Hamsterlarda Kanser Hastalığı | Sağlık
DOLAR

32,3353$% 0.23

EURO

35,1043% -0.15

STERLİN

40,9284£% -0.27

GRAM ALTIN

2.306,57%1,29

ÇEYREK ALTIN

3.969,00%0,10

a

Hamsterlarda Kanser Hastalığı

Hamsterlarda Kanser Hastalığı: Son derece küçük bir hayvan olan hamstera yaşam alanınızda yer veriyorsanız oldukça şanslısınız. Her şeyden önce, bakımlarının son derece kolay olduğunu dile getirmeliyiz. Bunun yanı sıra, sorun çıkarmayan bir hayvandır. Apartmanda yaşamaya kedi ve köpeğe kıyasla daha uygundur. Bu yüzden, özellikle şehirli insanların favori evcil hayvanıdır. Fakat, hamsterlar ile ilgili her şey toz pembe değil! Bu hayvanların da bilhassa yaşa bağlı olarak birtakım rahatsızlıklar ile karşılaşması mümkündür. Bu noktada, hamster sahiplerine birtakım sorumluluklar düşüyor. Çünkü, bu hayvanların düzenli veteriner kontrolüne götürülmesi gerekiyor. 

Hamsterlarda kanser vakalarına son yıllarda daha çok rastlanıyor. Modern tıbbın dahi bir şey yapamadığı bu hastalık özellikle belirli bir yaşın üzerindeki hamsterlarda ortaya çıkıyor. 

Hamsterlarda Kanser Nasıl Ortaya Çıkar?

Herhangi bir doku veya organdaki hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi halinde kanser ortaya çıkar. Bu hücrelerin büyümesine sebep olan iki farklı tümör vardır. Benign ve malign adı verilen tümörler; kanseri ortaya çıkarır. Ancak, bilhassa benign adı verilen tümörler hamsterlarda daha yaygındır. Böbrek yakınında bulunan adrenal bezinde yer alan bu tümörler; hamsterlar için ciddi bir hayati tehlikeyi işaret eder. Ayrıca, daha yaşlı hamsterlarda lenfoma meydana gelebilir. Buna ek olarak, bağırsak, rahim, deri, yağ, beyin ve gözlerde de bu tümörler gelişebilir. 

Tıpkı insanlarda olduğu gibi hamsterlarda da erken teşhis hayat kurtarır. Hamster sahibi; evcil hayvanını birtakım belirtiler karşısında vakit kaybetmeden veterinere götürmelidir. Aksi takdirde, bağışıklık sistemi zayıf hamster hayatını kaybedebilir. 

Hamsterlarda Kanser Belirtileri Nelerdir? 

İnsanlarda olduğu gibi hamsterlarda da vücudun birtakım bölgelerinde şişlikler meydana gelebilir. Bu şişlikler önemsiz gibi gözükebilir. Ancak, küçük bir şişlik dahi kanser belirtisi olabilir. Buna ek olarak, şişlik dışında da farklı kanser belirtileri vardır. Örneğin, hayvanın normalden daha halsiz ve hareketsiz olması bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesidir. Bunun yanı sıra, hamsterın bir anda tüy kaybı yaşaması da kanser belirtisi olabilir. İştahsızlık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kilo kaybı; birden çok rahatsızlığın belirtisi olarak kendisini gösterebilir. Mide, bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarında da iştahsızlık ön plandadır. Ancak, bu belirtiler; kanseri de işaret edebilir. Ayrıca, enerjisi yüksek bir hayvanın bir anda uyuşuk tavırlar sergilemesi de kanser belirtisi olabilir. 

Hamsterlarda kanser belirtisi; tümörün bulunduğu yere ve durumun ciddiyetine göre farklılık gösterecektir. Örneğin, iç organlarda görülen tümör ile derideki tümör arasında birtakım belirti farkları olacaktır. 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hamsterlarda Kabızlık

HIZLI YORUM YAP