Köpeklerde Bağırsak Hastalıkları | Sağlık
DOLAR

32,5136$% -0.11

EURO

34,7900% -0.23

STERLİN

40,4712£% -0.13

GRAM ALTIN

2.424,89%-0,20

ÇEYREK ALTIN

4.060,00%-0,87

a

Köpeklerde Bağırsak Hastalıkları

Köpeklerde Bağırsak Hastalıkları: Köpekler hassas hayvanlardır. Dışarıdan gelen etkilere açık vücut yapıları bulunur. Bilhassa yavru köpeklerin bağışıklık sistemi son derece zayıftır. Yaşına ve vücut yapısına uygun olmayan mamalarla beslenen köpekler eninde sonunda bağırsak hastalıkları ile karşılaşırlar. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de bağırsak hastalıkları yaygın bir şekilde görülür.

Köpekler Hangi Bağırsak Hastalıkları ile Karşılaşırlar?

Köpeklerde hem kronik hem de virüslerin sebep olduğu bağırsak hastalıkları görülür. Bunun yanı sıra, kronik diyare adı verilen ishal de sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkların her birisi tedavi edilmediği takdirde köpeklerin iştahlarının azalmasına ve ciddi kilo kayıpları yaşamalarına sebebiyet verir.

Köpeklerde en sık rastlanan bağırsak hastalıklarının başında ishal gelir. Kronik bir hastalık olarak ortaya çıkması mümkündür. Üç haftalık süre içerisinde birtakım tekrarlar şeklinde kendisini gösterir. Dışkının miktarı, yoğunluğu ve yapılış miktarı; normale kıyasla oldukça farklıdır. Kronik ishal; ince veya kalın bağırsak kaynaklı bir rahatsızlık olabilir.

İshalin farklı belirtiler ile ortaya çıktığını ifade etmek gerekir. Örneğin, ince bağırsakta normalden çok dışkı, günde 2-4 kere dışkı boşaltılması, kilo kaybı, gaz veya gaz gürültüsü ve bazı köpeklerde kusma şeklinde kendisini gösterir. Bunun yanı sıra, kronik ishal; kalın bağırsakta da ciddi değişimlerle ortaya çıkar. Köpek; her boşaltım aktivitesinde normalden daha az miktarda dışkılar. Bunun yanı sıra, günde dört defa veya daha çok dışkılar. Kalın bağırsak kaynaklı ishalde kilo kaybı olmaz. Değişken bir gaz veya gaz gürültüsü görülür. Bazı köpeklerde nadiren de olsa kusmaya rastlanır.

Sonuç olarak, kronik ishal; kalın bağırsak kaynaklı ortaya çıktığı takdirde farklı, ince bağırsak kaynaklı oluştuğu takdirde farklı belirtilerle kendisini gösterir.

Köpeklerde İshalin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde ishal tedavisi için ilk olarak ishalin altında yatan neden tespit edilmelidir. Nedenin belirlenmesinin ardından semptomatik veya ampirik terapi ile bu problem çözülebilir. Ancak, köpek sahiplerinin bu konuyla ilgili olarak bilmesi gerekenler vardır. Kronik ishal; son derece ciddi bir hastalıktır. Hastalığın erken teşhisi, nedenleri veya tedavisi her zaman mümkün olmayabilir. Bilhassa lenfangiektazi ve intestinal neoplasi gibi hastalıkların tedavi edilmesi son derece zordur.

Köpek sahiplerinin ishali çözmek adına atması gereken farklı adımlar da vardır. Köpeğin en az birkaç hafta boyunca düşük yağlı besinlerle beslenmesi gerekir. Bunun yanı sıra, hazmı yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bu yöntemler sayesinde alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan ishalin üstesinden gelinir.

Yazar: Ersoy K

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Koronavirüs salgınında vaka sayısı 100 bini aştığı rapor edildi…

HIZLI YORUM YAP