bir hal alması söz konusudur.

Köpeklerde Egzama Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

Nemli ve kuru egzama olmak üzere iki farklı egzama türü vardır. Bu noktada, egzamanın özelliğine göre belirtileri de farklı gösterir. Islak egzama meydana geldiği takdirde köpeğin sürekli kaşınması, lezyonları çiğnemesi, yalaması ve hatta yutması söz konusu olur. Buna ek olarak, tüylerde bölgesel dökülme meydana gelir. Bunun yanı sıra, nemli egzamada lezyonlar kırmızı, nemli, akıntılı ve rahatsız edici bir şekilde kokuludur. Islak egzama belirtileri; kuru egzamaya kıyasla çok daha belirgindir.

Kuru egzama; kendisini farklı şekillerde gösterir. Tıpkı birçok insanda olduğu gibi köpeklerde de ciltte soyulma, dökülme ve pullanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Kuru egzamanın fark edilmesi daha zordur. Çünkü, köpeklerin hali hazırda tüylü bir yapısı vardır. Bu noktada, köpek sahiplerine büyük görevler düşer. Köpeklerin taranma işlemleri düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde kuru egzama belirtilerinin fark edilmesi kolaylaşır. Tüm bunlara ek olarak, hem ıslak hem de kuru egzama; aşağıdaki ortak belirtiler ile beraber ortaya çıkar.
Köpeğin vücudunda şiddetli kaşıntı, cildin farklı bölgelerinde kızarıklık, köpeğin fiziksel olarak acı çektiğini belli etmesi, iştahsızlık ve buna bağlı olarak oluşan kilo kaybı, köpeğin uyku düzeninin bozulması, depresyon ve sinirlilik hali, ciltte kabuklanma, pullanma ve renk değişimi gibi belirtiler; hem ıslak hem de kuru egzamada ortak olarak görülen belirtilerdir.

Köpeklerde Egzama Tedavisi Nasıl Geçer?

Köpeklerde egzama belirtileri karşısında dikkatli olunmalıdır. Bu belirtilerden en ufak birisi fark edildiğinde dahi vakit kaybetmeden veterinere gidilmelidir. Çünkü, egzama; veteriner desteği olmadan yalnız başına tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Egzama tedavisinde parazit ilaçlarından yardım alınabilir. Ayrıca, mama değişikliğine de gidilebilir. Enfeksiyon tedavisi de önemli bir seçenektir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Köpeklerde Böbrek Hastalıkları

HIZLI YORUM YAP