Hamsterlarda Göz Hastalıkları | Sağlık
DOLAR

32,5077$% 0.17

EURO

34,7670% 0.1

STERLİN

40,6125£% 0.36

GRAM ALTIN

2.489,98%1,14

ÇEYREK ALTIN

4.255,00%0,42

a

Hamsterlarda Göz Hastalıkları

Hamsterlarda Göz Hastalıkları: Bakımı en kolay evcil hayvanların başında hiç şüphesiz hamster geliyor. Birçok kişinin evinde severek beslediği hamster; tıpkı insanlar gibi birtakım rahatsızlıklarla karşı karşıya gelebilir. Kemirgen türündeki hamster; günün birinde göz hastalığından muzdarip olabilir. 

Hamsterlarda Hangi Göz Hastalıkları Ortaya Çıkar? 

Hamster sahiplerinin bilhassa göz hastalıkları konusunda dikkatli olması şart! Çünkü, bu hastalıklar; hayvanın yaşam kalitesini doğrudan etkileyecektir. Hamsterlar; hayatları boyunca birçok göz hastalığı ile karşı karşıya gelirler. Onları bu hastalıklardan kurtarmak adına veterinere götürmek yapılabilecek en doğru harekettir. 

  • Konkonktivit: Tıptaki ismi bu olsa da halk arasında pembe göz hastalığı olarak da geçer. Bir başka deyişle, hamsterların gözlerinin etrafında bulunan pembe dokular iltihaplandığı veya tahriş olduğu takdirde ortaya bu hastalık çıkar. Göz kapaklarında kabuklanma varsa ve hamster yoğun bir göz akıntısı ile mücadele ediyorsa bu hastalığın varlığından bahsetmek mümkündür. Bunun yanı sıra, bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığı taşıyan bir hayvanla aynı ortamda olan ya da o hayvanın saldırısına uğrayan hamsterın pembe göz hastalığına yakalanacağını söylemeliyiz. Ayrıca, kirli bir ortamda yetişen hamsterın da bu hastalığı kapma riski mevcuttur. 
  • Keratit: Hamsterların muzdarip olduğu bir diğer göz rahatsızlığıdır. Günün birinde sahip olduğunuz hamsterın gözlerini devamlı olarak ovuşturmasına rastlıyorsanız keratit hastalığından şüphelenmelisiniz. Bu hastalığı ortaya çıkaran çok sayıda faktör vardır. Birtakım yaralanmalar yüzünden meydana gelebilir. Hamster; bir anda bulanık görmeye başlar. Hatta, gözlerini kapatmak ister. Gözlerini sürekli ovuşturarak durumdan rahatsız olduğunu dile getirir. Son derece ciddi bir hastalıktır. Mutlaka veterinere gidilmelidir. Aksi takdirde, hayvanın gözünü tamamen kaybetmesi dahi gündeme gelebilir. 

Hamsterların Muzdarip Olduğu Göz Hastalıkları Nelerdir? 

  • Proptozis: Gözün yuvasından çıkması söz konusudur. İvedilikle müdahale edilmesi gerekir. Hamstera kedi veya köpek saldırdığı takdirde proptozis meydana gelebilir. Bunun yanı sıra, hayvanın üzerine basma veya onu yanlışlıkla sert tutma gibi durumlarda da ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır. Veteriner desteği alınmalıdır. Zaman kaybedildiği takdirde hayvanın gözünü kaybetmesine dahi rastlanır. Ancak, veterinere gidildiği takdirde özel göz damlaları veya lensler ile tedavisi mümkündür. 

Hamsterların muzdarip olduğu göz hastalıklarının hepsini önlemek mümkün değildir. Çünkü, bazıları doğuştan ortaya çıkabilir. Ancak, çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkanlara karşı önlem alınabilir. Her şeyden önce, hayvanın kafesi veya yaşam alanı devamlı olarak temizlenmelidir. Bunun yanı sıra, onu dikkatli ve düzgün bir şekilde tutmak şarttır. Son olarak, hamster; bilhassa diğer evcil hayvanlara karşı korunmalıdır. 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hamsterlarda Böbrek Hastalıkları

HIZLI YORUM YAP