Grip aşısı ve Covid aşısını aynı anda olabilir miyim? | Sağlık
DOLAR

32,3799$% 0.18

EURO

35,0029% -0.23

STERLİN

40,9964£% 0.25

GRAM ALTIN

2.324,38%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.004,00%-0,29

a

Grip aşısı ve Covid aşısını aynı anda olabilir miyim?

Grip aşısı ve Covid aşısını aynı anda olabilir miyim? Kış ayının gelmesi ile birlikte bir çok kişi hem grip aşısını hem de covid aşısını aynı anda olabilir miyiz sorusunu sormaya başladı, uzmanlar konu hakkında açıklamalarda bulundu..

Bu kış , NHS tarihindeki en büyük grip aşısı programını görecek ve milyonlarca insan bir Covid güçlendirici aşı için uygun olacak .

İnsanlara, iki virüsün yanı sıra solunum sinsityal virüsünün (RSV) bu kış sağlık hizmetini kırılma noktasına itebileceği ve gripten ölümlerin ortalamadan çok daha yüksek olacağı tahmin ediliyorsa, her ikisini de almaları isteniyor.

İngiltere’de her yıl ortalama 11.000 kişi gripten ölüyor, ancak geçen kış sosyal mesafe nedeniyle maruz kalma eksikliği nedeniyle ölüm oranının 60.000’e kadar çıkabileceğinden endişe ediliyor.

Grip ve Covid aşıları hakkında bilmeniz gerekenlere bir göz atalım:

Kimler ücretsiz grip aşısı yaptırabilir?

İngiltere’de bu yıl 35 milyondan fazla insan ücretsiz grip aşısı teklifini kabul edebilir.

Önümüzdeki yıl Mart ayı sonuna kadar 50 yaşına girecek olanlar da dahil olmak üzere 50 yaş ve üstü kişiler grip aşısı olabilecekler.

Bunun yanı sıra, belirli sağlık koşullarına sahip kişiler, hamile kadınlar, bakıcılar ve uzun süreli yatılı bakımda kalanlar, enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksek olan biriyle yaşayanlar ve ön saflardaki sağlık veya sosyal bakım çalışanları da uygundur.

Peki ya Covid güçlendirici iğneler?

İngiltere’de yaklaşık 28 milyon insan bir güçlendirici jab için uygun ve yaklaşık 1,7 milyon kişi zaten üçüncü bir atış yaptı.

Destekleyici olabilecekler arasında 50 yaş ve üstü herkes, ön saflardaki sağlık ve sosyal bakım çalışanları ve altta yatan bir sağlık sorunu olan ve onları Covid-19’a karşı daha fazla risk altına sokan 16-49 yaş arası kişiler yer alıyor.

İnsanlara ikinci koronavirüs aşılarını geçirdikten en az altı ay sonra güçlendiriciler verilecek.

Jablar aynı anda uygulanabilir mi?

Ülkenin bazı bölgelerinde insanlara aynı gün bir kolda Covid aşısı, diğer kolda grip aşısı önerilebilir, ancak bu her yerde mevcut olmayacaktır.

Bu neden NHS tarihindeki en büyük grip aşısı programı?

Geçen kış sokağa çıkma kısıtlamaları ve sosyal mesafe nedeniyle pek çok insan grip olmadı, bu nedenle normalde olacağı kadar doğal bağışıklık yok.

İngiltere’nin Baş Sağlık Görevlisi Yardımcısı Profesör Jonathan Van-Tam’a göre, grip bu kış her zamankinden daha fazla yayılabilir ve bu da onu ölümcül olabileceğinden “önemli bir halk sağlığı sorunu” haline getirebilir.

Halkı, hem Covid-19 hem de grip birlikte dolaşan bir kışla karşı karşıya olduğumuz gerçeğini “ciddiye alma” gereği konusunda uyardı.

Peki kendimize yardım etmek için ne yapabiliriz?

Prof Van-Tam, “yıllık grip aşısı ve çağrıldığında Covid-19 güçlendirici alarak kendimizi ve NHS’yi savunmamız gerektiğini” söyledi.

Dedi ki: “Bu virüslerin ikisi de ciddi: ikisi de kolayca yayılabilir, hastaneye yatışlara neden olabilir ve ikisi de ölümcül olabilir.

“İnsanların aşılarını mümkün olan en kısa sürede almaları gerçekten önemli.”

Ya ücretsiz grip aşısı için uygun değilseniz?

Eczanelerden randevu almak ve bir doz için ödeme yapmak mümkündür.

Durumun bu kış ne kadar ciddileşebileceğine dair tahminler nelerdir?

Bu haftanın başlarında, Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu’nun (Sage) bir üyesi olan Profesör Neil Ferguson, İngiltere’nin NHS “ağır stresli” hale gelmeden önce artan Covid-19 vakaları için fazla “boşluğu” olmadığını söyledi.

Tıp Bilimleri Akademisi’nin yaz aylarında yayınladığı bir rapor, üçlü koronavirüs, grip ve solunum sinsityal virüsü (RSV) tehdidini değerlendirdi ve grip ve RSV’den hastane başvurularının ve ölümlerin normal bir yılda görülenlerin iki katından fazla olabileceğini buldu. 60.000 kadar grip ölümü ve RSV’li hastanede 40.000 çocuk.

İnsanlar NHS’nin başa çıkmasına yardımcı olmak için grip ve Covid güçlendirici aşılar almaya çağırdı
Bu yıl grip aşısının alınmasına ilişkin umutlar nelerdir?

NHS, 65 yaş ve üstü insanların en az %85’ine ulaşmayı hedeflemiştir.

Ayrıca astım ve kalp hastalığı gibi altta yatan sağlık sorunları olan kişilerin en az %75’ine, hamile kadınların en az %75’ine ve uygun çocukların en az %70’ine ulaşmayı umuyor.

Ön saflardaki sağlık ve sosyal bakım çalışanlarının en az %85’inin bu yıl grip aşısını kabul etmesi umulmaktadır.

Geçen yıl 65 yaş ve üzeri kişilerin %80’inden fazlası grip aşısı oldu ve bu %75’lik küresel hedefin üzerine çıktı. NHS, bu grip mevsiminde bu grubun en az %85’ine ulaşma hedefini belirledi.

Ayrıca astım ve kalp hastalığı gibi altta yatan sağlık sorunları olan kişilerin en az %75’ine, hamile kadınların en az %75’ine ve uygun çocukların en az %70’ine ulaşmayı umuyor.

Ücretsiz grip aşısı için uygun olmayanlar, eczanelerde ücretli bir doz için randevu alabilirler.

Tüm ön saflardaki sağlık ve sosyal bakım çalışanlarına, en az %85’inin kabul edeceği bir hırsla grip aşısı da teklif edilecek.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Çölyak hastalığı ve belirtileri nelerdir nasıl ortaya çıkar!

HIZLI YORUM YAP