Köpeklerde Böbrek Hastalıkları | Sağlık
DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

STERLİN

40,2943£% -1.04

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

a

Köpeklerde Böbrek Hastalıkları

Köpeklerde Böbrek Hastalıkları; Köpekler insanların can dostudur. Onların rahatsızlanmaması adına elimizden geleni yapmalıyız. Fakat, her insan için geçerli olduğu gibi köpekler için de hastalık riski bulunuyor. Köpeklerin sıklıkla karşılaştığı hastalıklar arasında böbrek hastalıkları var! Birçok köpek sahibinin bu konuyla ilgili bilgi sahibi olması şart!

Köpeklerde Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri Nelerdir?

Böbrekler; insanlar için olduğu kadar köpekler için de hayati öneme sahiptir. Böbreklerin vücuttaki fonksiyonları oldukça fazladır. Her şeyden önce, kandaki atık maddeleri uzaklaştırırlar. Buna ek olarak, vücuttaki sıvı ve mineral dengesini en iyi şekilde düzenlerler. Fakat, böbrekler; günün birinde bu işlevlerini yerine getiremediği takdirde ortaya bambaşka sorunlar çıkar. Bir başka deyişle, köpeklerde hayati tehlike meydana gelir.
Köpeklerde en çok rastlanan hastalıkların başında böbrek yetmezliği gelir. Bu hastalık; köpeklerin böbreklerine ciddi zarar verir. Ayrıca, renal sistem rahatsızlığına da yol açar. Hatta, kronik böbrek rahatsızlığı; köpekler arasında en sık görülen rahatsızlıktır.

Köpeklerde böbrek yetmezliğinin ortaya çıkmasının çok sayıda sebebi vardır. Her şeyden önce, yaşa bağlı olarak ortaya çıkan bir problem olduğunu dile getirmeliyiz. Bilhassa 10 ila 15 yaşına giren köpekler; kendilerini bu hastalıktan muzdarip bir şekilde bulabilirler. Bunun yanı sıra, köpeğin hangi mama ile beslendiği de oldukça önemlidir. Örneğin, yüksek düzeyde protein, fosfor ve sodyum içeren mamaların böbrek yetmezliğini tetiklediği bilinir. Son olarak, bazı köpek türlerinin böbrek hastalıklarına çok daha yatkın olduğu aşikardır.

Köpeklerde Böbrek Yetmezliği Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

Köpeklerin böbrek yetmezliği ile karşı karşıya olduğunu anlamak bir hayli güçtür. Yalnızca bazı durumlarda erken uyarı belirtilerinin ortaya çıktığını söylemek gerekir. Ancak, köpeğin böbrek fonksiyonlarının yüzde 75’ini kaybetmesinin ardından söz konusu hastalığın tam olarak kendisini gösterdiğini ifade etmeliyiz. Sonuç olarak, erken teşhis; tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi böbrek rahatsızlıklarında da büyük önem taşır.
Köpek; normale kıyasla daha çok su içmek istiyorsa ortada bir böbrek yetmezliğinin olduğunu ifade edebiliriz. Susuzluk; önemli bir belirtidir. Ayrıca, sıklıkla tuvalete gitmesi de bu rahatsızlığı yaşadığına işarettir. Ayrıca, köpeğin iştahının azalması ve kilo kaybetmesi de aynı hastalığın işaretlerinden birisidir. Bunun yanı sıra, ağız kokusu ve boğaz ağrısı da böbrek yetmezliğinin önemli belirtileri arasında yer alır. Son olarak, kusma ve ishal gibi belirtilerin de aynı durumu işaret ettiğini söyleyebiliriz.

Köpeklerde akut ve kronik olmak üzere iki farklı böbrek rahatsızlığı vardır.

Yazar: Ersoy K

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Köpeklerde Bağırsak Hastalıkları

HIZLI YORUM YAP