Hamsterlarda İshal Neden Ortaya Çıkar? | Sağlık
DOLAR

32,3759$% 0.15

EURO

34,9578% -0.35

STERLİN

40,9730£% 0.21

GRAM ALTIN

2.324,22%0,22

ÇEYREK ALTIN

3.966,00%-0,69

a

Hamsterlarda İshal Neden Ortaya Çıkar?

İshal; insanların hayat kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan birisidir. Genellikle ciddiye alınmayan bu hastalık; bazı durumlarda can kaybına dahi sebebiyet verebilir. 

Hamster; yoğun bir iş hayatına sahip olan kişilerin beslemeyi tercih ettiği evcil hayvandır. Bakımının kedi ve köpeklere kıyasla daha kolay oluşuyla dikkat çeker. Ancak, yine de hamster bakımı ve bilhassa beslenmesi özen ister. Bu noktada, yaşına ve bağışıklık sistemine uygun olmayan yiyecekler ile beslenen bir hamster ishale yakalanabilir. Hamster; uzun süre devam eden bir ishal yüzünden hayatını kaybedebilir. Bu yüzden, ishal; bilhassa hamsterlar için kesinlikle ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. 

Hamsterlarda İshal Nedenleri! 

Hamsterlar; farklı sebeplerden dolayı ishale yakalanabilirler. 

  • Her şeyden önce, hamsterın beslenme düzeninde yapılan ani bir değişiklik onu kötü etkileyecektir. Bu yüzden, hamsterın beslenme düzeni ve diyeti; bilhassa veteriner kontrolünde hazırlanmalıdır. 
  • Hamster sahibi; ona hangi yiyecekleri verdiğini gözden geçirmelidir. Örneğin, devamlı olarak meyve ve sebze ile beslenen bir hamsterın ishale yakalanma ihtimali bir hayli fazladır. Bir başka deyişle, yaş gıdaların fazlasının hamsterın mide ve bağırsakları için zararlı olduğunu dile getirmeliyiz. 
  • Hamsterın beslenmesi konusunda özenli olmayan bir hamster sahibi farkında olmadan ishale davetiye çıkarır. Özellikle evcil hayvanını bozulmuş gıdalar ile besleyen bir hamster sahibi yüzünden hamster ishale yakalanabilir. Hamster için satın alınan tüm yiyeceklerin son kullanma tarihi kontrol edilmelidir. 
  • Hamsterlar; su içmeyi çok severler. Ancak, hamstera verilen suyun niteliği de önem taşır. Bir başka deyişle, yeterince temiz olmayan ve uzun süreden bu yana bekleyen bir suyu içen hamster ishale yakalanabilir. 
  • Hamsterların ishale yakalanmasının farklı sebepleri de olabilir. Örneğin, sindirim sistemi enfeksiyonları yüzünden ishale yakalanması söz konusudur. Bu noktada, vakit kaybetmeden veteriner desteği alınmalıdır. 

Hamsterlarda İshal Belirtileri Nelerdir? 

İshal; insanlarda olduğu gibi hamsterlarda da benzer belirtiler ile ortaya çıkar. Açık renk, sıvı ve yumuşak dışkı; ishalin en büyük belirtisidir. Ayrıca, hamster; ishal olduğu takdirde tıpkı insanlar gibi normale kıyasla daha çok dışkılar. Hamsterın poposunun hemen çevresinde bulunan tüylerde birtakım pislikler görülebilir. Ayrıca, yine aynı bölgedeki ıslaklık da önemli bir ishal belirtisidir. Hamsterın vücudunda ishal yüzünden su kaybı meydana gelir. Su kaybının getirmiş olduğu halsizlik hayvanın sürekli yatıp uyumak istemesine sebep olur. 

İshal tedavisi oldukça basittir. Hamstera düzgün bir beslenme listesi hazırlanmalıdır. Ayrıca, su kaybını telafi etmek adına ona bol bol su içirilmelidir. 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hamsterlarda Grip Hastalığı

HIZLI YORUM YAP