Cilt Lekeleri Nasıl Oluşur? | Sağlık
DOLAR

32,5550$% 0.02

EURO

34,9267% 0.19

STERLİN

40,7413£% 0.28

GRAM ALTIN

2.423,23%0,05

ÇEYREK ALTIN

4.052,00%0,00

a

Cilt Lekeleri Nasıl Oluşur?

Cilt Lekeleri Nasıl Oluşur? Cilde rengini veren melanin dengeli olarak vücuda dağıldığı için cilt, tek bir tondur. Ancak melanin her zaman cilde eşit dağılmayabilir. Bu durumda ise cilt lekeleri meydana gelir.

Cilt lekeleri sadece güneşin zararlı ışınlarının etkisiyle oluşmaz.Ciltte oluşan lekelerin pek çok farklı nedeni olabilir.Yaşlılık, kirli hava, yanlış beslenme leke oluşumuna sebebiyet vermektedir.Bunun yanı sıra; karaciğer hastalıkları, bazı ilaçların yan etkileri, stres, genetik ve hormonal bozukluklar sebebiyle de ciltte kahverengi lekeler oluşumu gözlenir. Bu lekelere yüz, omuz, bacak ve ellerde daha sık rastlanır.

LEKELERDEN KORUNMAK İÇİN;

  • E, C VE A VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLERİ TERCİH EDİN

E ve C vitamini antioksidandan açısndan zengin besinlerdir.C vitamini kollajen üretimini destekler ve ultraviyole ışınlara karşı ciltte hasarı onarmaya yardımcı olur. A vitamini de cilt yaşlanmasında ve leke düzeltmede etkili olmaktadır. Tüm bu faydaları nedeniyle yeşil sebzeler, kivi, çilek, narenciye ananas, ay çekirdeği,badem gibi besinleri tüketmeye özen gösterin.

  • ULTRAVİYOLE A VE B’YE KARŞI ETKİLİ OLAN GÜNEŞ KORUYUCU KULLANIN

Leke şikayetiniz varsa seçtiğiniz güneş koruyucunuz hem ultraviyole A, hem ultraviyole B’ye karşı etkili olmalı ve mümkünse içinde glabridin, kojik asit , nikotinamid ve C vitamini gibi leke tedavisinde etkili maddeleri de içermeli.

  • MAKYAJI ABARTMAYIN

Makyajda kullanılan özellikle pudra ve fondöten gibi ürünlerin kaliteli olmasına özen gösterin. Makyaj altı olarak seçilen kremlerin gün ışığında leke oluşumuna neden olabilecek A vitamini ve meyve asitleri (AHA ) ya da bitki özleri içermemesine dikkat edin. Güneşe çıkarken hassasiyet yaratmaması ve cildinize zarar vermemesi için parfüm, deodorant ve alkol içeren kozmetikler, bitkisel yağlar da sürmemeye özen gösterin.

CİLT LEKELERİ TEKRARLAYABİLİR Mİ?

Bazı cilt lekeleri tekrarlayabilir, bunları önlemek için güneşten korunmak büyük önem taşır. Yüksek koruma faktörlü, hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan ürünler tercih edildiği takdirde, etkili bir korunma sağlanmış olur. Ayrıca geniş kenarlı şapka kullanmak, mutlaka güneş gözlüğü takmak, açık renkli ve vücudun leke oluşan bölgelerini koruyacak kıyafetler giymek de korunma önlemlerine yardımcı olmaktadır.

LEKE KREMİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Cilt lekelerinin giderilmesi için kullanılan kozmetiklerin içinde çok sayıda farklı leke açıcı etki gösteren madde bulunmaktadır.Retinoidler,alfa-hidroksi asitler (meyve asitleri-glikolik asit), hidrokinon, azeleik asit, kojik asit, arbutin, fitik asit, askorbik asit, soya ve meyan kökü ekstresi bu etken maddelerin başlıcalarıdır.Retinoidler, alfa-hidroksi asitler, hidrokinon, azeleik asit ve kojik asitin bilimsel olarak kanıtlanmış leke açıcı etkileri bulunur ve etkileri oldukça yüksektir.Bu nedenle cilt lekelerini açıcı kozmetikler alırken bu maddeleri içeren ürünlerin tercih edilmesi önerilir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

En Etkili ve En iyi Leke Giderici Eczanedeki Kremler 2022

HIZLI YORUM YAP