Keçi hastalıkları ve aşıları | Sağlık
DOLAR

32,3792$% 0.15

EURO

35,0672% -0.22

STERLİN

41,0282£% 0.18

GRAM ALTIN

2.324,08%0,21

ÇEYREK ALTIN

4.001,00%-0,17

a

Keçi hastalıkları ve aşıları

üm küçükbaş hayvanlarda olduğu gibi, keçi yetiştiriciliğinde de ana kural temiz ve kuru olarak ele alınmalıdır. Gözlem, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için büyük öneme sahiptir. Yetiştiricilerin gözlem yoluyla farklılıkları tespit etmesi, pek çok sorunun erken teşhis edilmesine ve dolayısıyla da tedavisinin yapılmasına katkı sağlar. Keçilerin sürüden ayrı durması, genellikle çeşitli sorunlarının olmasına işarettir. Bu tür davranış farklılıklarının, yetiştiriciler tarafından sürekli gözlemlenmesi gerekir. Bu sayede olası sağlık sorunları erkenden tespit edilebilir ve tedavisinin başarısı da buna bağlıdır. Keçi hastalıkları ve aşıları çok geniş bir yelpazededir ve yılın hemen her ayında takip edilmesi gereken bir aşı takvimine bağlı olarak uygulanır. 

Keçi hastalıklarının tespiti ve tedavisi

Küçükbaş hayvanların hepsinde ve keçilerde, hastalık sayısı oldukça fazladır. Bu hastalıkların önlenmesinde, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesinde aşılar çok önemli bir konuma sahiptir. Keçi hastalıkları ve aşıları, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin en önemli bölümlerinden birini oluşturur. Keçilerin bağışıklık sistemlerinin hassas olması, doğrudan etkilenecekleri mutlaka aşı yoluyla korunmaları gereken 20 den fazla hastalığın olmasına neden olur. Bu hastalıkların her biri, keçilerin yakalanma olasılığının çok yüksek olduğu sorunlardır. Bu sebeplerle aşılanma yoluyla korunmaları ve aşılanmanın her yıl tekrar edilmesi zorunludur. Aksi bir tutum tüm sürü için tehlike oluşturur. Bu sebeple yetiştiricilerin ve veterinerlerin, aşı takvimini titiz bir şekilde takip etmesi gereklidir. 

Keçi aşılarının zamanı

Henüz 3-4 haftalıkken başlayan aşı takvimi, her yıl ve hemen hemen her ay düzenli bir şekilde yapılır. Farklı hastalıklar için yapılan aşıların, tek seferde yapılması mümkün değildir. Keçi hastalıkları ve aşıları bu sebeple yayılmış bir aşı takvimiyle, tüm yıl boyunca zamanına göre uygulanır. Yetiştiricilerin aşı takvimini çok hassas bir şekilde izlemeleri, bunun yanında sürüyü de sürekli gözetim altında tutması gerekir. Yemler, beslenme, temizlik ve kuru beslenme alanları, keçi yetiştiriciliğinin aşı takvimiyle birlikte, olmazsa olmazlarıdır. 

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin hemen tamamı benzer ilkelere sahiptir. Küçükbaş hayvan hastalıkları ve aşıları birbirlerine benzerlik gösterir. Yetiştiriciliğin tamamı yine yüksek benzerliklere sahiptir. Bununla birlikte ayrıldıkları çeşitli konular bulunur. 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Evde köpek beslemek zor mu?

HIZLI YORUM YAP