Hamsterlarda Kabızlık | Sağlık
DOLAR

32,6039$% 0.27

EURO

34,7858% 0.33

STERLİN

40,3198£% 0.4

GRAM ALTIN

2.413,69%-0,77

ÇEYREK ALTIN

4.076,00%-1,86

a

Hamsterlarda Kabızlık

Hamsterlarda Kabızlık: Hamster, son derece küçük ama sevimli bir hayvandır. Bağışıklık sistemi zayıftır. Bu yüzden, dış etkenlere karşı açıktır. Kolay bir şekilde hastalanabilir. Özellikle bakımına ve beslenmesine dikkat edilmediği takdirde sonu ölümle biten hastalıklar ile karşılaşır. 

Kabızlık; birçok insanın hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. İnsanlar için olduğu kadar hayvanlar için de önemli bir problemdir. Hamsterlar; düzensiz ve dengesiz beslenme yüzünden kabız olabilirler. Bu noktada, sorunun çözülmesi adına gerekli olduğu takdirde veteriner desteği alınmalıdır.

Hamsterlarda Kabızlık Nasıl Ortaya Çıkar? 

Azaltılmış su konsantrasyonuna sahip bir dışkı; kabızlığın en önemli belirtisidir. Sert ve kuru gözüken bir dışkı ortaya çıkar. Hamsterların kabız olmasının çok sayıda sebebi vardır. Bağırsakların katlanması, bağırsak tıkanıklığı veya tenyalar yüzünden kabız olan hamsterların sayısı bir hayli fazladır. Bu noktada, kabızlığın hangi sebepten dolayı ortaya çıktığı ivedilikle belirlenmelidir. Bu sayede, tedavi süreci hızlı bir şekilde başlar. Tedaviye erken başlandığı takdirde daha fazla komplikasyon oluşmasının önüne geçilir. 

Hamsterlarda kabızlık meydana gelmesinin altında yatan sebepler dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Bu sebepler; insanlarda kabızlık oluşmasıyla benzer nitelikler de taşıyabilir. Bağırsak tıkanıklığı; hamsterlarda kabızlık oluşmasının en ciddi sebepleri arasında yer alır. Hamster; farkında olmadan yatak malzemesini yutabilir. Bu durum; onun bağırsak tıkanıklığı yaşamasına sebebiyet verecektir. Bunun yanı sıra, solucan istilası da önemli bir problemdir. Bir başka deyişle, yuvarlak solucanlar veya tenyaların hamsterlarda kabızlığa yol açması söz konusudur. Bu durum; aynı zamanda hamsterın yaşadığı alanın temiz olmadığını da gösterir. 

Yetersiz su içen hamsterlar da kabızlık sorunu ile karşılaşabilirler. Ayrıca, bağırsak iltihabı da farklı ve ciddi bir sebep olarak ortaya çıkar. Hamile kalan hamsterlar da aynı sorundan muzdarip olabilirler. 

Hamsterlarda Kabızlık Tedavisi Nasıldır? 

Küçük hacimli, sert ve kuru dışkı; kabızlığın en önemli belirtisidir. Buna ek olarak, hamster dışkısında görülen solucanlar da durumun ciddiyetini işaret eder. Hamster; ciddi bir karın ağrısından dolayı acı çektiğini hareketleriyle belli ediyorsa kabızlıktan şüphelenilmelidir. 

Kabızlık tedavisi; hastalığın altında yatan etmene göre farklılık gösterir. Bağırsaklar ile ilgili bir sorun varsa ameliyat gerekli olabilir. Hatta, ameliyat ile bağırsakların bir kısmını almak bile gündeme gelebilir. Bunun dışında, iç parazitleri öldüren ilaçların kullanılmasıyla da kabızlık sorunu çözülebilir. Ayrıca, hayvanın beslenmesi de uygun bir şekilde düzenlenmelidir. Susuz kalan hayvanlara sıvı tedavisinin uygulanması farklı bir seçenek olarak ortaya çıkar. 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hamsterlarda Göz Hastalıkları

HIZLI YORUM YAP