Hamsterlarda En Çok Görülen Hastalıklar | Sağlık
DOLAR

32,5705$% 0.08

EURO

35,0445% 0.57

STERLİN

40,8520£% 0.66

GRAM ALTIN

2.435,42%0,52

ÇEYREK ALTIN

4.070,00%0,15

a

Hamsterlarda En Çok Görülen Hastalıklar

Hamsterlarda En Çok Görülen Hastalıklar: Dünyanın en sevimli hayvanlarından birisi de hiç şüphesiz hamsterlar! Birçok kişinin severek beslediği bu hayvanlar sayesinde siz de hayatınızı güzelleştirebilirsiniz. Ancak, tüm hayvanlar için geçerli olduğu gibi hamsterlarda da birtakım sağlık problemleri meydana gelebilir. 

Hamster hastalıklarının sayısı bir hayli fazladır. Bu yüzden, çeşitli kategoriler altında incelendiklerini ifade edebiliriz. Hamster sahibine büyük sorumluluklar düşer. Hamsterın hastalanmaması adına bakımı ve beslenmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca, ona hijyenik bir ortam sağlanmalıdır. Ancak, yine de genetik ve çevresel faktörlerden dolayı aşağıdaki hastalıklarla karşılaşmak mümkündür.

Hamsterlar Hangi Hastalıklar ile Karşılaşırlar? 

  • Hamster sahibi; hamsterın bakımına ve beslenmesine dikkat etmediği takdirde evcil hayvanının birtakım rahatsızlıklarla karşılaşmasına davetiye çıkarır. Örneğin, insanlarda olduğu gibi hamsterlarda da diş çürümesi tehlikesi mevcuttur. Bu noktada, hamster sahibi; hamstera tatlı yiyecekler vermekten kaçınmalıdır. Ayrıca, karbonhidrat bakımından zengin olan yiyecekler de diş çürümesine davetiye çıkarır. Diş çürümesi yüzünden hayvanın zaman zaman kusması veya vücudunun belirli bölgelerinde şişlikler meydana gelmesi söz konusudur. 
  • Distosi; hamsterların en sık karşılaştığı hastalıklardan birisidir. Birçok hamster sahibinin bu hastalık hakkında herhangi bir fikri yoktur. Ancak, ciddi bir rahatsızlık olduğunu dile getirmeliyiz. Tıptaki en ilginç hastalıklardan birisidir. Dişi hamster; hamile kaldığı halde yavrusunu doğuramaz. Bilhassa obez bir hamster bu hastalıkla karşılaşabilir. Distosi; vajinal kanama ile kendisini gösterir. Ayrıca, enerjik ve hareketli bir hamster; bir anda uyuşuk ve hareketsiz hale geldiyse distosi hastalığından şüphelenmek gerekir. 

Hamsterların Sağlığını En Çok Tehdit Eden Hastalıklar 

  • Kabızlık; insanlarda olduğu kadar hayvanlarda da görülen bir hastalıktır. Kabız olan bir hamsterın hayat kalitesi düşer. Bu hastalığın ortaya çıkmaması adına hamster sahibi devreye girmelidir. Hamsterın yeteri kadar su içmesi şarttır. Ayrıca, dengeli ve düzenli beslenmelidir. Egzersiz yapması şarttır. Tüm bunları yapmayan bir hamster; kabızlık sorununa davetiye çıkarır. Hamsterın anüs veya karın bölgesinde birtakım şişlikler meydana geldiyse onun kabız olduğunu anlamak zor olmayacaktır. Kabızlık; bağışıklık sistemi diğer evcil hayvanlara kıyasla daha zayıf olan hamsterlarda en sık görülen rahatsızlıktır. 
  • Hamsterlar; kedi ve köpek gibi diğer evcil hayvanlara kıyasla daha çok göz hastalığına yakalanırlar. Hamsterlarda en sık rastlanan göz hastalığı ise katarakttır. Bilhassa yaşça büyük olan hamsterlarda bu rahatsızlığa daha çok rastlanır. Kalıtsal bir hastalık olduğunu söylemek gerekir. Bu hastalıktan muzdarip olan hamsterların çiftleştirilmemesi gerekir. Aksi takdirde, hastalık nesilden nesle yayılır. 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ketojenik diyeti nedir?

HIZLI YORUM YAP